一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
連登仔淨係會靠歐美日,試吓有人同佢講你呢啲美國人真係仆街,會即刻跪地講對唔住
You are not alone
係日本JR站做,成日咁樣問完啲外國客佢地都會答我國家
負皮我做咩
扮咩日本人?係笑鳩你
天水圍d燈唔撳佢真係永世唔轉
因為天水圍都係rural area
我又講多個 又係喺俄羅斯
果陣夏天去貝加爾湖上面個島玩
見到有人介紹可以租部單車去環島一洲
島上面有兩間單車鋪 打算去其中一間租部玩吓
本身十幾年冇踏過單車 手感麻麻地
加上佢啲車全部都好高又有變速
一上到部車 老闆發現我唔係幾識踏就唔租
當時嬲嬲地去第二間 個老闆教一教我就有返手感
自以為已經可以控制到部車
就好快咁踏返去第一間鋪附近
見到個老闆坐門口睇書
就係佢前面條路高速踏過 仲要響左兩下鈴
見佢抬頭望著我笑 仲比個讚手勢
我就好自豪咁係條路到180度急轉彎 打算高速飛多次
下一秒炒左落地 個老闆一邊狂笑一邊扶起我
果陣實在太柒 同佢講is okay 之後就推架車返旅館
返到去先見到成個手踭損晒
英國等火車開門 等到佢走左
我試過以前做pt收銀
有個勁靚仔鬼仔買嘢
收完錢我同隔離同事講個鬼仔好靚仔
鬼仔回眸一笑講“多謝”
見好多呢啲情況,
1: 柒咗/做完失禮嘢會即講普通話扮大陸人,屈大陸人
2: R著數時, 講港式英文扮歐美華人

利申:歐洲住
好耐之前同女朋友去旅行
點知個廁所塞左
佢係咁繼續塞廁紙落去
我一入去見到成卷係哂入面咁制
條女就係咁喊
最後叫人黎幫手通
佢地話有排通直接換房比我地
諗起有次尷尬到仆街
係挪威旅行住airbnb 自己一間房(好細間房)
我就訓係床到熄左燈禁電話
個姿勢勁頹勁懶

同一間house 有其他雙人房
然後我頹廢緊果陣無啦啦有個男人開左我道門
佢一伸個頭入黎個樣:
部電話d光住照住我塊面
我:
佢勁尷尬咩都無講即刻關返門

原來佢同條女間房無左個枕頭
見我間房熄左燈以為無人
諗住睇下我間房有無枕頭
點知一開門我訓左係到
好笑咩
係美國習慣左無咩人聽得明廣東話,之後果次係LA同香港fd傾電話,之後瘋狂爆粗,又講屎講尿,最後發現隔離一直坐左個香港人
笑撚死
之前去泰國,夜晚行行下比個人妖兜野啪落條J度
MLA X 陳輝陽
關佢咩事
去歐洲個陣,同左個鬼佬吹水,吹到最後佢先知香港唔係日本或者韓國
有次自己一個去台灣搵朋友 要撘巴士
點知無散子 我國語唔叻
一時醒唔起散子書面語係咩
咪用我有限嘅國語問人:「有沒有散子唱?」
點知啲台灣人鬧返我轉頭話我痴線
後尾我先知原來佢地以為我問佢:「有沒有生痔瘡?」
其實啱
根本呢啲都係人類社會既定義
住美國啲鬼佬都變哂做美國人啦
何況中國有咁多唔同種族既人
Chinese (華人)係一個好廣泛既講法
你想討論嘅就自己開過另一個Po討論啦,騎劫人地個Po仲可以咁理直氣壯
我會揀大笨象因為細個有睇蠟筆小新
我同表妹一齊係tube入閘
佢成功入到
不過我入唔到因為個背囊夾住咗
跟住我大叫”HELP
表妹係對面恥笑我又唔扯返我出嚟
好彩有個職員係我後面推返我入閘然後講咗句:”how do you even get in?”
我feel到個職員係用紮馬嘅力推我

BY THE WAY我覺得個閘係真心閂得勁!快!
行慢一秒即刻畀佢夾住唔係講笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞