新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
新手一問

手頭有部olympus pen epl9
如果想買變焦鏡, 主要旅行影風景或者可能影下天空
推唔推薦買 "Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO" ??
佢講得a73就應該係full frame果枝
記得唔好買錯apsc果枝
你等sony做優惠先買,會送MC11 / FE50.8
A6000+55250+30.4
ok
有啊 宜家sony賣$15990 話送 FE 50mm F1.8 大光圈人像鏡頭
但睇price.com 兩樣分開買行貨加埋都係$13370
點揀好? 因為我29號去旅行 想去旅行前買到
麻煩樓主
Cxm2 Dxse 果d就大鋪,如果你要平就咩三X四X,但唔知有冇送,問清楚
Cxm2 Dxse 果d就大鋪,如果你要平就咩三X四X,但唔知有冇送,問清楚

唔好意思 Cxm2 Dxse 即係咩?
我就係見四寶三陽個啲唔送鏡 但分開買加埋都係$13370
比sony買機身送鏡既$1590 平左二千幾
咁都係照sony到買好? 定係荷里活就ok?
筆直幾多:8-10k (想升級依家部機
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:nikon/canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 旅行 女
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不了 怕中伏
其他要求: 用緊nikon d5500 加支sigma 18-35 f1.8
(nikon mount) 用耐左想升級部機 糾結緊轉唔轉canon 但支鏡改mount又好麻煩
想問問A73同A6400除咗係full-frame同apsc之外功能上有咩分別?
d youtube片話6400都有9成功能?
想問下咁多位Ching 小弟想買部入門機有冇咩好介紹?
Budget最多6000鬆啲 最好6000樓下
暫時睇中有Nikon D3500 同埋Canon EOS 200D Mark II
如果呢2部比邊一部會好啲?
應該主要影相多 少拍片
跪求各位巴打𧶽教
cam2 dbase
近九成時間唔會在$ony買除非新兼斷貨
出去買一定平d
要最低價通常係三陽四寶
加幾百通常就係dbase價
自己衡量三四百既風險回報

另外50.8係枝近乎人見人棄既鏡
無咩事都無人想入可以值幾錢
6400無五軸
用既係上一代電續航力好差
XE3 / M5 /a6400
多謝巴打先 Sorry for 1999
依家先睇到有個格式發問
筆直幾多:最多6000連鏡頭(可超少少)
想要單反/無反/細機/其他:單反定無反好?
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景、建築、人像
拍唔拍片:會拍但應該比較少用
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:新手JJ買新機
其他要求:求推薦一部比初學者學影相嘅機
筆直幾多:11k, 睇餸食飯
目前有部77D搵緊支鏡陪佢
影咩題材:人-半身及全身,貓貓
拍唔拍片:no
接唔接受二手:要諗諗
其他要求:本身諗緊24-70 2.8但呢支鏡好耐之前嘅產物,canon話出緊支24-70 IS與我無緣
咁我仲等唔等佢出真正俾EF用嘅24-70 iii
EF35 f2
筆直幾多:1k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景/星/演唱會
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:新手想學影相之前有部M50但啲鏡好似唔夠用
絲用想輕少少
如果想要變焦鏡有無介紹?
新手我用定焦鏡好似有困難
十分推薦枝鏡
但你部epl9咁細部
搭呢枝鏡會好唔平衡
筆直幾多:10000-15000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:沒有
影咩題材:影人、街景、大自然
拍唔拍片:拍片冇要求
身邊朋友多用咩牌子:唔清楚
接唔接受二手:不
其他要求:fuji xt3對我依d新手ok?唔該
A73
繼續用M50,加枝22f2
18 150好似岩用啲
新手準備入X-T30+1855去歐遊,是否夠用?同埋要配幾粒電好,聽講d電好唔襟用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞