一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
係日本超市俾錢時收銀同我講:「你放低俾我數啦」
好多年前去台灣BACKPACKING一個月
果陣d普通話差到pk

有晚係夜市食野果陣同人傾左陣計
之後個台妹話,你d普通話好叻呀講得咁好既
佢d朋友都同意

我仲心諗唔通我練習左成星期之後真係進步左
扮晒謙虛咁話唔係呀,麻麻地啦好彩你地聽得明

跟住台妹話
「日本人能說成你這樣已經超厲害了!!!! 」
「我香港人呀..........」
「那........................................................................................err.....................................」

笑到肚痛
D港女溝哂洋腸都係大部份都係因為呢班友
真係好貼心 好理性 比人笑都要為人設想
朋友同我講 見到一個係大陸人去壽司店
個老板話only sushi
個大陸人以為休息就走左
奴隸梗係有奴隸既解釋 倪匡冇講錯 去到外國都搵人攀附 比人笑到上心口都可以幫人打圓場 呢班高智商太監
唔係可以點
嗰幾件MK仔講嘢大大聲又懶係勁咁
FEEL到如果我埋去同佢講佢哋會屌返我轉頭話我多事
所以唔出聲算
之後佢哋拎住十幾袋鹽酥雞,
其中一個仲要大大聲問問: 吓, 咁撚多點撚樣食呀
去越南食牛丸河,一咬粒牛丸啲汁彈撚到隔離唔識嗰個即刻畀紙巾佢抹
去台灣故宮博物館參觀
因為我係台灣讀書,所以唔洗錢,但入場要「給」個印,個工作人員幫我「給」完我望一望隻手無料到既
跟住返轉頭同佢講,佢同返我講印係隱形的,先知自己大鄉里左然後行去入場拎燈照個個姐姐係到陰陰嘴笑住照我隻手
清潔人工不知幾高 係外國分分鐘高過啲"專業人仕"
班友d低賤基因出哂嚟 呢班友表面上最撚客觀
但現實就比外國人笑你地what a nice guy
Racism 係大部份華人眼中都係d小問題 反正班友都大家互相歧視架啦
第一次係澳洲搭TRAM都係咁 不過係隔離啲人幫我開
去邊到就做可以做咩人
我飛轉英國即刻變洋腸
我都試過 有馬總站上車 一開始架車冇咩人 冇留意到就坐底左
之後幾個站上車嘅都係女性 先望到車箱啲貼紙 拿拿臨過返隔離
趕飛機嗰陣可以買過張機票
樓主啲事全部都世界級 點鬥
好撚正 講講下種族變撚咗講職業
但講緊係垃圾站推垃圾桶果d 你估你開清潔公司咩
我斬豬肉冠軍阿 冇1000萬唔好請我出山
利申 刀法如神
玻璃心同比人踩上心口真係睇你點定義
好多人都係天生軟弱 唔識反抗 仲要懶
持平 根本係左膠未來棟樑 換住果時我
tutor講果個係黑人國家 件事一撚定重大
話玻璃心果班友一定唔撚清楚外國take 種族問題
有幾serious 但係呢方面黃種人直到現在都係不被關注既地位 就係因為有班人講d咩百忍成金 玻璃心 根本唔係生活係外國既人唔會明你比人歧視既感受 好多冇見過呢d問題既人 重要係同種人仲要自我審查 幫埋對方 根本鐘意
比人管治 我就忍屎忍尿都唔會忍種族歧視
英國人唔可以長住英國
俾人踩到上心口都唔出聲,愈唔出聲就會愈俾人蝦
點解呢D POST都可以拗人種, 種族
之前住喺雲達斯球場附近嘅酒店
因為凍得濟 所以焗住戴條國米頸巾出街(嗰條頸巾係我唯一一條頸巾)
之後一去到球場附近間m記就俾一班祖記仔球迷屌 突然喺度叫同埋係咁話no inter no inter
之前仲要有fd同我講意大利啲街童好顛 搞到我好撚驚俾人溶撚咗
好彩最後冇事
諗翻都覺得痴撚線
有次去曼谷放低D行李係酒店就踢哂拖咁出街行下
係SIAM CENTER附近有幾個候生仔拎住本閃閃書行過黎用英文問我附近有冇地方賣蛋糕
見佢好努力用英文唔忍心就同直接用廣東話講我都唔清楚 不過呢個商場唔覺有囉
佢聽到就尷尷尬尬咁講唔該就走開左
Miss左班機
最後要出返市區去d澡堂過一晚夜
其實都幾抵,包浸浴,又有個大堂比人一齊訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞