新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike

唔該曬巴打
Canon無反不了
Z6 / A73好過
新手求教 想買第一部相機

筆直幾多:3k-5k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:canon/sony
唔鍾意咩牌子:N
影咩題材:潛水影魚(影細野)/間唔中出街影人
拍唔拍片:潛水會拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:N
其他要求:有得配潛水殼

Thanks🙏🏻
A6000
Olympus TG 6

潛水太hardcore 一般相機做唔到 一係就好貴
謝巴打
我見GR3都係APSC 考慮當中..
筆直幾多:30000
想要單反/無反/細機/其他:mirrorless
鍾意咩牌子: Leica Sony fuji canon
唔鍾意咩牌子:Nikon Pentax Olympus
影咩題材:旅行風景 人像 街景 銀河
拍唔拍片:可能
身邊朋友多用咩牌子:Sony Fuji
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
暫時睇中左 Sony a7iii + gm 24mm

另一擔心定焦鏡 去旅行唔夠用
但拍片好一般 你當佢送俾你

如果單手 方便 唔換鏡 GR3都買得過既
RX100 5a 對比A6000 邊部會比較好🙏🏻
等a7r iv + 24-70 2.8
第一支鏡買zoom定prime都好難決擇
zoom 啦 我都係旅攝撚 有得zoom 方便好多

唔係好多情況會有心機換鏡 又驚入塵 特別係ff 大sensor
Sony大光圈既Zoom lens 又貴好多
外型唔太靚仔 但幾抵 3千幾 唔該你先🙏🏻
龍仔有枝2.8 幾千蚊
一係就action cam rx0 ii 有埋反mon
A6000
2470G大師都係12k左右,對比其他廠已經算平,唔計單反經既話
最後想問多部 canon g7x mark ii 對比a6000 邊部正d🙏🏻
巴打,我上price.com睇要成12000喎
定係街價唔同?
2875 2.8
呢支都冇貨?
筆直幾多:up to 15K
想要單反/無反/細機/其他:無反 / 細機
鍾意咩牌子:Nikon (用緊D750)
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:風景 / 人像 / 街拍
拍唔拍片:無
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:No
其他要求:本身有部D750,但覺得太重想要部機跟身,試過RX100但覺得一般
之前朋友買係要訂
最update嘅唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞