新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
二手28F2
sony a6400 + 1670
影星28未必夠喎
比得3k係咁架啦
大陸啲垃圾F1.1鏡應該有

再唔係轉ef mount會有多野揀啲
Thank you!
筆直幾多:20000
想要單反/無反/細機/其他:都ok
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:短片
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:唔接受
其他要求:畫質好,推薦埋鏡頭唔該
a73+2875
1855泛用性高,新手可以嘗試唔同焦段。定焦首推35.4,平靚正。
筆直幾多: 20k樓下(包埋一枝定焦同kit)
想要單反/無反/細機/其他:FF
鍾意咩牌子:Canon/sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:影風景/影人像/間唔時街拍
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon/sony
接唔接受二手:接受
其他要求:
手上有部7d+15-85kit+sig18-35

唸緊Eos R/RP+kit+35 1.8
或者a73+kit+85 1.8
或者各位ching有冇其他好介紹
A73+55.8+2875 / RP+24105+35.8
低光圈鏡
筆直幾多:4000左右
機:Olympus o-md e-m10 Mark II
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:主要影人,少量景
接唔接受二手:可以
其他要求:唔一定變焦
筆直幾多:ard 7k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景 人像
拍唔拍片:拍 但少
接唔接受二手:接受
其他要求:
(次要)想要輕身啲嘅 因為其實係旅行用多
(主要)另外個人鐘情於機身頂右邊有mon show iso 光圈

暫時睇中5d mark 2 2手

想問下巴絲點睇?
ai-s 20mm都應該ok
筆直幾多:最好唔過25k
想要單反/無反/細機/其他:2019應該要買無反啦?
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:咩都有
拍唔拍片:must
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:可以考慮
其他要求:
1)要full frame
2)有得反mon係咪方便好多?(尤其拍片?)
3)目前思考緊z7/eos r/A3m3/panasonic S1(尼部雖然overbuget,但個聽聞個性能好誇張個價錢又可以接受)
4)想問下其實nikon/canon/sony/panasonic的無反鏡頭係咪都有齊曬轉接環可以用其他品牌的鏡頭?定其實吾得?例如部S1 L mount好似而家比較貴同少?

thanks
本身讀多媒體但讀書時d功課吾認真portfolio太弱入吾到行而家打緊工打儲左一排錢打算算分期買部機自己練習下攝影同後期
A73 / Z6宜家一萬唔駛有部可以諗下
我之前見d人話sony鏡頭貴,有d質數又唔好,驚中伏,始終搵的錢唔多
但最近又見人話nikon同cano的無反鏡頭更貴選擇困難症發作
Sony 多副廠選擇,不如你講多少少主要影咩題材?
應該影景影人多多謝巴打
Sigma 三寶幫到你(前提唔怕麻煩肯帶多支鏡或者換鏡)
唔洗理含撚貓
呢條友只會撐人買sony

卡口大 畫面邊緣先易吸光
無咁多暗角
google有多d資料
sony有好多平鏡選擇,28/2 2875 1635/4 1728 etc.
g持龍仔鏡
仲有85.8 果支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞