新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
以下係前人留低既格式

筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題
筆直幾多:6k (唔熟行情,如果話一定要貴d 咁都可以加既
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:高達 / 模型 / 微縮玩具 (size 小至5cm,大至40cm 到)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不

其他要求:
淨係室內自己間房影,唔會拎出街,宜家用iphone影有幾點問題:
1. 對焦/景深差。最大要求係想做到靚景深/虛化。見有D人張台就算亂葬岡,相機影完景深濛晒咩都睇唔出個feel仲幾靚
2. 背景唔夠光好灰暗(已打左燈,主體顏色修完基本ok,但背景永遠色調好差)

超級新手。目標只係「影細粒野時對到焦,後面有景深濛濛地唔洗我太煩點搞個背景」

係咪一定要買鏡頭?見有人話唔洗買鏡頭,配個濾光鏡filter?都OK?

多謝各位。
買任何一部入門機 + 微距鏡已經夠做到你要求 再預錢買燈嚟 set
對焦嗰陣用 live view 會對得準啲

Btw 6k budget 樓上推 A73 2875 做乜

thanks

有兩個fd 叫我買80d 18-135mm..有冇必要

800D 18-55mm 夠唔夠?定買18-135mm 好?

網上睇到好多人話55mm 不如唔好買
話135mm 距離影得遠d? 個景寬d? 咁我影高達模型係近距離擺台面30cm 以內影,係咪唔關事?唔洗理?

or 有冇話配咩鏡頭好(冇特別心水/要求。800d 18-55mm 純粹見有set 賣所以研究下
影高達? 用定焦啦 (85MM個一類)
機身反而冇咩所謂 反正都手動
反而燈/腳架要淘下
筆直幾多:$4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon Fuji
唔鍾意咩牌子:nikkon
影咩題材:街景 行山 運動 植物 旅行 咩都影
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony canon
接唔接受二手:接受
其他要求:輕 可以一鏡走天涯
想學下影相但咩都唔識
考慮緊canon m50同x-e3
覺得邊個好啲同咩鏡好?
呢個budget邊有得你揀富士,佢一支天涯18135已經爆budget,
買canon m6+18150
如果想認真學下攝影m6>50, 操作差好遠
想問吓邊到買機好
Price.com or 大鋪 ,一係Cxm 2,成成果啲
好 唔該哂
77d 咪算囉 18 55先啦 用天涯kit 不如用手機
m50 啦 係得佢有反mon 個對焦又爽 呢個價位好全面
我講得唔好 睇完可能鏡普通1855就得
見到二手xe3+xf1855 $4800
新既m50+1545 ~4000
唔該晒

我係想影成咁
手機影人或者物件大既話可以做到景深
係室內光線麻麻&影細野時佢就唔識分距離咁用app 都要執好耐

頭兩張可以拉開背景同物件既距離補足

第三張就必定大光圈鏡頭先做到

100mm f2.8 呢枝第一 無budget 就 60mm f2.8
其實兩部差唔多 自己睇樣揀
今日去睇過,原先諗住Xt20/30 + 1655,明顯唔得,頭大身太細

15k以內可以點玩?
RP+rf 35 1.8
呢個問題係唔覺得以後會買rf鏡,太貴

6D2加sigma 24-35 f2
除左重,呢個係咪無敵
想問下Canon菲林相機EX EE好唔好用㗎 thanks
點解影風景係麻麻地先
16 50

why not xt30 18 55
去菲林post 問
不如問番佢 應該配咩鏡啦
會有d 太wide 好多次你要行到好近影

影大景就好ok 想影close up 就唔夠用

如果無試過就不如買番standard zoom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞