一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
有次喺英國去wales一個小鎮
點知上錯車去咗唔知邊度
車上職員教我搭返cardiff
然後落車有間咖啡店
等左一粒鐘終於有車返cardiff
想搭返正確既車去小鎮
仆佢個街又去多次果個錯既站
coffee shop個職員笑到仆街
您合埋本餐牌,佢地就會自動過嚟
我試過喺威尼斯唔舒服
拿拿臨搭船返去
點知上到船越浪越想嘔
唯有吞返落去,一去到碼頭
噴射式狂嘔行都行唔到
我對威尼斯既記憶就係喺條運河隔籬爬
一樣
但我係泡菜國,撳完落去響警報即刻知不妙走左
去台北住民宿
返到香港執行李發現多左個插頭
原來我抆叉電線嗰陣連埋屋主個插頭抆
搞到我偷左佢野無啦啦
而加好唔好意思 想比返佢
我當時都有呢個想法 但得一位同學幫我手搞complaint letter
校方明顯想搞細件事 學校都小中國族人 過咗一個月都係收到幾封
打發你既eamil 話咩有社工同專業部門跟進 重要我provide 目擊者資料
我追擊多幾封email 佢就好有'禮貌'咁叫我搵法律幫助
認真同班同學不是太熟 果時重有人笑埋一份 我就係deadline既進度下收皮了 如果我堅持會搞到 但係一定小好撚多時間 人丁單薄 個法國佬果時其實都有果所謂既sorry letter 我就算了 但諗番其實我應該追9佢
嗰排London好多恐襲攪到自己其實都好驚
之後有一日係China Town嗰邊行
有個痴線佬大叫之後扔嗰個玻璃樽落地(距離我個frd隻腳1米到)
之後我個frd大叫跑呀
我就同佢一齊跑
跑緊嗰陣見到成班人喺後面跟住我地跑 連呀婆都跑
我地迎面嚟緊既人見到我地跑又調翻轉頭跑
就咁跑咗兩個街口停低
諗翻起好好笑 成街人跟住我地傻嘅係到跑
即係你出到去cardiff之後又搭返車入返咖啡店個站?
我試過係台灣叫鹽酥雞 讀左 鹽騷雞

好彩個女職員聽得明
同Fd去日本 扮日本妹
點知去間餐廳食嘢 發現老闆係中國人(用普通話問我地係咪都係)
我指住自己話Japenese
Japanese
樓主係BOSS,唔駛玩
聽講過因為納粹手號 德國人好驟忌舉手 上堂答問題舉手都係拎住指筆舉 廢事瓜田李下
日本機場退稅放埋張機票入個箱到
嗰日係我第二定三日喺加拿大
已經想返香港 屌
我朋友去法國旅行,機場攞完行李出去諗住截的士去酒店
點知唔記得放個李行上車,賴低喺車站
佢到酒店先發現,即刻趕返去機場啦
點知去到機場附近好多警車消防車特警部隊
行過去發現有拆彈專家步步為營行緊去佢行李度
Chinese 係事實 你放棄唔到中國華人既身份
我一直都係講自己係Chinese but growing up in Hong Kong
唔好撚on9係d種族問題面前槍口對外 家陣唔係昋唔香港人問題
係佢笑緊華人面孔 話我地一直都時做D低級工作
出到去比人叫on9仔就係你呢d人 港英膠
你覺得人地鬼佬會理得你香港定中國人? 100%得1%人會
背後咪又係問你地what do you think about 1997
你果時咪澄清囉 I am Hong Konger not Chinese
慢慢同班黑人問號既鬼佬分析香港同中國有咩分別
去Exchange 啲人全部當你係Chinese㗎 同埋唔關係唔係Chinese嘅問題,一個大學tutor咁樣講嘢本身已經好有racist成分 身為亞洲人真係慘
所以小農基因真係有事即刻種族隔離 種族問題比人笑都要槍口對外
唔同, 香港都會定時轉, 澳洲啲rural area 你唔撳制佢真係永世唔轉燈
樓上個巴打應該係留學生初初去到唔識嘢
係英國都聽過人咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞