新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
一千搞得掂啦 去菲林post 睇下
岩呀都 唔識既就覺得有4K 好勁就會買

我就推富賤
筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:單反/細機
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:canon
影咩題材:風景 人像 街景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Fuji Nikon
接唔接受二手:接受
其他要求:輕便 易上手(新手用)

睇緊xt20 / X100f
筆直 8000內
x100f 囉 唔使煩換鏡
筆直幾多:15000
想要單反/無反/細機/其他:FF無反
鍾意咩牌子:sony/canon
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:街拍/運動/人像多
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:暫時冇

呢個真
冇一支過,
影人你會想要
50mm in 135
85mm in 135 定係
105-135mm on 135
因為玩法都差好遠

你而家手頭上有咩鏡?
介唔介意講下先?
d5300唔夠用 ???
換機呢啲嘢可免則免啦
換機啲錢買多幾支靚鏡頭好過啦
a73真係萬能
3/4k 已經可以買到一部成色幾好嘅菲林機

如果菲林我推fm2呀
如果x100 影風景未必夠wide,要買 converter,唔太建議

影人像亦都比較難做到嗰種景深效果

但就咁影人文相就超fit

所以比較之下xt20相對比較適合你
a73 + 龍仔2875 + 50/1.8
本來諗住話eosR但啲鏡頭方面麻煩少少

其實好多時未必需要ff
但你鍾意就算啦
感謝巴打
得知kit 鏡
70-200f2.8
多謝巴打
請教下,用左好多年dc仔,想轉玩單反

筆直幾多:1萬內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:去旅行主影風景,動態(移動緊既動物)
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
其他要求:睇中左d80 想一步到位
想聽下各位意見
thx 巴打
筆直幾多:12k內
鍾意咩牌子:Fuji Canon
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:人像 街拍
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:Fuji Canon
其他要求:最好大光圈 要經常用

已入a73 kit set,
慢慢玩一排再決定加咩鏡,
Thx 巴打們
筆直幾多:6k
鍾意咩牌子:Sony Canon
唔鍾意咩牌子:none
影咩題材:景(日/夜)
拍唔拍片:無所謂
身邊朋友多用咩牌子:無fd影相
接唔接受二手:可以
其他要求:中意影夜景較多 黎緊有次旅行可能會影極光 鏡頭點揀?

唔該
1) Nikon D5300/D5500/D5600 + AF-S 18-140mm VR + Tokina 11-16mm f2.8 (全部二手)

~$5000-5500 ~1520g

===========
2) Nikon D5300/D5500/D5600 + AF-P 18-55mm VR + AF-P 70-300mm VR + Tokina 11-16mm f2.8 (全部二手)

~$5000-$5500 ~1650g

==========
3) Canon 200D/800D + EF-S 18-135mm IS STM + Tokina 11-16mm f2.8 (全部二手)

~$5500-6000 ~1500-1570g

==========
4) Canon 200D/800D + EF-S 18-55mm STM + EF-S 55-250mm STM + Tokina 11-16mm f2.8 (全部二手)

~$5500-6000 ~1600-1670g

==========
5) Sony A6000 + sony 18-135mm + samyang 12mm f2 (全部二手)

~$6000 ~915g

==========

影風景要睇dynamic range,colour depth。
要夜景/極光就要睇埋high iso。

基於dynamic range、colour depth & high iso,
同價位apsc機影風景性價比:
nikon d5500>canon 200d>sony A6000

option 1 & 3 & 5:
方便旅行使用。平時用半天涯zoom, 唔夠wide/唔夠光先用大光圈wide 鏡。

option 2 & 4:
唔怕換鏡。一來成像會比半天涯鏡更好,二來有支tele可以zoom多d,三來唔夠wide/唔夠光都可以用大光圈wide鏡。

option 5:
最輕, 相片最終成像接近其他option。但鏡身比較舊, 操作&續航力都比較弱。
筆直幾多:5-7k
鍾意咩牌子:Nikon/Canon
唔鍾意咩牌子:無特定
影咩題材:主要風景同旅行用/間唔中影下昆蟲
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon/canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:無特別
勞煩各位巴打
多謝詳細解答 全部睇睇佢先
想追問 如果6k買一手有咩選擇?想比較下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞