一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
作為一個外國撚真係好明你感受
不過我好彩啲住Wales
指住佢地話佢地係English
再笑尻佢地無自己currency 同immigration
佢地即刻收聲
你真係多咗
唔係澳洲
不過有次喺個十字路口度又係等左好耐都未轉燈
之後發現原來已經完左一round, 只有其他三邊會轉行人燈
(行人同司機係睇同一個燈)
於是我就趁車與車之間有少少空位果陣即刻叫埋其他人一齊衝過馬路
但其他同行人士以為我係貪快衝紅燈
跟住我喺對面係咁叫佢地過來都唔理我
同你幾乎一模一樣
發生係莫斯科
同班FD去食高級餐廳
聽聞話係全莫斯科最豪華

食完去洗手間
又係睇唔明門口d字定圖
就求其入左去 跟住見到全部獨立廁格
唔知點解當下個腦會以為呢到係好似模擬市民d公眾場所 男女用同一個廁所但用廁格分開
入去柯柯下 愈諗愈唔對路 諗住LALA聲走
屌你個西 臨開廁格前有人入左黎仲要女人聲(2個女人傾計)
即刻嚇撚到郁都唔敢郁。。。好彩未出去無撞到正 之後等2條女走左 隔十幾秒我都衝埋出去 手都無洗。。。
呢壇野7到我都無同同行d fd講
jm9
笑死
睇完你地啲烏龍嘢好想自己出一次國我覺得我可能都係會咁
屌 好7 就咁睇字已經7過關家姐
define Hong Kong is country我一直都有同個外國朋友有討論
不下幾十次 講到culture/currency/language 都有得debate下 但個事實係
一層一層問落去講權力問題 咪又係即刻見真章 掌權是誰 邊個任命邊個
最可以打丁咪就拎馬道立首席法官做例子 算係比較有自由 不過都係要徵得立法會同意及報全國人大常委會備案
你睇下人地黑人,muslims, 比人搞時團唔團結
你唔好話人地成日小小事就出黎示威抗議搞事
人地就係做到d白人先忌你三分
喺台灣想溝台妹,問佢拎contact.
於是好客氣咁問佢,可不可以揸你的奶

佢笑左好耐
同fd 去日本旅行食飯
我諗住用肢體語言+英文攞位
點知個Fd 話自己識啲日文
衝過去同個侍應講日文兩位

之後個侍應以為我地係日本人噏咗一抽日文
但係我個fd 一句都聽唔明
最後死死地氣講返英文

我個fd 仲要係日文F 咗
呢d事實唔講得架,
巴打快d走,呢度有我頂住
同上面給我醋有異曲同工之妙
唔好撚咁低質on9好唔好 你話自己係地球人啦咁
Asian係咪一個國家族群阿? Asian係人種阿仆街
同fd去日本family mart買嘢,埋單個陣...
我個fd諗住環保啲唔要膠袋:no bag, thx
點知cashier聽錯做no back
最後膠袋照比兼冇找錢
勿相認
有一次喺慕尼黑市中心搭去機場
唔知架車有分前面同後面係去唔同地方,坐錯咗車卡
後尾諗住轉返去啱嘅車卡,竟然趕唔切上車
結果卡左係個月台度等咗2個幾鐘先上到下一班
啱啱開學我地house 日日出去玩結果個house所有人都有fresher flu

Flatmate 日日朝頭早問我 you alright?
因為大家都病我就好自然咁覺得佢係問我有冇事
我都會問返佢 you alright ?

結果一個月之後大家都好翻
我先知原來you alright 係問候語嚟
喺London 有個阿婆拎住d 紙花
叫我捐錢話係幫助細路
俾左張十磅佢
佢叫我再俾多d 我先知係假野
啱呀
幾年前我地創左個新term叫hongkonger自始就唔再係chinese了
係英國跌左包潤膚露既試用裝,好自然地轉身執
發覺包野好似安全套,執果下仲同同行既朋友講:乜咁似condom既?

經過我地既兩個鬼佬即刻望住我地笑
下面嗰陣幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞