新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
水貨都係咁搶手?
朋友訂兩個星期

不過裡面有異物要換 換完又話影相一間間

龍仔QC一般
我嘅經驗嚟講,龍仔一直都唔錯,可能我好彩
但係適馬就有多啲問題,成日都迷焦
街價唔同
ok,聽日上去睇下
想問清楚少少係咪呢個set
你用邊部機?
n記單反,朋友用a73
正常嚟講用無反應該冇噤大問題既
單反就
想問下邊度買x-t3平
新手想買嚟旅行影景
最好行貨
想買部相機送比男朋友得閒出街影下相同影下figure
想請問a6400淨機加多枝fe28 f2 ok嗎
Thank you
A6400冇問題,暫時係sony apsc機皇
Fe28f2係fullframe鏡頭
買返apsc鏡同價位會多選擇啲
定焦建議sigma dc dn f1.4三兄弟
但放大率都唔高
可能要將就下用55-210加微距接環
筆直幾多:5000-7000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂 不過應該會繼續學落去
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行 Footage
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:ys
其他要求:我係新手,之前爬過文eos 200d ii好似幾好,不過好似話拍4k會crop,唔係好了解crop咗嘅分別
會影人,&街景
請問入門機係咪無反好啲
筆直幾多:10000-15000 (機連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景, 建築,動物, 想試下影極光
拍唔拍片:冇所謂,偏向唔拍
身邊朋友多用咩牌子:咩都有d
接唔接受二手:最好唔好,我係新手
其他要求:俾幾個選擇我 thx
筆直幾多:8000樓下
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
影咩題材:風景, 星星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:希望可以輕便啲, 主要想旅行,行山影下相
XE3
A73 / Z6 / EOSR
筆直幾多:10000-15000
影咩題材:風景, 建築物, 人
拍唔拍片:可有可冇
身邊朋友多用咩牌子: /
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:希望可以輕便啲

X-H1點睇?
筆直幾多:15000-25000
影咩題材:影Portfolio (室內、影花、影書)
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:Yes
其他要求:
以前用開SONY A7R + Voigtlander 40mm,但去旅行個陣唔見左
而近期需要影下自已Portfolio,想出過部新機同鏡頭,求推廌
apsc,原廠鏡唔平,但直出討好
A7R3+2875 / 24105
筆直幾多:6k-10k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景(山水木),城市,路人 and 夜景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:無所謂
其他要求:拍片畫質要靚,次要:可拍慢動作,50fps 以上(4k/1080p)

利申:想搵部可影相同拍片(60%片/40%相),考慮緊xh1,但拍片夜景好似冇咁出色,不過平同埋其他方面都出色。另外都考慮A7 III,但係貴,同埋新手第一次買機,好似唔好買咁貴比較好。 想問呢兩部應該買邊部定有其他推薦?
A73+kit+50.8/mc11, sony間中會做promo
富士不了
利申:以前覺得fuji不錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞