一人一個去外國發生嘅on9事

738 回覆
10315 Like 104 Dislike
華人根本就係變種大一統
我同個fd去曼谷玩 grab 車
大約兩個BTS 站既距離啦
我個fd 一見到23THB 就狗衝撳左grab
司機好快咁喺app 回應
'在路上了 兩分鐘後到'

咁我地就好興奮咁記住個車牌
喺十字路口個位等車
金晴火眼 一路口upup 住個車牌
咁望住每架車

我個fd 突然電話響
同時
眼前出現左一個揸住綿羊仔既男人拎住部電話聽

原來我地grab 左bike 呀😂
係啦係啦 BNO係一個國籍
D好處多到 D 小學雞唔信

聽聞用 BNO 可以用埋機場貴賓室,出入境唔駛排隊,出示 BNO 飛機餐可以再添加,空姐見你有 BNO 會含情脈脈咁望住你
應該係德國
因為德文長頸鹿係陰性 用Die
大象係陽性 用 Das

利申 鳩up
係飛去英國個程機發生,
就落機想換電話卡但支針督極都督唔到,
隔離個女仔就問我洗唔洗借佢個支,
借完就傾左幾句計
個女仔:「你住邊啊?
我:「大埔囉
個女仔:「我問你去到London住邊?」

BNO係一個國籍同D好處多有咩掛勾?
發神經?
我有族群意識 我自己就知 使要用鬼佬嘅一句標籤嚟去改變自己族群意識?如果係咁你嘅族群意識都幾脆弱
講番上面 鬼佬指住話你chinese分明係話緊你
指住你係japanese都一樣係話緊你 擺明係歧視緊你 比着我都一定去告
你都on99 x2
屌你老未返出去開po嘈啦
負皮係畀你既瑞典超市既
屌,第一單令我笑左出黎
我選擇report係因為我認同自己係Chinese
重有係因為我覺得當時個tutor 無啦啦點解要指名Chinese people?
佢大可以問who is gonna pick up the rubbish 就完
之後講完仲有班人係到笑 我覺得太過份 我都有笑住回應佢既 但語氣係重既 佢就冇理到我 冇講Sorry 咁我D朋友就陪我同佢討論 但佢都係話It just a joke 我就好嬲 其他朋友就講What the fuck 佢先say Sorry
根本係大學Public review唔應該有類似既事發生 佢間接姐係話Chinese people is a joke 我份report 都只係話做老師講呢D野好唔洽當

好多人就話我玻璃心 比著係你你容忍到既話 咪繼續比人笑
都屌咗一晚
Respect you
you got your point
但我地都係不同路上走既人
梳鳩
學咗兩堂無學
google map行路個 eta好撚快,正常人一定行唔到
no free fuck
你flatmate醒,救你一命
有冇居英權?
係澳洲subway買野食
收銀女: What drink do you like?
咁我就想要雪碧 但我口快快唔記得點讀
我: err.. a bottle of Spirit please?
跟住佢即刻笑到仆街
話: Sprite, right?
我即刻yes yes yes以笑遮醜
之後頭也不回 柒到想搵窿捐
BNO都係一個國籍
去日本睇錯google map 當咗間泳池係展館
舉手叫waiter黎落單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞