新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
想問一樣關於power zoom嘅問題
假設我拍片

power zoom係講我唔改變焦段,追蹤對焦一個行緊嘅人 or 我改變焦段,但支lens會對焦返但一個subject

可能我1999
想問一樣關於power zoom嘅問題
假設我拍片

power zoom係講我唔改變焦段,追蹤對焦一個行緊嘅人 or 我zoom,但支lens會keep住對焦返同一個subject

可能我1999
筆直幾多:4000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:毒撚邊有朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:用緊d5500 想買支定焦影人 旅行用 唔知買咩好 正副廠都無問題
50.8 / 35.8
thx a lot!!
上網睇咗唔少資料
D750的確幾正 雖然有少少舊 但我會考慮喱部多過80D 因為影相好似勁唔少 又係full frame

不過有小小疑問
1.full frame 啲鏡頭係咪貴好多? 如果以後我想買多支鏡會唔會好大洗費?
2.建唔建議用轉接環之類? 例如canon鏡

另外想知可唔可以去啲鋪頭試機? (未買情況下,因為D750都幾重下)
再次感激!!
D750唔算重架喇,同埋鏡頭你有需要先買,玩住50先
我有SonyA73既body想換鏡頭
但Sony鏡都唔平
諗住買sigma mc11轉接環用sigma鏡
想問 30mm F1.4同35mm F1.4個差距係邊?
價錢都差一倍
筆直幾多:6-7k左右
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:主要去旅行果時影景同想影夜景
拍唔拍片:極小
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友玩相機
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:
筆直:8K以下
想要單反
鍾意牌子:Canon
唔鍾意牌子:Sony
題材:去旅行影景 影人
拍片:小拍
身邊人用canon
盡量唔好二手

感謝
30.4係apsc黎,35.4係FF鏡黎重好多,你不如入55.8算啦
XT2二手/XE3+1855
D750
budget七千左右, 新手, 主要去旅行影下風景食物, target細機
猶豫緊Fuji XE3+1855 vs Sony a6400 kit with 16-50mm
幾想問下各位大佬覺得邊部好 或者仲有冇其他更好選擇
你會唔會執相?XE3
一定要反mon?A6400
唔執相 唔識執 唔一定要反mon, 我當反mon係額外功能 本身搭上搭問人, 推介我6400, 但係見隔離sony post話隻kit鏡畫質唔掂, 所以喺度再問
XE3啦
a6400+20f2.8
睇你鐘意邊間廠,A6400有反mon,M50色水靚d
想問下大家 本身用緊olympus諗緊轉唔轉會sony好 唔會影夜景 a7ii 夠唔夠做
Nikon D750?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞