召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
12年尾至15年尾抑鬱,keep住灰沉有自殺傾向

呢年幾好返啲,變左條好hea既廢柴
但而家做實習都開始感到壓力

巴打抑鬱咁嚴重都無食藥?

1314年睇過精神科醫生同cp
食藥有少少用既 不過真係好有限

記唔記得食邊隻藥?精神科藥要試藥,好濕鳩

fluoxetine 40mg
瞓唔著就食diazepam
但我好少瞓唔著
多數係肚痛果時食
想問各位巴絲點樣求醫

巴打你覺得自己有咩問題?

懷疑自己有抑鬱 間中發作 自己諗野一時好負面 經常幻想自己意外死 無時無刻都頭痛 有過份罪惡感 有一次係條街冇原因爆喊 自己控制唔到 點樣求醫?走入診所同醫生講我有抑鬱

我係咁做,打電話約公立街症
然後佢比轉介信我去精神科
抑鬱+焦慮
12年確診, 有覆診有食藥

焦慮抑鬱

試過幾次 panic attack.

睇左幾個月私家精神科 用左成萬蚊..

而家好返好多, 但都有KEEP 住自己上網買藥食
病友
冇睇過醫生,但不停檢查水喉之類
最近發脾氣激走咗十幾年女友
好後悔,但又冇能力輓回
冇病入黎呻
其實有時會寧願自己有病
起碼真係有人幫有藥食
唔似依加唔上唔落
病友
好後悔,但又冇能力輓回

我唔夠一年都有時俾囡囡激/鬧走, 佢話控制唔到但又唔覺佢有去改, 有時候真係分唔清係病徵定根本性格有問題
有冇人冇食藥淨係心理治療
有冇人冇食藥淨係心理治療

心理治療先係治本

我好唔鐘意見輔導或者社工或者clinical psychologist
我以前有睇過醫生,佢只係當我on9
我連藥都已經唔記得左喺咩藥

情緒起伏大,激動就大叫大喊打自己破壞身邊最近嘅野
有無咩方法可以控制到情緒?我聽到某d人講野或某d字眼就會好激動

一情緒激動就會聽到有把聲叫我發洩喇,唔好忍
每次發洩完都好辛苦同後悔,身邊d人都覺得我好有問題
社交恐懼症可以點醫
我見親人都好唔自在 有時仲好緊張
成日見到熟人就想避開
好多野唔想俾佢地知
社交恐懼症可以點醫
成日見到熟人就想避開
好多野唔想俾佢地知

我反而社交冇大問題, 對住屋企人先唔想講嘢同燥底, 已經超越咗一般人有時覺得老豆老母囉唆嘅程度, 咁多年都改唔到

有無咩方法可以控制到情緒?我聽到某d人講野或某d字眼就會好激動

我都識有人係咁, 唔知點幫佢, 試過簡單問句佢o 唔ok佢都會勁反感, 真係唔知邊隻字邊句話會trigger佢爆

我都識有人係咁, 唔知點幫佢, 試過簡單問句佢o 唔ok佢都會勁反感, 真係唔知邊隻字邊句話會trigger佢爆

其實我自己都唔知邊d字眼會刺激到,
但一到個個位就會爆,翻工聽到我都不停去克制,
翻到屋企自己一個就開始嚟料,
女朋友同屋企人都頂我唔順,不停話我有問題
經常食煙麻醉自己
病友
好後悔,但又冇能力輓回

幾歲開始拍

16歲開始,佢睇住由冇病變有病
但完全唔聽我解釋
病友
好後悔,但又冇能力輓回

幾歲開始拍

但完全唔聽我解釋

我啱啱又一次情緒失控,女朋友頂我唔到話分手
社交恐懼症可以點醫
成日見到熟人就想避開
好多野唔想俾佢地知

我都係咁
病友
好後悔,但又冇能力輓回

幾歲開始拍

但完全唔聽我解釋

我啱啱又一次情緒失控,女朋友頂我唔到話分手

發生咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞