召集所有精神病情緒病患者

1001 回覆
41 Like 7 Dislike
上網果啲抑鬱測試我測左幾個都話我有中度抑鬱信唔信得過

唔信得過

個個都話自己有咁呢度d人點樣鬥慘啊屌你老母
就嚟見cp
大壓力同驚到唔敢訓
藥係咪唔可以自己停?一定要食哂佢
就嚟見cp
大壓力同驚到唔敢訓

我聽日見醫生, 驚到唔敢訓+1 仲要好似透唔到氣咁.......
懷疑自己有情緒病 (抑鬱,狂燥)唔想男朋友同自己一齊捱一齊辛苦 畢竟疑似發病既時候做出啲唔理智既事 唔想成為男朋友既負累唔想佢個病人一齊 我認為佢適合更好 分手係咪一個好辦法?
屌晒呢個PoST既所有人老母
懷疑自己有情緒病 (抑鬱,狂燥)唔想男朋友同自己一齊捱一齊辛苦 畢竟疑似發病既時候做出啲唔理智既事 唔想成為男朋友既負累唔想佢個病人一齊 我認為佢適合更好 分手係咪一個好辦法?

唔係
1 就算你真係有情緒病, 病都只係你一部分, 你個人仲有好多優點長處同特質, 況且病會改善/康復
2 健康既兩性關係甘苦與共, 大難臨頭各自花就無意思. (我係過來人) 無話邊個係邊個負累. 而且長跑既話, 遲早一樣會遇上大大小小既考驗
3 都請尊重資詢男方意見

建議絲打你將情況同諗法講俾男朋友聽, 講唔出口慢慢寫組織好text 俾佢, 等你知佢諗法同埋可以一齊面對
抑鬱期好易做錯決定, 我都試過覺得呢班朋友嗰班同學唔重要, 或者覺得自己廢唔想屌人現眼, quit哂啲group; 講得讀書都無撚用就放棄退學

但好多人同機會錯過咗就一世都無, 勉強唔到要離開既, 係整定, 但唔好親手趕走或者摧毀一啲你好珍重既人事物

同一個最美麗最開心學業事業都順境既伴侶一齊容乜易, 但能夠陪你走過情緒病黑暗日子既先係真愛

可能你呢刻反覆思量都覺得呢啲同學朋友戀人已經唔重要, 或者想佢地離開, 我係明白架. 但呢刻你既思維係俾一啲不可抗力擾亂緊, 你用唔到一貫既理性思維, 都感受唔到內心最真切既情感...所以一切重要既決定切忌喺呢段時間進行
想問下係邊到搵醫生睇
我曾經好愛一個女仔, 我地好辛苦先喺埋一齊, 原來先苦後甜係真, 同佢之後既時光係我人生笑得最燦爛既日子。

You know, the past was a blast but never could last.

One day, somehow, 抑鬱找上我, 我找上抑鬱。我時常無故既喊, 突然既焦慮不安, 同埋各種各樣既負能量都為佢帶黎好多壓力。

然後女孩子畢業了, 男孩子defer。佢踏進一個新既世界, 有新鮮既人, 事同環境; 「可以take呢個course嗰個course進修下」「可以試下做呢份part-time喎」... 我則繼續沉溺喺我既黑洞裡面。

有一次我報名參加了一個義工營, 想見下人, 識新朋友, 結果唔敢去甩咗底。佢好失望。

有一日我話唔報讀master啦, 佢覺得我咁聰明讀書又咁好唔讀master浪費咗, 而且我一直都話想讀。結果佢好傷心。

有一次行街因瑣碎事我爆粗鬧佢, 「仆街」代替咗當日既byebye, 佢好嬲咁走咗。

後來大家愈走愈遠— 正確來說係佢走, 我只係不停原地踏步, 浮浮沉沉。Text少咗, 電話少咗, 見面少咗。我當時諗: 無架啦, 救唔返, 由佢慢慢漸漸...咩啦。我無主動去補救修補呢啲裂縫, 但喺佢生日時, 我用咗兩日好用心咁DIY 咗張生日卡俾佢, 成品好低b好白痴, 但我覺得靚過花, pandora或者乜乜頸鍊。Elton John有首歌:

Now you may tell everybody, this is your song (card). It might be quite simple but now that is done. I hope you don't mind, I hope you don't mind...
One day, 分手了。佢喊住問我「你會唔會怪我?」我都忘記咗我點答lu, 或者根本喊到講唔到野。當然呢個打擊令我抑鬱症加劇咗好多, 我都分唔清係失戀吖定抑鬱, 有時諗: 失戀啫, 唔駛咁過份呱? 無辦法, 控制唔到, 由原本半個人, 變到人唔似人。朋友話: 佢擺明共得富貴唔共得患難啦! 我有一段短時間用呢個信念安慰自己, 醜化佢喺我心目中既形象: 呢啲女唔要都罷啦, 女死女還在。大概半年後我發現, 我仍然好愛佢, even so.

幾年後, 發生咗好多事, 好多男男女女喺我房間既正門入黎, 逗留若干時間, 又從後門離開, 大概唔會再返黎了。點都好, 佢地都係陪我走過最黑暗日子既人。我慢慢似返個人, 漸漸學習同情緒病共處既方法, 重捨返生活, 到咗回post 呢一日仍然在學習, 搏鬥。

寫到呢度其實我都唔知想講啲咩, 或者最想講既係: 有一日, 我終於喺黑洞爬返上黎, 見到地面, 陽光, 好溫暖, 但望望周圍時, 發現佢已經唔喺度了。There's nothing there. 聯絡人仲有佢電話, FB仲有加佢, whatsapp仲見到佢頭像, 但已經唔需要再講啲咩了。我好愛佢, 但或者佢愛我唔夠。
One day, 分手了。佢喊住問我「你會唔會怪我?」我都忘記咗我點答lu, 或者根本喊到講唔到野。當然呢個打擊令我抑鬱症加劇咗好多, 我都分唔清係失戀吖定抑鬱, 有時諗: 失戀啫, 唔駛咁過份呱? 無辦法, 控制唔到, 由原本半個人, 變到人唔似人。朋友話: 佢擺明共得富貴唔共得患難啦! 我有一段短時間用呢個信念安慰自己, 醜化佢喺我心目中既形象: 呢啲女唔要都罷啦, 女死女還在。大概半年後我發現, 我仍然好愛佢, even so.

幾年後, 發生咗好多事, 好多男男女女喺我房間既正門入黎, 逗留若干時間, 又從後門離開, 大概唔會再返黎了。點都好, 佢地都係陪我走過最黑暗日子既人。我慢慢似返個人, 漸漸學習同情緒病共處既方法, 重捨返生活, 到咗回post 呢一日仍然在學習, 搏鬥。

寫到呢度其實我都唔知想講啲咩, 或者最想講既係: 有一日, 我終於喺黑洞爬返上黎, 見到地面, 陽光, 好溫暖, 但望望周圍時, 發現佢已經唔喺度了。There's nothing there. 聯絡人仲有佢電話, FB仲有加佢, whatsapp仲見到佢頭像, 但已經唔需要再講啲咩了。我好愛佢, 但或者佢愛我唔夠。

就嚟見cp
大壓力同驚到唔敢訓

好小事咋喎
抑鬱期好易做錯決定, 我都試過覺得呢班朋友嗰班同學唔重要, 或者覺得自己廢唔想屌人現眼, quit哂啲group; 講得讀書都無撚用就放棄退學

但好多人同機會錯過咗就一世都無, 勉強唔到要離開既, 係整定, 但唔好親手趕走或者摧毀一啲你好珍重既人事物

同一個最美麗最開心學業事業都順境既伴侶一齊容乜易, 但能夠陪你走過情緒病黑暗日子既先係真愛

可能你呢刻反覆思量都覺得呢啲同學朋友戀人已經唔重要, 或者想佢地離開, 我係明白架. 但呢刻你既思維係俾一啲不可抗力擾亂緊, 你用唔到一貫既理性思維, 都感受唔到內心最真切既情感...所以一切重要既決定切忌喺呢段時間進行

巴打 多謝你 換個角度諗個心好似好翻好多
失眠+暴食症+廣泛性焦慮留名
由兩年間重左60磅
到而家自己減左2x磅
但個胃成日想發信息話我知我好肚餓
被迫食好多野
我有試過自己灌水等自己個胃飽肚d 咁就唔洗用食物去解決我個胃
但番工d同事已經日日對我指指點點話我去得太多次洗手間痾尿(因為飲水太多)
本身睇左兩年公立醫院精神科,佢開fluoxitine 10mg (唔知係咪咁串)我食,但無用
一個月前,我轉左睇私家精神科,成$1500一次藥費,但睇三四次已經無錢再睇
私家開 loranze 2mg 同pregabaline(lyrics) 75mg 我食

而家又要排番期睇公立醫院希望拎私家醫生既藥
我失眠暫時訓到六個鐘,但暴食症唔知點醫
各位,我既情況你地有咩建意比到我
由兩年間重左60磅
到而家自己減左2x磅
被迫食好多野
我有試過自己灌水等自己個胃飽肚d 咁就唔洗用食物去解決我個胃
但番工d同事已經日日對我指指點點話我去得太多次洗手間痾尿(因為飲水太多)
本身睇左兩年公立醫院精神科,佢開fluoxitine 10mg (唔知係咪咁串)我食,但無用
一個月前,我轉左睇私家精神科,成$1500一次藥費,但睇三四次已經無錢再睇
私家開 loranze 2mg 同pregabaline(lyrica) 75mg 我食

由兩年間重左60磅
到而家自己減左2x磅
被迫食好多野
私家開 loranze 2mg 同pregabaline(lyrics) 75mg 我食

其實瞓到六個鐘已經唔錯
唔介意肥就照食

More
由兩年間重左60磅
到而家自己減左2x磅
被迫食好多野

其實瞓到六個鐘已經唔錯
唔介意肥就照食

除左食葯有冇其他活動改善下自己個精神力量
由兩年間重左60磅
到而家自己減左2x磅
被迫食好多野

一個月睇三四次?
由兩年間重左60磅
到而家自己減左2x磅
被迫食好多野

其實瞓到六個鐘已經唔錯
唔介意肥就照食

除左食葯有冇其他活動改善下自己個精神力量

晒多d太陽

公立肯開返
樓主你要加油呀

公立肯開返

醫咩架?
心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞