一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
去台灣食馬辣,嗰到好多exchange鬼妹做侍應。有個狗公frd唔知做乜鳩,order安格斯牛,竟然話:「我要angus牛」聽到我地同個鬼妹侍應笑出聲
試過係東京地鐵站去廁所 太多制唔知邊個先係沖廁 求其㩒咗個 結果係警報器 成個站都響警報聲
唔知係真定假

之前去英國法國旅行去親餐廳都會舉手落order

事後上網睇到話原來(德國)舉手落order係好無禮貌
只可以用眼神同個侍應交流話佢知你要落order

我唔知淨係德國係咁定全歐洲都係, 如果係既話咁我每食一餐飯就7一次
點解唔扮新加坡人
喺克羅地亞租咗電單車,第二日還車要入滿油,喺油站自己入完之後唔知邊度畀錢,諗左陣就踩盡油走左
我果時條女係隔離 有事發生我細佬不保
係得亞洲地方/餐廳先會係咁揮手叫侍應嚟
乜都要趕同快

大部分歐洲餐廳係啲侍應主動埋嚟招呼你
第一次嚟:你飲乜?
第二次嚟就放低你頭先order咗嘅野飲 呢個時候就好順手叫埋野食
第三次嚟:放低你頭先order嘅野食
第四次嚟問你:is everything okay? (啲野食有無問題?如果有問題就順手講埋)
無事就坐低等收碟埋單
再坐耐啲就行埋嚟畀dessert menu你

無乜事都唔洗叫佢地 除非啲野食真係好有問題
唔7下又點會學到野呢係咪先 下次醒水啦
有時好難睇
而家呢幾代人,鬼佬樣都有亞洲人血統
如果佢問one way會無咁容易理解錯
個時去英國旅行,參觀去曼聯球場再參觀利物浦個個

點知唔記得放返曼聯個啲手信係hostel之後bag check個時,比個領隊抽左出黎,舉起比全部人睇幾撚老尷
冬天喺奧地利 嗰邊地面全部係雪同水 我得自己行緊
著住對Timberland靴 行到去要落斜 大概兩米左右
地面太濕 一嘢跣腳 沿住斜坡落到平地 失平衡爭啲仆街 仲要叫咗出聲
大聲到周圍啲人即刻望哂過嚟
好樣衰對耳仔勁熱仲要扮無嘢
第一年去英國唔知squash要溝水飲 就咁當果汁飲 嗰時仲覺得點解外國啲果汁咁撚甜嘅 啲人肯定覺得你條友係咪痴線就咁飲
10/10
細個喺酒店房拎左個冰桶出去走廊 諗住拎冰返房玩
拎完發現自己唔記得房號嗰時又無電話
小學雞又唔敢落去lobby搵人求救
後尾好絕望咁坐喺走廊地下喊
突然對面有個黑人突然開門我驚佢會拐左我(嗰時新聞成日有拐子佬案件)就即刻扮無野求其禁一間房門鐘
一開門竟然就係我爸咁都禁得中
歐洲工幹,day1到步就腸胃炎又屙又嘔,同事去晒食米芝蓮餐廳+wine paring,我留起酒店on99休息
利申:就係呢一刻
咁最尾有無屌到
多d休息呀巴打
好耐之前自己一個去台灣,去夜市買鹽酥雞食

見到一檔好多人買緊,個檔口好似旺角賣煎釀三寶咁,不過要自己夾落個膠藍度,然後俾呀姐幫你炸。

本身諗住食幾多夾幾多啦,但係見到前面個台仔淨係夾咗一舊就將個膠藍俾呀姐,我心諗仆街台狗買一條魷魚絲咁撚on9

係我夾緊既時候發現幾個台灣人都淨係夾一舊就俾呀姐,我覺得怪怪哋所以等咗一陣,過咗一陣呀姐就分別拎咗幾袋出嚟分俾佢哋。

果陣我先知原來玩法係好似車仔麵咁,夾一舊即係代表你要嗰一樣餸,然後呀姐會係後面幫你炸一份加埋鹽酥雞。

咁我跟佢哋一樣夾一舊俾呀姐,呀姐話無問題叫我等等

然後有幾個講嘢大大聲既香港mk仔走埋嚟買,然後佢哋又以為夾幾多買幾多,然後夾咗十幾件俾呀姐

最後我專登等埋佢哋,睇住呀姐拎咗十幾袋鹽酥雞出嚟俾佢哋,然後佢哋個樣>>>

我就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞