新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
XE3 / A6400
最近睇中左部canon rp,如果呢個價位重有咩無反機推介

利申:咩都唔識,都係因為支鏡所以睇中rp
A73
筆直幾多:~$5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Olympus/ Fuji (無話特別情意結)
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:拍片/旅行拍vlog/影下相
拍唔拍片:主拍vlog同拍下個人微電影咁
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不
其他要求:新手,無接觸過相機,想問下想學攝影技術嘅話應該買咩相機好 諗住去大型電器鋪買
有諗過m50, em10, xt100 因為見到見百老x,豐x都有做緊套裝優惠
m6都有考慮過,但係百老x,豐x官網都冇晒貨

見m50好多人推介,但聽講個耗電量好令人不安
加上佢得一個轉輪好唔方便咁
見到em10功能性比較好
但係em10無咗反mon對拍vlog嚟講唔係幾好
xt100純粹見都係呢個價左右
見啲片出嚟嘅色幾靚
但係上網見到話唔係幾啱拍片
對焦相對嚟講有啲差

諗緊買邊部好,希望比下意見或者有其它好介紹
XE3 / a6000 / a6400
$1880 50mm 1.4抵唔抵
Pd sling 10L
Leica咪抵
筆直幾多:$5000-$6000
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:沒
影咩題材:行山,風景,人,旅行
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不
其他要求:諗緊a6000 好唔好 同埋想問下新手用邊支鏡好
大家想問新手應該買
Sony rx100 m3定係rx100 m5a好?
我睇過price.com相差2000蚊
筆直幾多:$6000-7000
想要單反/無反/細機/其他:唔洗換鏡
鍾意咩牌子:Fuji (比較熟)
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:Street photography, architecture, portrait
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:N/A
接唔接受二手:接受
其他要求:隨手攞到出來 可以一鏡走天涯
想學下影相但識少少基本
好,配枝30.4
X100F second hand
m3夠
可唔可以講下有咩缺點?
但有高速對焦同4k拍片
你google一堆優缺點
咁你係咪成日拍片先
唔係 都係諗住買黎去旅行用
PD / Lowepro 大路
有啲款式睇落冇咁pro 就見仁見智
筆直幾多:8000
鍾意咩牌子: -
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:風景,人像
拍唔拍片: -
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:-
其他要求: 有一部a5300 想要一部好小小既)
同價位你要部好少少得D750 ,一係A72
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞