一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
我試過同你差唔多
住果陣有個茶水間見有抽氣扇以為可以煮野食
煮左幾次意粉都冇事
係有次加餸煎野勁大油煙
之後火警鐘響左,全部人上黎望下發生咩事
不過最後就冇call到消防
呢個情有可原
係日本住hostel我買左枝果汁飲
飲飲下有個韓國女人無神神拎個杯過黎
佢又無講野 我以為佢都想飲就倒左D比佢 (果刻心諗做乜鳩)
點知原來佢比個杯我叫我用個杯飲
退一萬步
假設佢真係支那人 佢好愛自己國家(中國)
如果人地行為上歧視你
例如有實質證據因你既種族就唔做你生意/唔請你/唔取錄你 又或者直線話你個民族係inferior
咁我都支持去寫信投訴
但條友對人不對事
少少好輕微程度既racist remark(「chinese people?」)
又唔係針對佢黎講(可能tutor都唔為意有chinese係到)
佢都即刻上晒腦
咁咪好似大陸d憤青咁囉
少少野就要搞到你家散人亡先滿意
再者
人地外國人心底裡或多或少對中國人都有偏見
呢個係完全改變唔到既事實
因為你個民族自己拿黎衰
只不過睇下外國人表唔表達出黎
同埋睇下表達既程度/方法
如果佢表達程度好輕微
你就用不對等既程度去反擊佢
學校都唔會理鳩你啦
唔覺得你柒,只覺得你影衰曬
有埃及佬同我講日文
點解做倒垃圾就等於蝗蟲?你職業歧視?
靠自己勞力倒垃圾有收入都要交稅架
蝗蟲=唔做野拿福利wor

當你係chinese people啦,請問你點樣比人踩到上心口呀?人地有因為你既種族而屌柒你屌到你冇野講?

仲有一點, 人地果個session設計緊個垃圾站, 唔講得邊d人倒垃圾??設計唔駛諗埋個user?
可能設計上要就番中國人用家既身型/高度
但係條友就支那憤青上身
夜晚喺紐倫堡一個人行
無啦啦俾對醉醉地嘅情侶捉住一齊行(佢地幾nice,同拖住隻狗所以信左佢地
行過間就山門嘅餐廳佢地走左去同老細傾計,好似想買酒但人地又唔賣
點知佢喺餐廳嘅室外範圍搵野,搵搵下拎走左人地成個個花盆
行左一陣我覺唔對路就搵個藉口走左
你就真係好意思
喺大板GU睇睇下衫
見到有個斜孭袋幾靚攞黎睇
點知有個人企側邊即刻上前啤住我
原來個袋係佢
佢勾左個袋喺個架喺隔離睇衫
佢以為我偷袋
喂啊 你係中國人啊呵? 字都未識寫 願聞其詳啊 同埋咩叫表達立場就仲未有討論價值既 你知唔知自己講緊咩? 你不如返祖國高校讀多幾年書 磨練下自己d中文先啦
我諗我嘅經歷同你差唔多...一見到垃圾桶就盡情嘔
意大利巴打我都喺意大利呀,不過我起Pisa
岩岩去到澳洲讀書搵到份part time 賣三文治個d 過左晏就5點之後全部包賣3蚊 因為係放工時間就好多人行尼行去 有個鬼佬問幾錢 我就答they are all for three 之後有對睇落去二十幾歲嘅鬼佬couple 笑得好9咁問我 係米all for three all for three 問左幾次 之後我答Yes yes 然後佢地就一人一手搶左個包就即刻走左 我呆左 後尾先知係我自己7左英文發音唔標準 變成左all for free all for free 翻到屋企即係上youtube 睇人地d標準發音教學#
只係出生年份唔同就決定你係咪Chinese?
拎BNO嘅人先有權認香港人?
97後出世嘅人點辯自己係香港人,唔同中國人?

純粹討論,不過美國已經歸左香港為中國,country of birth要填支那佢地計現時最新版圖。
我同男朋友試過著左羊右華去liverpool玩都係咁
入到fans store完全冇人理我地 反而隔離愛華頓fans store會staff係咁睥我地

後尾去london 佢又照版煮碗著件作客去車仔同阿仙奴球場 比個黑鬼好興奮咁捉住影相
Hong Kong Citizen個nationality同citizenship係分開囉,你咪咁答人
法國人家下好高咩?
不如大家算啦 我開個po都係想大家笑下 唔想變成罵戰
今年同女朋友去布吉,睇google map 去餐廳要行10分鐘,點知原來睇錯揸車要10分鐘

最後行左半個鐘
同樓主經歷差唔多

果時去日本 行到好攰是但搵間迴轉壽司店食野
坐低先發現冇標價錢 咁就問個師傅啦

我:How much ?
師傅:How much ?
我: Yeah yeah how much ?
師傅:okok

之後就行開左 當我仲黑人問號緊既時候
佢返黎放低左碟魚既壽司比我
我心諗做乜鳩呀
原來果碟油甘魚壽司 日文係 Ha ma chi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞