一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
小五同老豆and 啊妹返大陸, 係shenzhen坐大巴去一個叫英德ge地方, 搭上駕大巴之後, 吾知食過d乜and 飲左好多水, 忽然間又急屎又急尿, 而且駕大巴無toilet, 我同我老豆講好急尿(吾敢講急屎), 佢就話:大巴會停係d加油站比d乘客落車去廁所ga, 你忍下啦. then 我死忍爛忍, 忍到個加油站. 但係, 個司機話:最多停5分鍾, 我又同我老豆剩係講急尿, 所以我去到個廁所only 痾尿, 我痾尿ge時候, 用力得制, 屎忽Bit左d屎出黎, 呢個時候, 駕車都就黎開, 無辦法, 唯有上住車, sin.

上到車, 我身上已經發出陣陣臭味, 我啊妹就問我, 你係咪賴屎啊, 我死頂話吾係. 不過呢個時候我已經急屎急到就黎爆,車開左一陣, 我唯有認我係賴屎, 仲好急屎填. 我啊妹呢個時候笑到hihi, 我老豆都忍吾住笑出黎, 不過我都無理佢地, 叫佢地幫我諗辦法因為我真係急得很, 我老豆於是就拎出我地上車前買返黎ge飯盒個食盛發泡膠盒出黎, 叫我痾落個盒到, 我急得好緊要, 無辦法唯有頂硬上, 好采, 我痾ge時候, d其他人都訓曬覺, 不過有d人訓ge時候, 面上都帶有猙獰ge表情, 因為好臭.

痾完之後, 我就連個飯盒dump落窗外. 可能我無蓋好個盒, dump出去ge時候, d屎飛曬出黎, 痴落車較後面ge窗上面. 我老豆,啊妹見到笑到仆街, 我叫佢地吾好比人知道係我做出黎, 好采d人訓著曬. 但係d人訓醒之後, 見到個窗痴曬d屎, 就個個o曬嘴, 有d人用普通話話: 哪兒來的屎啊? 我當時魚到爆, 驚比人duk穿, 我老豆啊妹就恥笑我直到落車, 話比曬所有親戚知, d親戚直到依加仲係度講返件事...
話說前排去東歐自遊行,係Hamleys入面行行既時候,有人airdrop左張圖比我。

當時無為意,但近排睇左單新聞先知原來呢個手勢係代表某種意義⋯⋯
white power
你係仆街唔係on9
如果你係黑人或者Muslim佢仲唔收皮
我當時都有呢個想法 但得一位同學幫我手搞complaint letter
校方明顯想搞細件事 學校都小中國族人 過咗一個月都係收到幾封
打發你既eamil 話咩有社工同專業部門跟進 重要我provide 目擊者資料
我追擊多幾封email 佢就好有'禮貌'咁叫我搵法律幫助
認真同班同學不是太熟 果時重有人笑埋一份 我就係deadline既進度下收皮了 如果我堅持會搞到 但係一定小好撚多時間 人丁單薄 個法國佬果時其實都有果所謂既sorry letter 我就算了 但諗番其實我應該追9佢
你做乜嬲 人地講支那又唔係講你
你係hongkonger喎
Chinese 係事實 你放棄唔到中國華人既身份
我一直都係講自己係Chinese but growing up in Hong Kong
唔好撚on9係d種族問題面前槍口對外 家陣唔係昋唔香港人問題
係佢笑緊華人面孔 話我地一直都時做D低級工作
出到去比人叫on9仔就係你呢d人 港英膠
你覺得人地鬼佬會理得你香港定中國人? 100%得1%人會
背後咪又係問你地what do you think about 1997
你果時咪澄清囉 I am Hong Konger not Chinese
慢慢同班黑人問號既鬼佬分析香港同中國有咩分別

支那人屌你老母
發現大家都冇乜on9事 定真係我太on9

等我再拋多個出嚟
同樣係日本 去超市啲特賣埸
因為佢哋有限幾點開始
所以我就望實隻錶 驚輸蝕
仲叫埋一齊去嗰幾個朋友去
點知一入到去 冇乜人 諗住今次仲唔發個豬頭炳
突然間有個店員攔住我話仲未開始 然後指住個鐘 我又指返自己個錶

最後我俾班朋友拉返出去 話有時差㗎 大佬 你隻錶電子錶嚟㗎咋 你而家show緊香港時間呀 屌你
有次搭長途巴士去瑞典
巴士查飛嘅人問我另一半喺邊
我指住企喺我後面嘅女朋友
個人話 唔係 係張飛嘅另一半喺邊
笑力架同蝻個陣又唔見人
呢d時候就嬲
我係女人
話我隻電子錶唔識好似電話咁自動更換地區時間
文字就得當地文字 廣播就多種語言 有啲令人難信
去歐洲,有一次清晨搭巴士去第二個city, 前一晚喺酒店飲唔哂支1.5L裝可樂,裝左啲落個礦泉水樽上路飲,唔記得要慢慢打開個蓋,一來就扭開,成支爆炸,隔離個阿伯嚇到標屎,成車人以為我恐怖分子
我有強化版

喺台中見到有兩個港女問個伯伯路,聽到個伯伯話聽唔明,我就過去幫下手,用廣東話一問發現同我目的地一樣,我又識路咪叫佢地跟我行
去到目的地,港女A問:唔該你呀,點解你廣東話咁好?
我:我係香港人喎
港女B紅都面哂一路講唔該,捉住港女A走夾唔抖
我都係歐洲試過入殘廁以為有條紅繩係沖廁原來係警鐘即刻急急腳走
去日本搭JR,準備最後衝次去埋outlet就去機場返香港,所以拖住gip揹住大背囊上車,因為搭車都要一段時間,所以放左大背囊係頭頂啲行李架。正當開開心心落左車,諗住shopping,先發覺點解好似咁輕鬆...原來我靜係拖走左個喼,無揹到大背囊走
但其實我連堆文字都唔知係唔係解廁所
但就冇見到其他語言的標示話係男定女廁所 剩係得圖像幫我解 香港有啲廁所都唔會寫到明男女廁所 剩係得男同女嘅圖像

當然你可以唔信 咪當笑話笑
即係點解?
日本快一個鐘,點會店員同你講未開始?
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20190317/1534650/

返到香港見到呢個新聞,心都寒埋......乜啲鬼佬咁痴線
Sor 自膠 應該係完咗 所以啲人冇晒
上面已經話咗我唔識日文
Sor 冇認真check 打乜 掛住覆人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞