新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
筆直幾多:約 8k
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:室內空間 室內環境
拍唔拍片:X
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:最好全新機
其他要求:/
XE3+35 2
細房間都可以影得到? 會唔會有廣角既效果
呢個睇你自已玩法 我試過用kit鏡影 普通夜景都夠做
但玩吸光影星 F4唔係好影到 even我落腳架 較高ISO反而有D用
如果同女朋友去旅行帶無反有冇邊款腳架係偏平同輕身
想買個帶去旅行影相但又未睇過腳架
1號腳
影到,要廣16.4/2.8
我想問canon原裝adaptor同viltrox除咗價錢上分別,仲有咩分別?
應該買邊隻好?
如果影人同影raw檔而且下下都無壓縮咁連拍
時間又唔係好多可能10-15分鐘內盡可能係咁影
記憶卡果到如果SanDisk同Sony SF-G Series TOUGH 既UHS-II邊隻會好d? 定分別唔大?
Sandisk/ lexar
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他鏡頭
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材: 咩都會影
拍唔拍片:X
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:最好全新機
其他要求:sigma 定samyang ?
筆直幾多:5-7k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無特定
影咩題材:微距影昆蟲
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:最緊要唔好過筆直

小朋友鐘意養昆蟲 想買部機影下
Canon eos m50 雙kit set + 微距環
可以google下微距環先
亦可以其他kit set
搵鏡頭?咩mount
係,搵鏡頭,sony A7iii E mount
見有35,50,85, 但新手唔知應該買邊支先
價錢影響物料
問得唔放心就買原廠
請問用緊咩相機機身
a7iii + kit lens
眼大漏左po

新手推50,人像、特寫(食物,事物)兩相宜
6k建議sony55蔡
黎緊有samyang 45mm
扭支kit去50睇下接唔接受到
一開始係有少少窄
唔得就搵下28/35嘅鏡
粗用原廠28唔錯
唔怕重sigma 35 1.4
支sel55f18 好似真係好吸引咁
諗諗下sigma 35.4 又幾正,距離30mm 就可以focus 到, 呢支影人最多我行近d 都得嘅,但走焦問題如何?
筆直幾多:5k內
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:不限
唔鍾意咩牌子 不限
影咩題材:高達模型, 風景, 街景
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:唔識check機 prefer全新
其他要求:一鏡走天涯, 方便拎出街, 輕,
真新手 光圈, 快門, etc 惡補緊 求巴打們推介

https://www.price.com.hk/product.php?p=294475
google左一輪, 呢部應該岩心水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞