新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
同埋要買新機係因為原先部G7X俾屋企人拎咗去working holiday
下個月頭去旅行冇影機用.....
Canon g7x ii個定價係相對rx100 iii/iv, gf9最平
Rx100iii有viewfinder, 但個sensor同g7x同級
iv多個4k, 成部機快左靚左, 亦貴左1k
gf9有4k同換m43鏡但大部左, 另加買鏡$
a5100/x-a5/x-e3/m3啲apsc kit光圈都好細但體積唔細
同價位都真係冇咩對手,所以個價先咁硬

想試新野咪rx100iv
穩陣咪g7x ii
之前以為你upgrade冇提低階機
筆直幾多:15k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony 其他其實都無所謂
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:人像
拍唔拍片:少用但係會
身邊朋友多用咩牌子:Canon nikon sony都有
接唔接受二手:可以
其他要求:有時會想影大約20-30米嘅人像,其他時間就係同gf出去幫手影下相咁

歡迎各位同好幫忙回答問題
筆直幾多:< 7k
想要單反/無反/細機/其他:應該係單反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:影人, 風景, 星
拍唔拍片:旅行既短片, 唔似vlog
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
接唔接受二手:唔接受
其他要求: 因為我受到影響, 發現RAW檔對後製執相好大分別同感興趣, 所以我要求係可以影到raw檔, 影星,人,風景, 影到景深呢D類型

0) 係咪只有單反先影到RAW檔? 求解
1) Nikon D5600 如何?
2) 拍攝類型:

http://www.canon.com.hk/public/article/Skill_Sharing_Photography/10352/images/01.jpg
景深
https://scontent.fhkg4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/52434254_2433545256656860_4739037532535128064_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent.fhkg4-2.fna&oh=6428e25aa43a5817bba3f17a2023a2f9&oe=5D81CA13
3) 打算只買機身, 再另外買鏡頭, 有咩係適合我影以上類型既相?
4) 推薦邊到買機同鏡?

多謝各位先
A73+50.8
xe3+1855
直幾多:4k - 7k
鍾意咩牌子:nikon
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:影人, 風景, 星, 旅行, 咩都有
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:冇
其他要求: 輕巧d,以前用開部D5000,想要一部方便去旅行ge機,最好有viewfinder,本身唸緊a6000不過好似有d舊
XE3+16 2.8
筆直幾多:3K或以下
想要單反/無反/細機/其他:FX廣角鏡頭
鍾意咩牌子:NIkon
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:風景 星
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:Yes
其他要求:D750+24-120 kit
thx 樓主 如果rp呢你覺得點
同埋我個case你覺得有無需要跟ef 70-300 f/4-5.6 is ii usm?
RF未出長炮喎
想問xe3同xt20果類有咩分別?同a6000比又如何?a6000家陣好平好似好抵屌
如果用adapter諗唔諗得過
筆直幾多:1萬
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:sony
影咩題材:disney
拍唔拍片:yessssssss
身邊朋友多用咩牌子:no fd😂
接唔接受二手:no
其他要求:輕
筆直幾多:<7000
鍾意咩牌子:無咩所謂,最緊要好用
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行(風景、食物、人)、小朋友
拍唔拍片:間唔中拍
身邊朋友多用咩牌子:sony、nikon、canon
其他要求:無

唔該曬
RF70200好細支,我建議你等
XE3
2部都得,加支大小小光圈既定焦
筆直幾多:~5k(連鏡)
鍾意咩牌子: Fujifilm(但應該唔夠錢買)
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:多數去旅行用 影人同景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:唔係好知
接唔接受二手:no
其他要求:最好輕D
新手想學下影相 諗緊以下lee幾部:
1. canon m50
2. Sony a6000
3. Olympus PEN E-PL9
4. Olympus OM-D E-M10 Mark III
5. Panasonic GF9
或者有其他更好既推介都Ok 唔該曬
XE3
如果A7iii呢 有無話咩鏡好?
我budget唔係好夠⋯
但係見到A7iii啲配置又心大心細
50.8 推廣送,用住先
一支夠玩?
同埋你覺得我去買街機好 定係百老匯嗰啲 定係sony官網買好
岩聽 我岩岩都買左部M50去旅行影
得枝kit鏡真係有D唔夠洗
睇你影境 定人or境深
影就出枝11 22應該有用
人同境深就出枝大光圈好似好玩D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞