一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
你拎猶太人 蘇聯人同香港比 仲用嚟做例子
你係咪睇得電視劇太多 順便睇多次本歷史書 睇下軍權係邊度

實行難度唔係高 係冇可能 做人咁撚極端會錯過好多機會
有時我都唔會咁投機主義 但對自己好過d 認真你睇咁多例子故事 我好佩服 但獨與唔獨 追求既都係錢 要昇華去到你果個境界 唯一就係支爆 到時你先再文宣
喺好耐好耐之前第一次去日本自駕遊,路線係 東京->河口湖,有一日係河口湖附近,食完飯見到部車冇乜油,我就諗住去入油啦。

咁啱我食嗰間餐廳隔離就係一個油站,嗰陣大約夜晚九點到,油站燈火通明,咁我就揸部車入去啦,等左好耐好耐好耐都冇人出嚟招呼我,我心諗又話日本人好禮貌嘅

如是者我係嗰度等左半個鐘,直至一個阿嬸嘅出現,佢揸咗部車入嚟,停一部油機隔離,自己入錢入油兩三分鐘就搞掂曬扭埋部車出去。

。。。。。。

原來個油站係自助式......

教大家幾個日文,以免好似我咁On99。

1. 自助(セルフサービス),與非自助(フルサービス)

——————————————————————————

2. レギュラー(regular,普通的無鉛汽油,多數都入regular) 日文讀音就咁張re gu la分開三個音讀,通常係紅色標示

3. 満タン(man-tan)漫攤。打爆 入滿
後悔入左來搞到諗起啲往事...
搭大陸啲火車過夜
去toilet
個電話放左係褸袋
踎低起身果下
電話跌左落個踎廁
就咁一秒間跌出左火車軌
出黎同frd無人信以為我講笑

開find my phone成兩三都都見到佢孤零零係郊區冇人理
記一世:
設計堂有team人設計左個減肥餐具,話可以減漫進食速度乜乜乜,
我:wt do you call it?
On9: 乜9 spoon。
我:people call it fork... Usually。
(件野係 轉左90度既乂,好似把疏咁)

一世都記得果team人面紅+死灰既dead air樣😢
係香港搭輕鐵都係講 single ticket
0/10
0/10
做你男朋友都幾慘⋯ 你自己大意漏電話,男朋友就要受你氣
想像到個畫面咁唔好彩幾分鐘都未有其他人上
係英國搭underground 出閘個陣張飛唔知做乜搞到我出唔到閘 搵人幫手 佢問我where are you from?我好撚自豪咁答hk!

條友話:no! I mean which station you came from
試過搭去關西機場附近既outlet,因為唔知道唔同車廂去唔同地方,結果搭咗去和歌山
埋單要叫
如果唔係有排
你係。。。。。亞洲人? 中國人?香港人?
入面班女心諗:「條友做乜鳩?」
正仆街累到成條街陪你地跑
咁其他國家有冇呢種規矩
冇乜野姐 依個
人地tutor講句chinese people執垃圾
你就起晒鋼 即時屌番人
發生乜事姐
人地又唔係話你
係你自己對號入座
但就算你屌番佢 chinese people都唔會多謝你
即係係香港有人屌支那就得
係外國有外國人屌支那就唔得?
成件事好貼題:on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞