一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
三歲小朋友?
芬蘭超級市場買餸嗰時,收銀係counter磅蕃茄的時候,問咗我一句

「Finnish?」

起初我以為佢問我識唔識講芬蘭話,所以我就答咗 nah english。

講講下原來先知道佢問緊啲蕃茄係芬蘭入口定外國入口,兩款唔同價錢。
之前係台灣士林夜市行緊 見到豪大大雞排諗住買塊食下所以去左排隊,聽到前面有2條港女同個店員講
港女 店員

請給我一份雞巴(全場人
對不起,你要什麼?
我要一份大雞巴
不好意思我們沒有
怎麼可能沒有,指住個menu話我要這個大雞巴
啊一份’雞排‘對吧

最後條港女走緊仲問佢朋友雞巴咩意思
我有次喺高雄搭輕軌都係㩒制開門架
May I
u fking Chinese
其實應該係同佢眼神一對上就可以出聲/揮一揮手招佢過黎
一直舉住手的確無論邊到都無禮貌
係德國慕尼黑搭去市外少少地方 佢有啲月台係普通火車咁好快下一站 有個月台就會真係長途車黎 一定查票 我以為我上個嫁係普通火車 時間一耐左我就覺唔對路 點解咁耐未到站 點知原來係上左個長途車 個查票員一步一步埋近我 我就黎想跳車摺埋自己 後來我扮唔識同埋有個靚德國女仔幫我同佢解釋番 佢就放過左我 唔係既話環罰60歐咁多啊!
德國啲地鐵陣係好亂 我成日搭左錯線 差唔多每日錯一次
仲係度中國人
佢講既chinese people包哂全部華人啦
你鬧人地係大陸仔既時候會唔會理佢係廣州上海定北京人啊
成鳩日比人誤會做日本韓國人
唔係好記得
係dodododo果啲聲咁
後尾其實都試過一次落唔到車 墨西哥城地鐵落車真係好講技術
去蝗國按腳
個女技師用蝗語同我講話我「詩氣」好重
我心諗梗係啦我著得咁文青
然後佢問我敷唔敷薑
先get到佢話我對腳濕氣好重。。。
賠呀文盲
ok
唔使重作
你終於比人po左上facebook最大嘅on9群啦
又係你呀
估唔到又係你喎turnitin師兄
陪都得嫁
你又知師兄可能我係你師弟呢 師姐
係咪申請visa先係?
我張綠卡既country of birth係香港喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞