新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
a6400

m50
筆直幾多:6k,可以買埋配件同一兩嚿電就好
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:偏向富士同Olympus,機身好靚
唔鍾意咩牌子:Sony,好多人話要電腦調色
影咩題材:人像,街景,風景
拍唔拍片:拍,但少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔太接受
其他要求: 個人偏好2017/18出嘅機,因為一啲細舖頭,價錢可以跌多千幾二千蚊
細細個見到啲人影相都會哄埋部機度,所以覺得觀景窗係必要
最好有翻轉螢幕
上網睇咗一段日子,都仲未揀好,但係個人偏好canon EOS m50同埋Olympus OM-D E-M10 Mark III, 呢兩個係設備上,年分上同價錢都唔錯
因為就算連埋鏡頭套裝,m50仲有支長鏡加,都仲係六千蚊樓下,E-M10 Mark III甚至3900-5300
我建議 M50 180度既反mon 更加可靠既對焦
謝謝巴打去睇下先
謝謝巴打去睇下先
咁xe3
去歐洲肯定1024/816,日本就23都夠
筆直幾多:around 7000
想要單反/無反/細機/其他:唔清楚 影到想要既野就得
鍾意咩牌子:冇限
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景,夜空,星
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:新手唔識ckeck唔想買二手
其他要求:
想問下有玩天文攝影既巴打如果想影深空天體係咪要天文改機
影星比起機係咪鏡更加重要
新手初初接觸唔太清楚行情 筆直可以over少少
決定左入rp

如果以大三元做最終目標

去旅行用,kit鏡應該跟35mm f1.8定24105好?
筆直幾多:7k-8k
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景,人
拍唔拍片:應該唔會拍
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

想問各位網上搵過資料後暫時有兩個選擇
Fujifilm X-T20 同 Canon EOS 800D
大家會比較推介邊部? 或者有冇其他更好既選擇?
Kit咪24105,入埋35.8等大三。旅行帶晒
S12,龍仔冇
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:CANON FUJIFILM
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:街景,人像
拍唔拍片:唔太多
身邊朋友多用咩牌子:SONY ,CANON,FUJIFILM
接唔接受二手:可以
其他要求:初學,有機會會進階至中階相機。
XT100+1855
筆直幾多:~$ 18,000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像,街景,風景
拍唔拍片:主要拍片
身邊朋友多用咩牌子:Sony, Canon
接唔接受二手:可以
其他要求:上Ronin-S用
---
so far 睇中左GH5 + Leica 12-60mm(H-ES12060GK),有冇其他建議?
感謝
筆直幾多:6000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:FUJIFILM CANON
唔鍾意咩牌子:sony
影咩題材:街景,人像,風景
拍唔拍片:唔太多
身邊朋友多用咩牌子:SONY CANON
接唔接受二手:不
其他要求: 新手 考慮緊X-T20 難唔難操控
唔難啲filter仲幾好玩
謝巴打鼓勵
有心玩 一部機點會難到你
都真 區區一部機仲要唔係單反
S1
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:nikon/副廠
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人&風景多數日落同雲
拍唔拍片:有時候
身邊朋友多用咩牌子:nikon
接唔接受二手:no
其他要求:中意大光圈 本身有枝50mm 1.8同18-140 kit 睇過85mm 35mm不過唔識揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞