新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
筆直幾多:頂盡$3500-4000(唔知市價+freshgrad失業窮撚
想要單反/無反/細機/其他:no
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:風景(行山多)動物 咩都會
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:Nikon / Cannon(丁開人哋IG啲相多數係cannon機)
接唔接受二手:can
其他要求:
- 新手第一部機 但對攝影完全冇概念
- 想學影相
- 想早啲入手 for 旅行

我周不時都會用手機影相 不過始終覺得唔夠好
M6 kit / a6000 kit
omd kit
酸叔叔覺得omd半價抵唔抵玩
無玩過m43,比唔到意見
筆直幾多:<5k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:超新手,平日用開iphone 影相。 諗住升級買部機影屋企d貓, 旅行簡單影 ( 年底去北歐睇極光, 希望相機影到靚相)
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子:無留意
接唔接受二手:不了
其他要求:無特別

爬左一輪文, 睇完好多youtube review. 好似好多人推介m50 或者xt100

行過百記見到xt100 做緊3750 , 貪佢外型夠vintage, 好好J

入手前想最後問問:
1) 除左xt100 同m50, 有無其他potential選擇?
2) 呢2部機, 去影極光可以嗎? (諗住早半年買, 慢慢學用, 摸熟部機)
3) xt100 kit lens好似好多人屌。 將來升級的話, lens既價錢/選擇多嗎? 有無咩lens推介?

筆直幾多:<3500
想要單反/無反/細機/其他:不要單反
鍾意咩牌子:沒有
唔鍾意咩牌子:沒有
影咩題材:旅行或者周圍影,影人同風景為多。
拍唔拍片:不拍
身邊朋友多用咩牌子:沒有
接唔接受二手:接受
其他要求:唔好太大部同重。

另外新手一問,同樓上巴打一樣,見x-t100都好似幾多人介紹同推薦,最近都有特價,想知值唔值得新手入手?
或者會唔會有啲性價比更高既機比佢好啲?
好似好抵
朋友有,佢話抵玩

Pros : 細/輕/靚仔/味精重/ibis/m43 mount(食到好多鏡)
Cons : 細sensor/味精重

利申 未玩過
同埋唔知優惠做到幾時
好似真係好抵玩!
筆直幾多:7000內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無特別
唔鍾意咩牌子:fujiflim
影咩題材:景多
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:都有
接唔接受二手:可能
其他要求:

呢個budget既入門機睇過77d,d5500,800d

想跟支長鏡set18-135/18-140,再加錢買支短鏡是否明智?
800d vs 77d係咪可以唔洗諗800d?
nikon vs canon老手們又會點揀?麻煩晒
80D > 77D
新機連18-135水貨唔洗7千
輕力一推求教
我都推一推,歡迎二手。
XT1000+16 2.8 / a6000 + 16 2.8
你去皇室堡10樓玩下先
筆直幾多:8000-9000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:Fuji
影咩題材:景/人像
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon/canon
接唔接受二手:鏡可二手 body就一手好d
其他要求:想買支去旅行用 但係變焦太貴負擔唔起住 想睇下有冇d定焦+個body 推介下
D750+50.8D。D_fever做緊推廣買機送鏡
有冇link? thx
筆直幾多:Around 3k
想要單反/無反/細機/其他:細機/DC
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:canon
影咩題材:旅攝
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:最鍾意
其他要求:
最好放到落褲袋,同埋個解像度好過iphone先。影大景會用ff機唔會用細機,呢部最緊要輕便。
上兩個星期入左rp

應該入住ef鏡玩住先定等rf鏡?

想入定焦50同85學下
好似無,你直接踩上去就見到
RX100M3
入左35.8先
m50係咪又差好多?上price.com睇雙鏡set都係5000幾好似好抵,仲係18年機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞