一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
屌你樓豬
搞到我笑得太大聲差啲嘈醒屋企人
睇情況啦
如果人多做唔切
個侍應有時會唔記得你
又或者你快手睇完Menu
唔想等咁耐
有禮貌咁yaap佢埋嚟
其實都無咩問題
我認同你講對中國冇文化同政治既認同感 係可以否定自己係Chinese
我再表達立場先 我認我係Chinese 係從我既生活傳統 食物 節目 禮儀
搵到根源 用你立場諗 其實我應該更加係consider自己係ethnic Chinese 因為有時見到好多其他中國人我都會覺得大家思路完全唔撚同 要講深入D同班鬼仔更加雞同鴨講 但我就係覺得如果你行既思想 禮儀 節目 食物 讀既文學都係有華人根基既時候 你係外國人面前表達既形象就係Chinese 我本身唔太支持中國果一套 但我既身體特徵 行為 都反映緊我係華人

如果你係外國人面前稱你不是華人 除非你真係藍眼晴 不懂中文 不食豉油
完全否定華人身份 否則的話不應該要shame of this
大家都好高質

佢哋會舉食指☝️問問題
咁最多咪係滿洲人囉,點計都唔係香港人喎
唔明笑咩?個笑點係?
有本護照唔代表你有認同感
但護照係表面層面上用途係分國藉 商業D咁講真係可以拎黎丁架
你睇下BNO都有人拎黎打飛機啦 你要identify自己係咩人 我唔知你睇到幾深入 你有你既自由 但實際講 如果你家陣hold果本係BNO or 香港護照
你物理上根本離唔開中國. 如果你覺得自己族群認同完全係零 other then
移民 你有咩本錢 有咩途徑係香港去反對 我可以同你講 完全係零 花咁多思想自己做咩人其實就好似中國夢 咩撚野係中國夢? 我完全唔撚知 我只知道
自己人生自己選擇

台灣仲係有自己既政府 反對聲仲有大多數人 人民心理都係會去戰鬥
個遊戲仲有得玩
高質笑話
有個黑鬼突然捉住我隻手用英文話我隻錶好靚
我答佢 "bro, i dont speak no english" 然後甩開佢隻手快步走撚左
去日本求其搵個路人問路
同佢講左一堆Google translate嘅日文問
佢呆咗下答我:其實我都係香港人
原本我覺得你係有你既立場 舉既前置例子都有力
但如果你覺得獨立係香港出路 會有機會投票
我真係笑出黎 獨派既理想世界我真係諗唔明
根本美國都唔會比中國分裂 中國去到一個程度分裂就真係世界大戰
到時唔知死幾撚多人 思想永遠係自由當然是對的 但自由既後果 同實行既難度 你諗過未

我覺得自己一出世香港我都覺得自己係Chinese 點解要改變?
改變d咩? 改變完之後會點?

利申:回歸之前出世
放心 好小人會咁柒
出左國讀書都無試過咁誇張,身邊d 朋友都無,呢個大佬嚟
佢望住你,好空洞咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞