一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
忌廉b
10/10
第一次去真係唔太習慣suburb行人路完全冇行人,同埋睇地圖以為係20分鐘內路程,點之最終都要行45分鐘之後就完全明白點解冇車就等於冇腳
去旅行喺民宿,我間房行出去轉左就係廁所。點知有朝個廁所有人用緊,我急住去,見到廁所隔離有一間房開左條隙,我以為又係廁所來,就推門入去
點知一推開門見到有個男人除緊褲原來係人地間睡房來,尷到飛起
外國買車飛,counter 係一個老女人
我 :to the city please
佢:single?
咩料啊,無啦啦問我係咪single
我:i’m actually in a relationship right now ..
佢望住我,好空洞咁
佢:your ticket,single or return
yes I'm single
係泰國超市推手推車唔小心推冧咗成架豉油跟住成地都係
最後竟然唔洗我陪
樓主呢個柒到唔係好信係真
柒到
笑撚死
去加拿大exchange
喺American Eagles買嘢
收銀問:xxxxxxx program?
我以為佢r水吹,答:I come to Canada for the student exchange program
佢:no I mean our AE membership program
Lm
Of cuz u can
很感激沖繩的狗
...
有次同你 搭長途巴士去瑞典
巴士查飛嘅人問我 另一半喺邊
當時 我指住你 你排緊喺我後面
然後查飛嘅人話 唔係 係張飛嘅另一半喺邊
柒頭
grad trip 成十個人去台灣
係台南搭高鐵去台北,去錯對面月台等車
十個人一齊打機,心諗乜高鐵都會遲到
轉頭望嗰刻,班車就閂門走咗
喱單嘢都笑到落棺材
讀書果陣試過去外蒙古旅行
果度d人好憎中國人,加上佢地覺得hong kong=china 所以為左唔會莫名奇妙俾人屌,所以d人問我邊度黎就答japan。

係超市排緊隊買野,有個阿叔問我邊度黎,咁好自然就答左佢japan。點知個阿叔就講左一大揪日文,我完全唔識答企撚左係度勁尷尬。

好彩同行個日本妹朋友衝出黎幫我解圍,原來個阿叔係日本人,問我邊個市嘅人同黎左幾耐。其他d friend係隔離笑到痴左線
澳洲:

我婆婆用廣東話問個鬼佬雪條幾錢
個鬼佬話1蚊,我同婆婆翻譯成兩蚊

雪條x2 GET

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞