召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
岩岩睇咗counsellor
講咗出嚟之後個人全日都好唔開心
啲眼淚不自覺咁流
咁樣係咪正常?
佢話我應該有焦慮症
轉介咗我睇clinical psychologist
但其實我覺得自己似抑鬱多啲

我每次見完哩類都更加會唔開心
唔好自己判斷喇,睇左CP先
加油
我想停Q仔呀

我自殺入a&e,住左醫院幾日,排都唔洗排
一星期就比期我去門診睇醫生
啲人成日問點樣排期會排快啲
我都答唔出,我又唔想講我係自殺已有快期
但其實最快既方法真係呢個,但我唔建議
我第一次見精神科醫生嗰陣,佢問我你覺唔覺得自己患左抑鬱症,我話唔覺
第一次攞藥都係食Fluoxetine然後我自行停藥,後來又翻發

我都係自殺入左去

巴打有無住過精神病院?
我住過葵涌
自殺入邊間院?

威爾斯

住左幾耐?
焦慮撚平時覺唔覺成日好滕咁

我會手震,宜家寫字都feel 到震
有冇人冇食藥淨係心理治療

心理治療先係治本

我好唔鐘意見輔導或者社工或者clinical psychologist

其實我都唔太中意 但我係邊緣人格障礙
無藥醫,要靠cp
條路好難行

成日都好想有意外發生喺自己身上,意外死
抑鬱焦慮
唔使再食lexapro
食prsitiq abilify lyrica
發作嚴重時食lexotan

係中環睇私家 貴到甩褲

點解要食ability?
Prsitiq 效用大唔大?
我食過lexapro ,覺得無用
上網無啦啦斷線會燥底算唔算
巴打睇公立定私家?
我睇公立,抑鬱+幻聽,食緊Q仔 200mg,Venlafaxine 150mg同Propranolol Hcl 10mg。食venlafaxine之前食Lexapro,我覺得效果好啲諗著下次覆診轉番。公立醫院啲藥副作用好勁,個人好冇精神好快攰,唔知私家啲藥會唔會靚啲?

我公立同私家都有睇
因為我太多病,而公立好多藥都唔肯開
巴打你邊間公立覆診?咁多靚藥都開比你既
你有無住過醫院?
Propranolol 我都有,呢隻靚藥嚟
未聽過公立會開
Venlafaxine 即係Effexor ,呢隻anti depressants 聽我個院友講係無咩用,而且副作用好大,佢食到225mg
Lexapro 我都食過,但唔太感覺到作用pranolol
反而remeron 幾好
藥既副作用嚟自藥既本身,公立同私家無關,只不過公立好小同你試新藥,又唔肯開多過一隻鎮靜劑
好多好多制肘
你無精神同攰,你食左Q仔幾耐喇?
我初頭嗰兩個月食,食完我成身散晒,個人勁攰,連沖涼都無力
宜家適應左就無咁勁副作用

Btw 私家啲藥係全部正藥廠生產,公立有好多都係副藥廠生產,成本平好多!

我係葵涌醫院睇
冇住過院
Q仔食左半年左右,幻聽好返好多
Venlafaxine真係唔多掂,食完冇乜用,又返返去以前乜都冇心機做冇幹勁既情況
之前我唔洗食propranolol架,但而家成日都周身唔妥咁好辛苦

我想唔食Q仔
我手震心悸所以醫生開propranolol 比我
私家真係好貴
巴打睇公立定私家?
我睇公立,抑鬱+幻聽,食緊Q仔 200mg,Venlafaxine 150mg同Propranolol Hcl 10mg。食venlafaxine之前食Lexapro,我覺得效果好啲諗著下次覆診轉番。公立醫院啲藥副作用好勁,個人好冇精神好快攰,唔知私家啲藥會唔會靚啲?

Btw 巴打啲幻聽係同你講咩?
最初點解會出現幻聽既?

最初係因為好唔開心,想有個人安慰但又唔想係人前示弱,於是開始同自己講野。講講下就好似有個好叻既人係我心入面咁,佢會教我點做先係好,我做得唔好既時候會鬧我,我唔開心又會氹下我咁樣。仲有另一把聲就情緒化啲,會扭計會盛,最嚴重試過係我心入面大叫我想死。
其實我呢幾年都係跟著係我心入面好叻既人既指示生活,而家冇左其實好唔慣,好似乜都唔識咁

我都想有返幻聽,之前有人陪住我好好
宜家我好頹,好sad

心理治療先係治本

巴打介唔介意tg傾
睇緊CP但總覺得唔岩自己咁

心理治療先係治本

巴打介唔介意tg傾

覺得傾偈過程有咩令你唔舒服可以直接同CP講

巴打有無住過精神病院?
我住過葵涌
自殺入邊間院?

威爾斯

住左幾耐?

忘了,好耐之前

心理治療先係治本

巴打介唔介意tg傾

轉過第二個最實際

心理治療先係治本

巴打介唔介意tg傾

我覺得佢唔係好貼地
好似同自己係2個世界嘅人咁
有時傾傾下有壓迫感 因為佢個勢有點強
唔係好想轉因為對耐咗 有感情
但自己總有上述嘅感覺

巴打介唔介意tg傾

我覺得佢唔係好貼地
但自己總有上述嘅感覺

唔好有感情阿
定你諗住同佢講你有以上既感覺?
我見過3個cp
1個counsellor
1個濕鳩社工
3個醫生

聽日又換新醫生希望係靚女
啲眼淚不自覺咁流
咁樣係咪正常?
佢話我應該有焦慮症

加油

其實CP會問啲咩?同做啲咩幫我?
我今日一想講野就喊咗出嚟
完全控制唔到自己嘅情緒
唔想對住個CP個陣又係咁
本身我個人從來唔會同識嘅人講自己野
今日同counsellor面對面我都無講晒真話
有啲野都無講到比佢知
我去搵counsellor已經付出咗好大勇氣
好垃圾
如果唔係走頭無路我唔會再搵cp counsellor 或者社工
唔啱我
一律拒絕

自己睇書自己學生活
之前depression + panic disorder 食左lexapro xanax apo-propanolol 一年
近排因為太貴同藥太傷身停藥
捱左成個禮拜停藥反應都未完

panic attack 暫時冇復發,depression 一時時,正常冇乜野(普通地灰)但會突然極度depressed
而且depress嗰時左腦有種奇怪嘅熱同緊feeling, 同之前panic 嗰時一樣

其實係咪冇好到…
各位建議去自己區iccmw搵人傾傾,打去搵同事開case就得,多個人分擔下會好d

完全控制唔到自己嘅情緒
有啲野都無講到比佢知
好垃圾

咪又係挖鳩你疤痕
俾建議你點生活,學習/工作/人際
教你做啲練習, 呼吸練習, mindfulness練習等
(反而呢啲幾有用, 又唔駛落街跑步搞一大輪)
有人會做催眠
唔肯定係咪有啲會同你做cognitive behavioural therapy
但個個approach都唔同, 你有唔同困擾又唔同

但我遇過一個幾厲害, 睇得幾準, 有啲佩服
啲眼淚不自覺咁流
咁樣係咪正常?
佢話我應該有焦慮症

加油

完全控制唔到自己嘅情緒
有啲野都無講到比佢知
好垃圾

CP有唔同既治癒theory對應返唔同既情況 ,每一節都有個流程
我自己咁睇,唔好咁快去諗佢點幫你或者見完佢一定會好返
你當有個人可以傾到心,講到自己既感受,拎到啲情緒出黎
我估你只係見左幾節?因為頭幾個sessions 都係建立梗信任,所以你仲未願講係正常。
加油,慢慢黎

巴打介唔介意tg傾

我覺得佢唔係好貼地
但自己總有上述嘅感覺

唔好有感情阿
定你諗住同佢講你有以上既感覺?

有感情有咩問題
任何人對耐左都會有感情
我想同佢關係似係朋友
因為咁我先可以講到自己多啲野
但其實我blocking好嚴重下....

下次見佢會講
但可能見面個陣又唔覺大家既距離感好遠
但唔見個陣就會有呢種感覺
唔知做乜勁...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞