新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
35.8
3-5k A5100吧
相機唔用鏡頭影相

前排買左部DC canon gx7 mark2 都唔錯嘅
睇過X-T30 18-55 kit 要成9k幾
如果退一步M50, X-T20, XE3 邊部好?
搵鏡頭蓋督個lone
XE3
唔該巴打, 見kit set 有1855 同 23 f/2 出邊支鏡好?
一般都1855
23F2會練到技巧+超細支
利申我both冇
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
機身:A6300
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行想搵入門tele lens影人同遠景
身邊朋友多用咩牌子:C/罪大

23.4/35.2/.4
聽講話200d唔錯
t20
sorry無意做伸手黨,但上網睇過下評測都唔係好決定到睇過Sony E 18 105 4.0 G OSS同55 210 kit兩支,後者我怕成唔夠利推到200會懞,前者又唔知夠唔夠焦段blur
如果拎黎旅行影相或者一般街拍請問前者名唔夠用,或者有冇更好選擇?
18-135最好, 又輕又細枝又夠sharp, 係光圈比較細, 得3.5-5.6, 後者大枝但恆定4 同埋電Zoom, 睇你接唔接受到, 拍片一流, 但影相用電Zoom比較麻煩。

55-210 平時應該難用得到, 而且光圈細 (好似4.5-6.3), 成像普通, 唔係點影tele都好似冇咩機會用。
利申, 三枝都擁有過, 淨留18-135, 其他兩枝賣曬。
筆直幾多:below6k
想要單反/無反/細機/其他:有部Xt3
影咩題材:景/夜空
拍唔拍片:應該唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇乜朋友
最近一個月先開始玩,鳩痕買左18-55kit鏡,16.4,50-230

如果又身痕應該買23.4定35.4好
定係副廠有更好選擇
又23 vs 35,兩枝買晒慢慢試
睇你自己需要
我都想 初步決定35.4行先
有16 買23個距離好似唔差太大
筆直幾多:10000樓下 (連額外電池 sd card)
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:風景/夜空/街/少量人
拍唔拍片:少量
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔太想
其他要求:最好有反mon 但冇都ok

查咗唔少資料 都追過post 發覺係咪80d / 77d 最符合我?
暫時傾向買80d (有防水 有得即時聽錄緊嘅野 多電啲)
另外我想問 我買80d 機身 + 其他鏡好 定 80d 其中一個kit set 好? 價錢會唔會差好遠? 性能同樣?

定係唔知巴打有冇其他推薦?

仲有想問去邊度買最好? 星際dc career 定百xx 豐x 個啲
小弟感激萬分!!!!!!
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:細機, 細機多數無反?
鍾意咩牌子:冇所謂,真點新手冇信仰
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行影相, 風景,食物
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友識影相
接唔接受二手:不了
其他要求:沒有
求指教,謝謝
6d/d750+50.8
XE3 kit
kit係買邊款sorry真點新手, 諗住去旅行順手開始入坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞