新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
XE3
X100F
筆直幾多:Under $7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:旅行 風景
拍唔拍片:有會更好
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想輕 同界面希望易用d 因為係相機新手 唔太識用太複雜既control
另外想問下 影相多既話機身防震重唔重要
Thanks!
XE3 / a6400 or 6000
m50 淨機身 + 加轉插 + Sigma 17-50mm f/2.8 DC OS HSM

機身無防震咪用鏡防震囉 呢枝sigma 有呀

仲有埋恒定光圈 好撚過買kit
m50 淨機身 + 加轉插 + Sigma 17-50mm f/2.8 DC OS HSM + 是但一枝rode shotgun mic

有budget可以轉canon efs 17-55mm f2.8 IS USM

你坐定定彈其實唔使對焦準 你manual focus 去手指位中焦咪得

不過canon 個 dual pixal AF 拍片最強就一定 夠用架喇

有反mon a6400 反完點mount mic
想換鏡就xe3(觀景器唔係機頂 會平少少) + xf 18-55mm f2.8-4

唔換鏡就x100f

白痴先會買d5600
efs1755唔平
M50就配支11-22 22 算啦
rx100 vi

應該本身無相機先送? 6代有長焦會更加萬能
佢話一皮嘛 夠買曬
搭單一問
adobe $68/月 Lr+Ps
定係學生價 $148/月 full version好?
我會買斷lr 其他好少用
而家冇得買斷喇
全部都係畀月費
而家用緊開心版Ps Cs6
使用完,想支持正版
筆直幾多:8k
想要單反/無反/細機/其他:即影即有
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:生活
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無咩fd有即影即有
接唔接受二手:接受
其他要求:

自己暫時知有
leica sofort
lomo series
fuji series
mint 既RF70, TL70
Polaroid series

想聽下仲有冇其他選擇
比自己去搵資料做比較先買
靚仔:Polaroid
平:fujifilm
leica不了
其他唔太熟

btw想入fuji sq20
我有SP2 SQ20

靚仔我覺得TL70靚
3K我都覺得ok
筆直幾多:6000
鍾意咩牌子:冇咩所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 寵物 野食 人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:新手 真係想由0學起
其實諗緊xt20 定xe3 雖然話差唔多一樣但睇sample 好似見到xt20 sharp d 定我錯覺
同埋睇price xt20係咪得番水貨
XE3
筆直幾多:hkd6-8k
想要單反/無反/細機/其他:想試下無反,但如果有其他更好選擇都ok
鍾意咩牌子:無咩特別
唔鍾意咩牌子:olympus
影咩題材:旅行用,主要影人同風景。
拍唔拍片:可能有小小但唔會經常拍
身邊朋友多用咩牌子:身邊無朋友影相
接唔接受二手:平得多嘅都可以接受
其他要求:最好就輕小小

而家手上有部十年前嘅Leica d-lux4,今次買機主要係想upgrade 下

早兩日去左睇Fuji xe3 覺得幾正但想睇下有無更好選擇

唔該晒各位
無,XE3吧
唔該
筆直幾多:6k-7k
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:旅行用 主要影景日景夜景都用 想啲色好睇啲
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:no
其他要求:以前用olympus但係部機定唔知鏡頭壞 其實諗拎去整定買部新
samsung相機部門摺左兩年喇喎,上網收二手啦
無人用samsung架喇,fuji / sony吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞