新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
轉無反啦 單反點樣輕
漏咗個零???
d5600囉
不過冇機頂mon
D5300 想配多2個鏡頭
for 影人 光圈f/2.8 就ok
For 影山水 200mm內就夠
or 有無一支鏡滿足曬

budget 8000
有做過下功課咁
筆直:16000
Sorry for my手殘
A73好機黎,配支50.8就玩得
換機好過啦戇鳩
筆直幾多:$6000內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:olympus / canon
唔鍾意咩牌子:沒
影咩題材:行山,風景,人,旅行
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:不
其他要求:輕
筆直幾多: 5K-15K
想要單反/無反/細機/其他:無要求
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像,夜景,寵物,郊景
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:無留意
接唔接受二手:接受但唔識check機/鏡
其他要求:無

另外想問多兩個問題,

新手入們有無話可以睇下咩書/雜誌/網參考下?
除左機/鏡本身setting,構圖個類都想學
另外手機同相機之間硬件上應該比較留意d咩?

感謝巴打們
A73
筆直幾多:8-11K
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子: Sony (因為已經有部無反A5000+55-210)
影咩題材:演唱會(紅館/澳門金光綜藝館等等)
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:可以
其他要求: 另想買支鏡影,有咩推薦?
筆直幾多:5k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon fuji olym
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:生活照 室內 街拍
拍唔拍片:少 可有可冇
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:no 因為第一次買機又唔識check二手
其他要求:
有evf
想evf係中間
感激各大連登巴打 小弟第一次接觸屌得細力啲
稍為Over budget既有X-T20連1855
咁em10同m50比呢?
啲鏡我都有睇過下
諗緊 24 70f2.8
定係 35 f1.4
定係 50 1.2/1.8
因為24-70好似好通用咁 但係做功課個時 睇話定焦好似影出黎好啲🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
最後頭先都係走咗去買xt20連1855 kit
因為原本自己做功課個時都係諗緊好唔好canon eos m50
因為佢係around 4k個價位真係幾好
但最後都係考慮到自己又唔係長期拍片
而且富士隻色鮮啲 有時甚至直出都得
俾新手入門接觸好似易啲
T2875
XT3 + 55200/50230
XT20
筆直幾多:$3-4k
想要單反/無反/細機/其他:菲林
鍾意咩牌子:冇指定
唔鍾意咩牌子:冇指定
影咩題材:街景 行山 運動 旅行 咩都影
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:唔識人用菲林機
接唔接受二手:接受
其他要求:輕 , 可以影景深, 文青型

女朋友部機壞左一直唔捨得買 話想買個D 即棄機算 但個D影出黎quality有D差 諗住買部機俾佢生日 但我又乜都唔識
如果單反呢
前者買鏡平d 後者對焦準確d
最慘係4K 無dual pixel AF 又有2.4倍crop

基本上無咩用
所以與其我都唔係多拍片
出部xt20好似仲啱玩啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞