召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
原來有巴打有妄想,仲要咁堅

岩岩睇咗醫生
佢開stilnox 10mg
但我上網睇副作用係抑鬱,焦慮
點解咁矛盾嘅
仲有efexor xr 37.5mg, domar 5mg

利申:cp話我焦慮, 醫生話我抑鬱加焦慮
每次一轉藥or 升減藥既劑量
我就會狂發惡夢
啲夢好得人驚

我都會 晚晚夢到死人冧樓
但每次睇醫生都唔係好敢問醫生我仲要睇幾耐,2年前問佢佢話睇到畢業,依家就快畢業,佢就話我final sem壓力大唔適合減藥住。。。

我冇乜同身邊朋友仔講我自己有病,可能係我自己歧

歧視自己,亦都唔想因為呢個病而做藉口。

以前身邊有男仔Approach都唔知應唔應該同佢地講我有病,驚嚇走佢地,同埋會介意,雖然最後都冇一齊。。。

醫生都有講過其實我食嘅藥份量唔多,病情不太嚴重。岩岩出院半年返學啲同學見到會話我好呆,但依家我覺得我完全係正常生活。其實我都唔知我依家睇醫生仲有冇用。。。3個月見一次,每次見2分鐘就print藥單同覆診期,我覺得佢完全唔了解我依家乜狀況

Ps出院之後我都有返pt,學費full grant, 經濟獨立唔想屋企人負擔太重

我都唔減得藥,咁就一世....
我同你一樣

絲打你睇醫生食藥幾多年喇?
我因為精神病情緒病令到身邊無晒fd

唉...我食鎮靜劑都食到個人遲鈍晒

我食左十年
減下減下最後得返好少劑量
覺得太輕微索性停
都有咨詢醫生
減葯過情都係上上落落
停葯之後繼續有唔開心 但又冇影響日常生活
始終人生不如意事十中有九 係常態黎
醫生提議我時間諗唔到用黎做乜 不如拎運動
結果就持續8年星期六日都去做 依加仲有做 點都迫自己出去
岩岩睇咗醫生
點解咁矛盾嘅

會唔會考慮唔食?
我就會狂發惡夢
啲夢好得人驚

知道係發夢已經好好
岩岩睇咗醫生
點解咁矛盾嘅

會唔會考慮唔食?

我近排完全訓唔到教
醫生淨係開咗8日藥俾我
諗住試下
但每次睇醫生都唔係好敢問醫生我仲要睇幾耐,2年前問佢佢話睇到畢業,依家就快畢業,佢就話我final sem壓力大唔適合減藥住。。。

以前身邊有男仔Approach都唔知應唔應該同佢地講我有病,驚嚇走佢地,同埋會介意,雖然最後都冇一齊。。。

醫生都有講過其實我食嘅藥份量唔多,病情不太嚴重。岩岩出院半年返學啲同學見到會話我好呆,但依家我覺得我完全係正常生活。其實我都唔知我依家睇醫生仲有冇用。。。3個月見一次,每次見2分鐘就print藥單同覆診期,我覺得佢完全唔了解我依家乜狀況

Ps出院之後我都有返pt,學費full grant, 經濟獨立唔想屋企人負擔太重

其實係可以自行停藥,只要你意志力夠強

一開頭試過一次然後嚴重左,之後唔敢了

我都唔減得藥,咁就一世....
我同你一樣

絲打你睇醫生食藥幾多年喇?
我因為精神病情緒病令到身邊無晒fd

唉...我食鎮靜劑都食到個人遲鈍晒

九龍。。

咁就5年了。。。

但正常社交依家係冇問題嘅。。。

我食左十年
減下減下最後得返好少劑量
覺得太輕微索性停
都有咨詢醫生
減葯過情都係上上落落
停葯之後繼續有唔開心 但又冇影響日常生活
始終人生不如意事十中有九 係常態黎
醫生提議我時間諗唔到用黎做乜 不如拎運動
結果就持續8年星期六日都去做 依加仲有做 點都迫自己出去

我會選擇返工。。如果唔係就會變左係屋企訓成日
有思覺失調
食緊藥同定期去公立醫院覆診

有甚麼病徵?

我病發嗰陣有妄想
覺得全世界都知道我啲嘢咁
有思覺失調

食緊邊隻藥?

食緊Quetiapine
有時食完好頭痛
強迫+焦慮
有思覺失調

有甚麼病徵?

我病發嗰陣有妄想

我都係咁,以為tvb 24小時影住我既生活
然後播俾全世界知
又試過以為人地可以入侵我個腦
於是set個password
Keep住食藥覺得無咁辛苦
雖然仲係日日喊,但已經無以前咁唔開心
但發現自己只要一唔記得食藥個人就會好緊張
好焦慮好驚自己又跌翻去低谷...
有無人試過?

我呢排好容易就不安同緊張
原來有巴打有妄想,仲要咁堅

巴打~~~
岩岩睇咗醫生
點解咁矛盾嘅

Stilnox 係最common 既處方安眠藥
Effexor 係醫anxiety 同depression
我就會狂發惡夢
啲夢好得人驚

有個夢係有野係咁想殺我,唔係人
似喪屍既物體
我係咁跑,見住啲怪物殺死人
跟住我就嚇醒左
岩岩睇咗醫生
點解咁矛盾嘅

會唔會考慮唔食?

我近排完全訓唔到教
醫生淨係開咗8日藥俾我
諗住試下

我長期失眠
抑鬱+焦慮

食咩藥
有思覺失調

有甚麼病徵?

我病發嗰陣有妄想

我都會,覺得啲人偷聽我個心入面講野
又成日驚有人監視住我
有思覺失調

食緊邊隻藥?

食緊Quetiapine
有時食完好頭痛

我都有食Q仔
你幾多mg ?我300
有思覺失調

有甚麼病徵?

我病發嗰陣有妄想

我都係咁,以為tvb 24小時影住我既生活
然後播俾全世界知
又試過以為人地可以入侵我個腦
於是set個password

我都以為人地入侵我個腦
知道我心諗乜
我就會狂發惡夢
啲夢好得人驚

有個夢係有野係咁想殺我,唔係人
似喪屍既物體
我係咁跑,見住啲怪物殺死人
跟住我就嚇醒左

唔駛驚呀,發夢啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞