新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
Samyang
4.5k夠咩? 我見淨機都差唔多要3.5k
利申新手想買機 留名學野
筆直幾多:3000$-7000$
想要單反/無反/細機/其他:細機/無反
鍾意咩牌子:Panasonic Sony fujifilm Ricoh
唔鍾意咩牌子:Nikon , Canon
影咩題材:風景,天空,日落 , 星星 ,極光 , 食物 , 人像 咩都有啲
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:冇咩朋友玩相機
接唔接受二手:ok
其他要求: 想影到下星星 極光 夜景 月亮 (影到但唔需要好靚 )

新手想學影相 想方便攜帶 旅行影相同拍下片

求咁多位巴打幫幫手
a6000+16 2.8
筆直幾多:≤10000
想要單反/無反/細機/其他:單反or無反
鍾意咩牌子:日系都ok
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景 and 生活日常
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:ys
其他要求:想要外型係復古
想問下巴打有冇咩可靠嘅二手網推薦好驚中伏
驚就比多少少買一手
新手渣住部A6000想影廣角靚景
想問下APSC16mm係咪唔夠wide?
考慮緊touit 2.8/12 同埋sigma 1.4/16
後者筆直好OK同埋我本身有一支sigma用落手感好好亦都覺得夠利。
但就係怕買左返黎影先覺得唔夠wide
有冇師兄可以指點迷津?
16 f2.8
想問下ching覺得M50適唔適合
筆直幾多:大約9000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:牌子方面無要求
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景>星>物件>人
拍唔拍片:唔拍片
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想$9000內買到相機同鏡頭
相機唔好太過重
a6000+16 2.8
a6000同xe3最大分別係?
唔好skip我
求巴打指點迷津
XT2二手/XE3 + 1855
筆直幾多:4000-7000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:CANON/FUJI
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人像/風景/旅行 ,間中影舞台表演
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:接受
其他要求:/

新手有心想學攝影 有幾部考慮緊嘅機
CANON 80D
CANON M50/M6
FUJI XT2/XE3
睇左啲比較都唔係好決定到揀邊部
之後都應該唔可以好快upgrade/換新機 所以希望買部長用 性價比高啲嘅
CANON 80D好似全面啲但係擔心去旅行/平時拎出街影會比較重?

定係會唔會有其他更好嘅選擇?
萬分感激🙏
XE3+1855/ a6000
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:CANON/SONY
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像/風景(行山影遠景)/旅行
拍唔拍片:小
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不了
其他要求:/
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:細機,袋得落衫袋褲袋
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:全新
其他要求:方便易用

上一部係幾年前買嘅g7x,要拎電池出嚟充電有啲麻煩
同埋夜晚就算用咗腳架+夜景mode都影得唔係好清楚
影嘅相大概係哩啲https://lih.kg/1031844
RP 5D4
RX100
sony rx100 va
唔啱一係上apsc
一係再等下代機
sony rx100 V同sony rx100 IV,影靜態相同風景(e.g.雪地/夜景)分別大唔大?
我都知一分錢一分貨但始終預算有限,VI我就真係買唔起
上網約略揾過V同IV喺連拍同拍片上分別大啲,但我好少拍片
推出時間係iv>v>vi=va,g7x對手係iii
vi係24-200 f2.8-4.5,其他都24-70 1.8-2.8
每代更新都有少少改善高iso嘅noise
如果冇budget唔上apsc/ff
咁可以等下先,冇大更新
追返post見Ching有提過G7X m2
price.com,G7X m2 $3380, RX100 IV $4400, RX100 VA $5490
G7X m2個價好似好硬,雖然都重係平啲但差距冇以前咁大
依家先買G7X m2值唔值?
24-100 f/1.8-2.8幾吸引,要拎粒電池出嚟先可以叉電嘅問題冇咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞