召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike

我之前都自行停藥,一翻發係會比前一次嚴重
不過我食左藥都好抑鬱
Btw 我都食過Sertraline,我覺得副作用係頭暈,作嘔

食左幾個月sertraline覺得無咩改變
前排自殺 都入左去葵涌醫院住
勿相認

我都係前排入過葵涌醫院住喎
你男定女?

我女 應該唔識你無得相認
巴打睇公立定私家?
我睇公立,抑鬱+幻聽,食緊Q仔 200mg,Venlafaxine 150mg同Propranolol Hcl 10mg。食venlafaxine之前食Lexapro,我覺得效果好啲諗著下次覆診轉番。公立醫院啲藥副作用好勁,個人好冇精神好快攰,唔知私家啲藥會唔會靚啲?

Btw 巴打啲幻聽係同你講咩?
最初點解會出現幻聽既?
如果會遺傳嘅話,有冇考慮唔結婚生仔?

利申:我會,廢時禍害下一代

就算無病都唔會生,何況有病
香港都唔適合(窮)人住
其實有得唔食藥邊個會食
推呀推
我成日會同自己講 又會聽到其他人聽唔到既聲
我成日會同自己講 又會聽到其他人聽唔到既聲

我都會 你講啲咩多?
食左藥先想死
遺傳性焦慮加驚恐
食緊citalopram同xanax
大致叫穩定 有返工
不過period前比較易發作
追緊一個有情緒病嘅女, 佢話鐘意我但因為自己嘅病所以唔可以commit 住 (佢之前拍親拖最多兩個月) 不過我咁都同佢來往咗差唔多一年. 有時候覺得佢怪怪地, 仲試過一兩次發作因小故鬧爆我, 不過最近我開始學會點樣避免刺激佢, 同埋有向身邊朋友請教呢個病嘅嘢

但長遠我係咪應該放棄

利申我31, 女26
追緊一個有情緒病嘅女, 佢話鐘意我但因為自己嘅病所以唔可以commit 住 (佢之前拍親拖最多兩個月) 不過我咁都同佢來往咗差唔多一年. 有時候覺得佢怪怪地, 仲試過一兩次發作因小故鬧爆我, 不過最近我開始學會點樣避免刺激佢, 同埋有向身邊朋友請教呢個病嘅嘢

但長遠我係咪應該放棄

利申我31, 女26

邊款情緒病?

但長遠我係咪應該放棄

利申我31, 女26

邊款情緒病?

好老實真係唔知, 因為佢都唔係咁經常講自己呢個病, 我又好難同佢出街食飯時候無端端講呢d敏感話題, 唯有望佢逐d逐d 透露俾我聽.

從我呢一年嘅經歷, 我估佢抑鬱, 焦慮, 躁狂乜都有d, 成日有心事唔開心咁, 好小事就擔心, 同埋一兩次因小故發勁大脾氣

佢好清楚自己有問題, 好憎自己咁樣, 但又唔見佢而家有冇睇緊醫生或者食藥/見counselor 去解決呢個問題. 況且我個身份又未去到佢男朋友 (只係介乎朋友同男朋友之間), 唔方便過問, 佢家人會處理...

情人節仲約咗佢

但長遠我係咪應該放棄

利申我31, 女26

邊款情緒病?

好老實真係唔知, 因為佢都唔係咁經常講自己呢個病, 我又好難同佢出街食飯時候無端端講呢d敏感話題, 唯有望佢逐d逐d 透露俾我聽.

從我呢一年嘅經歷, 我估佢抑鬱, 焦慮, 躁狂乜都有d, 成日有心事唔開心咁, 好小事就擔心, 同埋一兩次因小故發勁大脾氣

佢好清楚自己有問題, 好憎自己咁樣, 但又唔見佢而家有冇睇緊醫生或者食藥/見counselor 去解決呢個問題. 況且我個身份又未去到佢男朋友 (只係介乎朋友同男朋友之間), 唔方便過問, 佢家人會處理...

情人節仲約咗佢

我諗當佢有一日對你有足夠信任就自然會同你講架喇

但長遠我係咪應該放棄

利申我31, 女26

邊款情緒病?

情人節仲約咗佢

我諗當佢有一日對你有足夠信任就自然會同你講架喇

希望啦. 佢一開始都話過自己唔容易信人, 好敏感同自我保護, 需要好多時間同耐性(嗰陣我都未知佢有情緒病), 最近好似坦誠咗dd, 而家唯有繼續俾耐性佢.

至起碼佢都同我定期出街, 對我唔抗拒先
各位巴絲介唔介意講下自己面對嘅日常生活問題或者病徵, 等我了解下, 從而學下點樣同樣受情緒病困擾嘅人相處, 特別係從朋友/男女朋友角度去面對
輕微抑鬱,而家睇緊嘅醫生好好所以好得好快
淨係食Efexor XR 37.5,提神藥同胃藥

Effexor 我有個院友食緊225mg
你及早醫治應該好快唔洗食藥
唔似得我,已經病入膏肓

記得初初第一個醫生開成75俾我食,但係明明我只係輕微,嗰排啲副作用勁到嗰人瘦左好多,仲無好過咁制,又係日日係到喊同覺得自己無用
轉左個醫生之後佢就減左份量,食左一個星期已經高效立見
巴打共勉之,相信會有好嘅一日。

有時有啲醫生真係亂鳩咁開藥,公立嗰啲
我13年自殺入院,第一次睇精神科,個醫生開嗰隻藥比我根本無用,之後翻發

我第一次睇係輔導員介紹嗰啲醫生,私家嚟,睇完更加唔開心同情緒好唔穩定,覺得唔對路就急急腳返學校搵輔導員,喊左成個鐘
唔好話公家嗰啲係咁,私家都一樣
各位巴絲介唔介意講下自己面對嘅日常生活問題或者病徵, 等我了解下, 從而學下點樣同樣受情緒病困擾嘅人相處, 特別係從朋友/男女朋友角度去面對

我嗰時會覺得自己好無用,係人地嘅負擔嚟,好想消失(想死),會有好強大嘅負能量一直都包圍緊自己,對所有野都無興趣,係每日都係咁。
作為朋友其實佢搵你訴苦/講嗰時就咁聽佢講,陪係佢身邊已經好好,仲有你要表達出你好明白佢而家嘅情況,唔好反駁佢講一啲例如話你振作啲啊/香港好多人都好似你咁架喇...
仲有要有心理準備要承受好大嘅負能量,有可能聽得多會搞到你個人都負面埋
巴打睇公立定私家?
我睇公立,抑鬱+幻聽,食緊Q仔 200mg,Venlafaxine 150mg同Propranolol Hcl 10mg。食venlafaxine之前食Lexapro,我覺得效果好啲諗著下次覆診轉番。公立醫院啲藥副作用好勁,個人好冇精神好快攰,唔知私家啲藥會唔會靚啲?

我公立同私家都有睇
因為我太多病,而公立好多藥都唔肯開
巴打你邊間公立覆診?咁多靚藥都開比你既
你有無住過醫院?
Propranolol 我都有,呢隻靚藥嚟
未聽過公立會開
Venlafaxine 即係Effexor ,呢隻anti depressants 聽我個院友講係無咩用,而且副作用好大,佢食到225mg
Lexapro 我都食過,但唔太感覺到作用pranolol
反而remeron 幾好
藥既副作用嚟自藥既本身,公立同私家無關,只不過公立好小同你試新藥,又唔肯開多過一隻鎮靜劑
好多好多制肘
你無精神同攰,你食左Q仔幾耐喇?
我初頭嗰兩個月食,食完我成身散晒,個人勁攰,連沖涼都無力
宜家適應左就無咁勁副作用

Btw 私家啲藥係全部正藥廠生產,公立有好多都係副藥廠生產,成本平好多!

我係葵涌醫院睇
冇住過院
Q仔食左半年左右,幻聽好返好多
Venlafaxine真係唔多掂,食完冇乜用,又返返去以前乜都冇心機做冇幹勁既情況
之前我唔洗食propranolol架,但而家成日都周身唔妥咁好辛苦
巴打睇公立定私家?

最初點解會出現幻聽既?

最初係因為好唔開心,想有個人安慰但又唔想係人前示弱,於是開始同自己講野。講講下就好似有個好叻既人係我心入面咁,佢會教我點做先係好,我做得唔好既時候會鬧我,我唔開心又會氹下我咁樣。仲有另一把聲就情緒化啲,會扭計會盛,最嚴重試過係我心入面大叫我想死。
其實我呢幾年都係跟著係我心入面好叻既人既指示生活,而家冇左其實好唔慣,好似乜都唔識咁
巴打睇公立定私家?

最初點解會出現幻聽既?

最初係因為好唔開心,想有個人安慰但又唔想係人前示弱,於是開始同自己講野。講講下就好似有個好叻既人係我心入面咁,佢會教我點做先係好,我做得唔好既時候會鬧我,我唔開心又會氹下我咁樣。仲有另一把聲就情緒化啲,會扭計會盛,最嚴重試過係我心入面大叫我想死。
其實我呢幾年都係跟著係我心入面好叻既人既指示生活,而家冇左其實好唔慣,好似乜都唔識咁

但咁其實係好危險
巴打睇公立定私家?

最初點解會出現幻聽既?

但咁其實係好危險

姑娘同醫生都係咁講之前把聲叫過我唔好話比醫生知我仲聽到佢講野,不過我冇聽佢講
想問各位巴絲點樣求醫

巴打你覺得自己有咩問題?

懷疑自己有抑鬱 間中發作 自己諗野一時好負面 經常幻想自己意外死 無時無刻都頭痛 有過份罪惡感 有一次係條街冇原因爆喊 自己控制唔到 點樣求醫?走入診所同醫生講我有抑鬱
想問各位巴絲點樣求醫

巴打你覺得自己有咩問題?

懷疑自己有抑鬱 間中發作 自己諗野一時好負面 經常幻想自己意外死 無時無刻都頭痛 有過份罪惡感 有一次係條街冇原因爆喊 自己控制唔到 點樣求醫?走入診所同醫生講我有抑鬱

直接約精神科醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞