新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
同我睇發差唔多 又係買左M50 加15 45
去旅行用先發覺都唔夠用
買左枝 YN 50 1.8玩 因為平 而且定焦 仲可以練下企位
下枝都應該係 EFS 10 18 or efm 11 22
收個EF-EOSM Adapter 玩EF鏡仲抵第日升FF又可以繼續用返D鏡
筆直幾多:5k-7k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon/Sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:演唱會/室內表演影相
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:接受
其他要求:請列埋適合遠距拍攝嘅鏡頭
唔該曬
用梗啦 枝50 1.8就係EF鏡
筆直幾多:<5k
想要單反/無反/細機/其他:用緊Canon 650D
鍾意咩牌子:sigma 1750/1770/其他
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行乜都影吓
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:No
其他要求:
想upgrade kit鏡 光圈大啲
聽講1750走焦好勁
但又話1750 sharp啲
D750+

咩遠距拍攝
70200 2.8
1750啦
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:用緊 eos rp 想買天涯鏡 有邊枝 好推介
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影下相 有時會用黎影人
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:可以
其他要求:求指教
推下先
仲有無
M50想試下打雀
Tamron 100-400 定Sigma 100-400好
夠唔夠快?
RF 24105 F4 都唔夠就應該要
EF mount + 冇恆定光圈
想買CPL 有冇話咩牌子好?
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Canon Nikon
唔鍾意咩牌子:None
影咩題材:星空銀河 人像 景
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:不
嚟緊9月會出枝
RF 24240 F4-6.3 ~$7500
睇你啱唔啱
a6000+16 2.8
筆直幾多:4000-6000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無咩所謂
唔鍾意咩牌子:nikon唔太識用
影咩題材:人 影 狗 舞台表演
身邊朋友多用咩牌子:Sony fuji Olympus
接唔接受二手:不了
其他要求:本身想法係xt20, 但驚新手唔識善用佢啲功能,有諗要xt100⋯ 朋友就推Sony a6300/ Olympus omd em10
筆直幾多:3000-4000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:canon Fuji
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人、景
拍唔拍片:比較少
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:no
其他要求:可以反鏡方便自拍優先 但冇都ok 最緊要性價比高

希望各位爸打幫幫手 小弟新手準備入坑
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:canon Fuji
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人、景
拍唔拍片:比較少
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:no
其他要求:可以反鏡方便自拍優先 但冇都ok 最緊要性價比高

希望各位爸打幫幫手 小弟新手準備入坑
A6000+35.8 / XE3+1855
M50?
買咗XE3! 但配咗另一支柒咗
如果操作上係咪m6會好好多?m50好似得個輪盤去較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞