召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
各位建議去自己區iccmw搵人傾傾,打去搵同事開case就得,多個人分擔下會好d

咩來的

其實CP會問啲咩?同做啲咩幫我?
我今日一想講野就喊咗出嚟
完全控制唔到自己嘅情緒
唔想對住個CP個陣又係咁
本身我個人從來唔會同識嘅人講自己野
今日同counsellor面對面我都無講晒真話
有啲野都無講到比佢知
我去搵counsellor已經付出咗好大勇氣
好垃圾

咪又係挖鳩你疤痕
俾建議你點生活,學習/工作/人際
教你做啲練習, 呼吸練習, mindfulness練習等
(反而呢啲幾有用, 又唔駛落街跑步搞一大輪)
有人會做催眠
唔肯定係咪有啲會同你做cognitive behavioural therapy
但個個approach都唔同, 你有唔同困擾又唔同

但我遇過一個幾厲害, 睇得幾準, 有啲佩服

點勁法
[心理健康] 點解無間道梁朝偉可以溝到cp?

我覺得佢唔係好貼地
好似同自己係2個世界嘅人咁
有時傾傾下有壓迫感 因為佢個勢有點強
唔係好想轉因為對耐咗 有感情
但自己總有上述嘅感覺

唔好有感情阿
定你諗住同佢講你有以上既感覺?

有感情有咩問題
任何人對耐左都會有感情
我想同佢關係似係朋友
因為咁我先可以講到自己多啲野
但其實我blocking好嚴重下....

下次見佢會講
但可能見面個陣又唔覺大家既距離感好遠
但唔見個陣就會有呢種感覺
唔知做乜勁...

因為我之前讀過兩年counselling ,好強調唔好同CP有感情。不過我唔記得個親密程度去到邊
咁我都明,我個CP都見左三四年,我係會期待見佢

完全控制唔到自己嘅情緒
有啲野都無講到比佢知
好垃圾

咪又係挖鳩你疤痕
有人會做催眠
唔肯定係咪有啲會同你做cognitive behavioural therapy

點勁法

係一個佬黎
說話少
但會直載地點出你部分問題所在, 唔轉彎抹角
例如:
你根本就唔輸得
你怕失敗

當然唔係屌你既語氣, 而且佢會正面啲教你面對
例如:
你係衰咗, 你覺得再嘗試一定衰, 但我睇過你背景能力我覺得再試八成會成功
諸如此類

但佢只係臨時替代, 2,3次後就調走咗

我覺得佢唔係好貼地
好似同自己係2個世界嘅人咁
有時傾傾下有壓迫感 因為佢個勢有點強
唔係好想轉因為對耐咗 有感情
但自己總有上述嘅感覺

唔好有感情阿
定你諗住同佢講你有以上既感覺?

有感情有咩問題
任何人對耐左都會有感情
我想同佢關係似係朋友

下次見佢會講
唔知做乜勁...

因為我之前讀過兩年counselling ,好強調唔好同CP有感情。不過我唔記得個親密程度去到邊

我係會想同佢做真正既朋友 出街食個飯
可能我覺得呢份職業好神秘 甚至連個人都好神秘
所以先會覺得對方好離地 哈哈
想去了解下佢 從而再覺得佢會明白我既感受咁囉

但我唔會期待去見佢
因為時間上都幾早下
同次次傾完都好似無咩得著...
唔係好知自己見佢有咩用
有時又驚俾佢搞下個傷口又會再跌落低谷
結果成日都做唔到野

利申 藍絲,CP都係女黎

完全控制唔到自己嘅情緒
有啲野都無講到比佢知
好垃圾

咪又係挖鳩你疤痕
有人會做催眠

點勁法

係一個佬黎
說話少
但會直載地點出你部分問題所在, 唔轉彎抹角
例如:
你根本就唔輸得
你怕失敗

當然唔係屌你既語氣, 而且佢會正面啲教你面對
例如:
你係衰咗, 你覺得再嘗試一定衰, 但我睇過你背景能力我覺得再試八成會成功
諸如此類

但佢只係臨時替代, 2,3次後就調走咗

咁都幾好
可以俾到個認同你

CP有唔同既治癒theory對應返唔同既情況 ,每一節都有個流程
我自己咁睇,唔好咁快去諗佢點幫你或者見完佢一定會好返
你當有個人可以傾到心,講到自己既感受,拎到啲情緒出黎
我估你只係見左幾節?因為頭幾個sessions 都係建立梗信任,所以你仲未願講係正常。
加油,慢慢黎

我今日見嘅係duty counsellor做screening session
傾咗一陣佢覺得counsellor唔岩我
就安排咗我下星期見CP
我淨係見到佢張相已經有啲驚
其實睇埋醫生會唔會好啲?
不過學生哥無乜錢
屋企人唔知我有事
睇一兩次醫生應該仲應付到
Btw 多謝巴打意見

CP有唔同既治癒theory對應返唔同既情況 ,每一節都有個流程
我估你只係見左幾節?因為頭幾個sessions 都係建立梗信任,所以你仲未願講係正常。
加油,慢慢黎

我今日見嘅係duty counsellor做screening session
就安排咗我下星期見CP
不過學生哥無乜錢
屋企人唔知我有事
Btw 多謝巴打意見

CP你試下見左先,我覺得係有哩個必要
醫生係指精神科?佢只會開藥,你遇到好既就同你嗲多兩嘴。
我係絲

有感情有咩問題
任何人對耐左都會有感情
我想同佢關係似係朋友

下次見佢會講
唔知做乜勁...

但我唔會期待去見佢
因為時間上都幾早下
唔係好知自己見佢有咩用
結果成日都做唔到野

唔撚得架,如果佢真係同妳出左街 佢仆硬街

有感情有咩問題
任何人對耐左都會有感情
我想同佢關係似係朋友

下次見佢會講
唔知做乜勁...

但我唔會期待去見佢
因為時間上都幾早下
唔係好知自己見佢有咩用
結果成日都做唔到野

師父明白了

但我唔會期待去見佢
因為時間上都幾早下
唔係好知自己見佢有咩用
結果成日都做唔到野

師父明白了

其實我好明哩種感覺,傾到偈、明我感受、唔會笑9我、又有少少距離感,唔做朋友做咩

加油,慢慢黎

就安排咗我下星期見CP
不過學生哥無乜錢
屋企人唔知我有事
Btw 多謝巴打意見

我係絲

Sorry 絲打
我就係唔想同人嗲先想睇精神科
因為我連嗲嘅勇氣都無
一坐低啲眼淚就係咁谷上嚟,真係覺得自己好垃圾
好大壓力

加油,慢慢黎

就安排咗我下星期見CP
不過學生哥無乜錢
屋企人唔知我有事
Btw 多謝巴打意見

我係絲

Sorry 絲打
我就係唔想同人嗲先想睇精神科
因為我連嗲嘅勇氣都無
一坐低啲眼淚就係咁谷上嚟,真係覺得自己好垃圾
好大壓力

喊只係發洩情緒既一種方式
但我都好明你會覺得自己好垃圾
因為我屋企人灌輸俾我既價值觀係醜怪
但真心既 喊左成個人會舒服好多 even超多

但我唔會期待去見佢
因為時間上都幾早下
唔係好知自己見佢有咩用
結果成日都做唔到野

師父明白了

其實我好明哩種感覺,傾到偈、明我感受、唔會笑9我、又有少少距離感,唔做朋友做咩

我係咪要自己主動保持距離...
定同佢講下會好啲
佢講過, 大家要互相配合

但我覺得佢會笑9我 睇我唔起
因為做得CP 一定係好叻先做到
唉 可能下次成個鐘都係傾呢D野
成千銀

我都明嘅
近排已經麻木到喊唔出
但見完counsellor 之後好似變返以前咁
一時之間接受唔到姐

我都明嘅
近排已經麻木到喊唔出
但見完counsellor 之後好似變返以前咁
一時之間接受唔到姐

真架,唔好怕喊
可能你之前只係喊,發洩左就無理,
但你而家見人,就要將心底個啲感受拎出黎,所以又要再喊多次。
無事架,宜家已經踏出左第一步

師父明白了

我係咪要自己主動保持距離...
定同佢講下會好啲
佢講過, 大家要互相配合

但我覺得佢會笑9我 睇我唔起
因為做得CP 一定係好叻先做到
唉 可能下次成個鐘都係傾呢D野
成千銀

我估同佢講,佢有機會唔再見你,因為佢職責係咁。
巴打睇公立定私家?
我睇公立,抑鬱+幻聽,食緊Q仔 200mg,Venlafaxine 150mg同Propranolol Hcl 10mg。食venlafaxine之前食Lexapro,我覺得效果好啲諗著下次覆診轉番。公立醫院啲藥副作用好勁,個人好冇精神好快攰,唔知私家啲藥會唔會靚啲?

Btw 巴打啲幻聽係同你講咩?
最初點解會出現幻聽既?

最初係因為好唔開心,想有個人安慰但又唔想係人前示弱,於是開始同自己講野。講講下就好似有個好叻既人係我心入面咁,佢會教我點做先係好,我做得唔好既時候會鬧我,我唔開心又會氹下我咁樣。仲有另一把聲就情緒化啲,會扭計會盛,最嚴重試過係我心入面大叫我想死。
其實我呢幾年都係跟著係我心入面好叻既人既指示生活,而家冇左其實好唔慣,好似乜都唔識咁

我都想有返幻聽,之前有人陪住我好好
宜家我好頹,好sad

I know that feel bro
之前佢講我做既生活好舒服,因為佢一定岩,而家個人真係好冇底
我都想停藥,但男朋友唔比我停

最初係因為好唔開心,想有個人安慰但又唔想係人前示弱,於是開始同自己講野。講講下就好似有個好叻既人係我心入面咁,佢會教我點做先係好,我做得唔好既時候會鬧我,我唔開心又會氹下我咁樣。仲有另一把聲就情緒化啲,會扭計會盛,最嚴重試過係我心入面大叫我想死。
其實我呢幾年都係跟著係我心入面好叻既人既指示生活,而家冇左其實好唔慣,好似乜都唔識咁

我都想有返幻聽,之前有人陪住我好好
宜家我好頹,好sad

I know that feel bro
之前佢講我做既生活好舒服,因為佢一定岩,而家個人真係好冇底
我都想停藥,但男朋友唔比我停

唔知我個種情況同你地一唔一樣,當好返就覺得自己無左樣野咁
iccmw即係精神健康綜合服務中心,入面有社工,精神科護士,職業治療師等同事,跟進情緒有問題的人士,要睇返你住邊區,自己打去問就得!例如想了解多d藥,就可以問返護士,加油呀巴打絲打,希望您地黑暗後會是晨曦
iccmw即係精神健康綜合服務中心,入面有社工,精神科護士,職業治療師等同事,跟進情緒有問題的人士,要睇返你住邊區,自己打去問就得!例如想了解多d藥,就可以問返護士,加油呀巴打絲打,希望您地黑暗後會是晨曦

我有社康護士跟

巴打好好

我有去過, 有個社工跟, 但好濕鳩見咗4,5次收咗佢皮,打親黎都cut鳩佢線

但我知道你地好多同事都有心有能力既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞