召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
大家有無做野/讀書

讀緊書 成日集中唔到,個腦一時空白一片
有時候又有聲音同我講野

幻聽已經係精神病徵狀⋯⋯

係呀
有個朋友無論心理定生理嘅病徵都中晒 有咩方法帶到佢睇醫生

祝佢入急症
我有好多次喺急症度發癲,即入醫生房
有個朋友無論心理定生理嘅病徵都中晒 有咩方法帶到佢睇醫生

佢入急症
我有好多次喺急症度發癲,即入醫生房

自閉社交恐懼

冇食藥

社交焦慮好煩 成日好驚人地既目光

我都想知呢種病係咪有得好返定只能控制? 定因人而異?
家屬&有家族遺傳目前應該無事HERE

我唔歧視精神病人,但係我好憎有我個有躁鬱嘅手足,
佢有一段時間對我生活有好大影響,就算而家情況算穩定番我都仲好憎佢,
有時都會覺得自己對佢好衰,不過一諗番佢點對屋企人就更加憎佢

我係唔係好衰

利申:家族入面有思覺失調,焦慮,抑鬱康復者

我有晒 點好返架?

佢有一段時間對我生活有好大影響,就算而家情況算穩定番我都仲好憎佢,

我係唔係好衰

我有晒 點好返架?

聽醫生話keep住食藥,信醫生,覺得咩唔妥就同醫生講,
最好搵番啲興趣,行山打波插花乜都好,順便識下新朋友,唔好"牛"自己係屋企,
過程一定好漫長,要加油
抑鬱加焦慮,兩個病搞到我有IBS加慢性胃炎,明心樓覆緊診。

我係唔係好衰

我有晒 點好返架?

先講明我唔係醫生,我就覺得係控制住嘅,

我係唔係好衰

我有晒 點好返架?

先講明我唔係醫生,我就覺得係控制住嘅,但係情況好嘅話其實係同無病嘅人無分別,
我焦慮+抑鬱嘅屋企人係康復得最好嗰個,成日同班fd去打波行山約食飯,好樂觀,完全睇唔出病過。
思覺失調嗰個其實都好正常,有工作有興趣,不過最好都係陪多啲,唔係話24小時痴身嗰隻。
總之,據我觀察,對親朋嘅信任同佢地嘅陪伴支持係好重要嘅

我係唔係好衰

我有晒 點好返架?

最好搵番啲興趣,行山打波插花乜都好,順便識下新朋友,唔好"牛"自己係屋企,
過程一定好漫長,要加油

Keep 住食藥都情緒好低落,想死 可以點
對乜都無興趣
已經四年
想問下各位巴打
如果我每日出門都驚自己無關電掣無鎖好門, 會出左門口又入番房check 有無關燈 關其他電制。
番工長時集中唔到, 得3-4個鐘叫認真少少。
有時對住d 鐘意做既野都會訓著
諗野唔積極, 成日想hea埋下半生,對咩都唔太感興趣。
同埋之前有小小意外, 以家出街同搭地鐵唔敢聽歌,行街會留意馬路狀況。

其實我係未有輕度焦慮、抑鬱同少少強迫症。
定其實係我懶同怕事炸。
book左紅磚uhs睇severe depression,唔知有無用,無錢睇私家,排HA係咪有排排?
反而想知大家點解有mental illness
book左紅磚uhs睇severe depression,唔知有無用,無錢睇私家,排HA係咪有排排?

排公立精神科係會分流 嚴重會好快有得睇

無排過
想問下各位巴打
如果我每日出門都驚自己無關電掣無鎖好門, 會出左門口又入番房check 有無關燈 關其他電制。
番工長時集中唔到, 得3-4個鐘叫認真少少。
有時對住d 鐘意做既野都會訓著
諗野唔積極, 成日想hea埋下半生,對咩都唔太感興趣。
同埋之前有小小意外, 以家出街同搭地鐵唔敢聽歌,行街會留意馬路狀況。

其實我係未有輕度焦慮、抑鬱同少少強迫症。
定其實係我懶同怕事炸。

如果影響到你正常社交、工作同生活就去睇下醫生啦

無排過

拎轉介信去返你個區既專科門診就排得

無排過

已經睇左公立精神科四年
入過兩次院

無排過

太辛苦,我無等轉介信,打左去uhs問有無得睇精神科就book左
抑鬱症

有無食藥?
我都depression 好辛苦
仲要有埋焦慮

有 食緊血清素
夜晚要食安眠藥同diazepam(類似係鬆弛神經既鎮靜劑)先瞓到
不過食到個人好吽好冇精神 要轉藥
遲啲去睇精神科

焦慮症係點架 你有冇panic attack

我係唔係好衰

我有晒 點好返架?

過程一定好漫長,要加油

對乜都無興趣
已經四年

一定要搵番啲自己鍾意做嘅野,我屋企人都係搵到興趣先開始好番好多架,
咩都試下做下,唔啱心水咪試下第二樣囉,
有無啲FD可以陪下你呀?
反而想知大家點解有mental illness

因為面對唔到現實,之後自己鬱埋鬱埋
抑鬱症

有無食藥?
我都depression 好辛苦
仲要有埋焦慮

有 食緊血清素
夜晚要食安眠藥同diazepam(類似係鬆弛神經既鎮靜劑)先瞓到
不過食到個人好吽好冇精神 要轉藥
遲啲去睇精神科

焦慮症係點架 你有冇panic attack

我都食過 宜家食第二隻鎮靜劑訓
你返緊學定返工?
我返學仲要影響轉數同記憶力
我有panic attack 試過要入a&e

我係唔係好衰

我有晒 點好返架?

過程一定好漫長,要加油

對乜都無興趣
已經四年

一定要搵番啲自己鍾意做嘅野,我屋企人都係搵到興趣先開始好番好多架,
咩都試下做下,唔啱心水咪試下第二樣囉,
有無啲FD可以陪下你呀?

無中意做既野
我寧願high, manic
都唔想depress
好煩個人提唔起勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞