召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
抑鬱+焦慮
12年確診, 有覆診有食藥

確診時間同個病同你一模一樣
12年尾至15年尾抑鬱,keep住灰沉有自殺傾向

呢年幾好返啲,變左條好hea既廢柴
但而家做實習都開始感到壓力

巴打抑鬱咁嚴重都無食藥?

1314年睇過精神科醫生同cp
食藥有少少用既 不過真係好有限

記唔記得食邊隻藥?精神科藥要試藥,好濕鳩

fluoxetine 40mg
瞓唔著就食diazepam
但我好少瞓唔著
多數係肚痛果時食

我都食過fluoxetine 食完個人好唔舒服 作嘔個心又乸住乸住咁
抑鬱+焦慮
12年確診, 有覆診有食藥

確診時間同個病同你一模一樣

我都係12年確診 1
無人理
無人理

無人理

留第三次言先有人理,多謝
資深精神病患者
留名
無人理

資深精神病患者

宜家點呀?

資深精神病患者

宜家點呀?

之前有過 抑鬱 焦慮 強迫症
最深刻一定係厭食症
抑鬱here

資深精神病患者

宜家點呀?

最深刻一定係厭食症

你自己覺得主要靠藥定靠自己心態先好番?

宜家點呀?

最深刻一定係厭食症

我唔肯食藥,永遠自己玩命咁食食下停
其實我唔想完全好返,
好想講 有精神病個段期間先令我最自在 我宜家好辛苦
Btw 都有頗嚴重既自殘行為

宜家點呀?

最深刻一定係厭食症

其實我唔想完全好返,

如果連慘都冇得同人比仲有咩可以同人比

其實我唔想完全好返,

意思係?

其實我唔想完全好返,

意思係?

意思係?

唔明你意思,可唔可以解釋俾我聽

意思係?

唔明你意思,可唔可以解釋俾我聽

頭先個個我第二個人格黎sor

宜家點呀?

最深刻一定係厭食症

其實我唔想完全好返,

點解最自在?因為覺得D人會明白你體諒你多D?
我無話特別想個病好番定唔好番,因為宜家算穩定,生活算正常,不過藥錢同醫生錢都令我有壓力

其實我唔想完全好返,

希望我無誤解你句野既意思,
如果單憑我以上幾個回應,你就知道我諗咩,咁我就唔洗幾年都仲要覆診見CP
讀緊psyc support

其實我唔想完全好返,

我無話特別想個病好番定唔好番,因為宜家算穩定,生活算正常,不過藥錢同醫生錢都令我有壓力

我無周圍同人講我有事,因為我有事個時完全無同人接觸,除左家人。
哩個問題我同醫生、CP都傾過,都係無答案
但我感覺到好返就好似係我個人入面拎走左樣野,sorry 1999因爲我都唔識講。
如果你有個目標可以令自己好返,就盡力
想問各位巴絲點樣求醫

巴打你覺得自己有咩問題?

懷疑自己有抑鬱 間中發作 自己諗野一時好負面 經常幻想自己意外死 無時無刻都頭痛 有過份罪惡感 有一次係條街冇原因爆喊 自己控制唔到 點樣求醫?走入診所同醫生講我有抑鬱

我係咁做,打電話約公立街症
然後佢比轉介信我去精神科

轉介要唔要等好耐
我覺得我愈黎愈嚴重想快啲睇

有自殺傾向 排左十星期就有得睇
睇完街症後佢就即刻開左fluoxetine
跟住一個月後返去覆診
直到有得睇精神科

其實我唔想完全好返,

我無周圍同人講我有事,因為我有事個時完全無同人接觸,除左家人。
但我感覺到好返就好似係我個人入面拎走左樣野,sorry 1999因爲我都唔識講。

"感覺到好返就好似係我個人入面拎走左樣野" 可能你已經當左個病係你成個人既一part咁,無左呢樣野就好似唔係原本既自己(?) 估下而已. 唔知點解我突然諗,或者個D係你性格,只係係我地一般人眼光覺得係病...

"感覺到好返就好似係我個人入面拎走左樣野" 可能你已經當左個病係你成個人既一part咁,無左呢樣野就好似唔係原本既自己(?) 估下而已. 唔知點解我突然諗,或者個D係你性格,只係係我地一般人眼光覺得係病...

唔出奇,因為抑鬱反反覆覆都起碼有五六年以上,中途又有過其他唔同既精神病。
不過仲有好多原因,包括性格,家庭,其他野都未拎出黎,所以都好難會知道到底係點解
但係憎自己,唔肯去欣賞自己係其中唔想好返既原因
Btw 多謝你
想喺大學入面搵朋友傾,好似好難搵咁,有d fd又會因為你心事台開得多嫌你煩暗地裏mean你,情緒差瞓唔到又無胃口作嘔搞到衛生都差啲個口有d臭,又比個fd當面好認真咁問我有無刷牙,咁樣算點姐。

其實依家每一日情緒都好差,每一晚都好想放棄自己,如果唔係要返學我好想摺埋唔見人,但係同時我好想有人關心支持自己,我好矛盾。

見下學校counselor?
Btw 紅字同感

我嗰時都係差唔多跟住同中同傾左好耐佢叫我搵學校輔導員,見左三次到就叫我去睇醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞