召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
睇心理專家係咪好貴?
覺得自己好垃圾 最近仲考緊試 好大壓力
好想死 成日會諗食安眠藥好定跳樓好 好辛苦 身邊無人可以傾 好想離開呢個狀態

$1000/45 min左右
大學生?
點解想死?
上黎同我地傾

真係好貴
好垃圾 咩都做唔好 成家都對我好大期望 但我只係一個垃圾hd 仔 gpa 又低
咩都做唔好

出黎打工吧

有做野 但周圍既人 親戚都覺得點都要有返個degree 老母成日話 家無讀書子 功名何處來 偏偏其他兄弟姐妹都無degree 但其實我讀書好廢
其實我都唔知自己乜病,「裝」過我排版,上面寫BAD, 問醫生其實我乜病,佢同我講思覺失調。。。

依家食緊
Quetiapine setinin tablets 100mg
Epilim 300mg

我覺得我係因為童年陰影再加遺傳發病
細個睇住我媽自殺,最後救得返,呢件事一直冇同人講,但一直係我心底。直到入左大學,再加上唔適應新環境,開學傷風去睇學校醫生,一睇就崩潰左係到喊同埋同醫生講呢件事,最後由護士推輪椅出返黎。。。情緒太激動

其實都冇乜野,但跟住我一星期去左搵同一個醫生3次,最長試過睇左1個鐘。。睇到成間診所閂門我都未走。。個醫生好好人,然後轉介左我俾輔導,一見輔導佢就話我好Urgent, 同日下午即刻轉介左俾出面私家精神科醫生,有開藥有食,果陣佢話我輕微Depression 。果陣我媽已經好返冇睇醫生,但佢一見到我咁就同我講叫我自己減藥,結果真係gg左,仲嚴重左。

因為連續4日嚴重失眠,可能夾埋訓唔夠6個鐘。有日凌晨我頂唔順自己係屋企打999然後入院,第2日就唔清唔楚自己簽左紙入精神病院.... 然後住左6個星期先出返黎,然後繼續睇門診,到依家仲未減藥

依家諗返果陣自己情緒係真係有問題,係醫院一開頭個人好Hyper ,覺得自己乜都做到。但成日係到會諗如果開學果陣自己平伏到情緒,冇搵專業人士嘅話可能依家乜事都冇。都唔知睇到醫生係好事定唔好事。。。

一開頭睇以為2,3年就ko, 1年較岩藥,1年穩定左然後1年慢慢減藥就斷尾,但每次
但每次睇醫生都唔係好敢問醫生我仲要睇幾耐,2年前問佢佢話睇到畢業,依家就快畢業,佢就話我final sem壓力大唔適合減藥住。。。

我冇乜同身邊朋友仔講我自己有病,可能係我自己歧
但每次睇醫生都唔係好敢問醫生我仲要睇幾耐,2年前問佢佢話睇到畢業,依家就快畢業,佢就話我final sem壓力大唔適合減藥住。。。

歧視自己,亦都唔想因為呢個病而做藉口。

以前身邊有男仔Approach都唔知應唔應該同佢地講我有病,驚嚇走佢地,同埋會介意,雖然最後都冇一齊。。。

醫生都有講過其實我食嘅藥份量唔多,病情不太嚴重。岩岩出院半年返學啲同學見到會話我好呆,但依家我覺得我完全係正常生活。其實我都唔知我依家睇醫生仲有冇用。。。3個月見一次,每次見2分鐘就print藥單同覆診期,我覺得佢完全唔了解我依家乜狀況

Ps出院之後我都有返pt,學費full grant, 經濟獨立唔想屋企人負擔太重
我成日同人講我好唔開心

問可唔可以有無限金錢畀我

睇開d啦各位,呢種天氣係會搞到人唔開心架

睇心理專家係咪好貴?
覺得自己好垃圾 最近仲考緊試 好大壓力
好想死 成日會諗食安眠藥好定跳樓好 好辛苦 身邊無人可以傾 好想離開呢個狀態

$1000/45 min左右
大學生?
點解想死?
上黎同我地傾

真係好貴
好垃圾 咩都做唔好 成家都對我好大期望 但我只係一個垃圾hd 仔 gpa 又低
咩都做唔好

出黎打工吧

有做野 但周圍既人 親戚都覺得點都要有返個degree 老母成日話 家無讀書子 功名何處來 偏偏其他兄弟姐妹都無degree 但其實我讀書好廢

直接同佢講無興趣讀書

以前身邊有男仔Approach都唔知應唔應該同佢地講我有病,驚嚇走佢地,同埋會介意,雖然最後都冇一齊。。。

醫生都有講過其實我食嘅藥份量唔多,病情不太嚴重。岩岩出院半年返學啲同學見到會話我好呆,但依家我覺得我完全係正常生活。其實我都唔知我依家睇醫生仲有冇用。。。3個月見一次,每次見2分鐘就print藥單同覆診期,我覺得佢完全唔了解我依家乜狀況

Ps出院之後我都有返pt,學費full grant, 經濟獨立唔想屋企人負擔太重

其實係可以自行停藥,只要你意志力夠強
其實我都唔知自己乜病,「裝」過我排版,上面寫BAD, 問醫生其實我乜病,佢同我講思覺失調。。。

依家食緊
Quetiapine setinin tablets 100mg
Epilim 300mg

我覺得我係因為童年陰影再加遺傳發病
細個睇住我媽自殺,最後救得返,呢件事一直冇同人講,但一直係我心底。直到入左大學,再加上唔適應新環境,開學傷風去睇學校醫生,一睇就崩潰左係到喊同埋同醫生講呢件事,最後由護士推輪椅出返黎。。。情緒太激動

其實都冇乜野,但跟住我一星期去左搵同一個醫生3次,最長試過睇左1個鐘。。睇到成間診所閂門我都未走。。個醫生好好人,然後轉介左我俾輔導,一見輔導佢就話我好Urgent, 同日下午即刻轉介左俾出面私家精神科醫生,有開藥有食,果陣佢話我輕微Depression 。果陣我媽已經好返冇睇醫生,但佢一見到我咁就同我講叫我自己減藥,結果真係gg左,仲嚴重左。

因為連續4日嚴重失眠,可能夾埋訓唔夠6個鐘。有日凌晨我頂唔順自己係屋企打999然後入院,第2日就唔清唔楚自己簽左紙入精神病院.... 然後住左6個星期先出返黎,然後繼續睇門診,到依家仲未減藥

依家諗返果陣自己情緒係真係有問題,係醫院一開頭個人好Hyper ,覺得自己乜都做到。但成日係到會諗如果開學果陣自己平伏到情緒,冇搵專業人士嘅話可能依家乜事都冇。都唔知睇到醫生係好事定唔好事。。。

一開頭睇以為2,3年就ko, 1年較岩藥,1年穩定左然後1年慢慢減藥就斷尾,但每次

BAD 係bipolar affective disorder
我之前入院都會偷睇自己個排板
Btw 我都入過精神病院,你入邊間?

我都唔減得藥,咁就一世....
我同你一樣

絲打你睇醫生食藥幾多年喇?
我因為精神病情緒病令到身邊無晒fd

唉...我食鎮靜劑都食到個人遲鈍晒

我都唔減得藥,咁就一世....
我同你一樣

絲打你睇醫生食藥幾多年喇?
我因為精神病情緒病令到身邊無晒fd

唉...我食鎮靜劑都食到個人遲鈍晒

同我地做朋友
中度抑鬱+輕度焦慮+重度妄想症

腦內每日都翻天覆地

腦內每日都翻天覆地

有咩妄想?

腦內每日都翻天覆地

有咩妄想?

一時係救世主 一時係驅魔人

加上輕度自閉 一妄想就半個鐘以上

難以抽離

腦內每日都翻天覆地

有咩妄想?

難以抽離

我都係有妄想
以為世界末日 我係黎拯救世界
又試過以為李+x搭緊車黎強姦我

腦內每日都翻天覆地

有咩妄想?

難以抽離

我都係有妄想

你個d好多迫害成份

我個d較多拯救成份

腦內每日都翻天覆地

有咩妄想?

難以抽離

我都係有妄想

你個d好多迫害成份

我個d較多拯救成份

有思覺失調
食緊藥同定期去公立醫院覆診
有思覺失調
食緊藥同定期去公立醫院覆診

有甚麼病徵?
見過好多case 家庭背景都好複雜
見過好多case 家庭背景都好複雜

反正冇個係好事
Keep住食藥覺得無咁辛苦
雖然仲係日日喊,但已經無以前咁唔開心
但發現自己只要一唔記得食藥個人就會好緊張
好焦慮好驚自己又跌翻去低谷...
有無人試過?
原來有巴打有妄想,仲要咁堅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞