《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
Sam死左之後,我成個人無曬心機,連工無去返,明哥就以我曠工多日為理由,名正言順咁炒左我。

失業之後,每日我就係匿喺屋企,攤喺床上望住天花板發呆,。

過去幾個月,我經歷左好多事,我嘅人生因為一個無聊嘅惡作劇而發生左好大嘅變化。

而惡作劇嘅始作俑者就係依家住喺我屋企嘅兩隻小鬼,如果唔係佢地將我拗直,咁我就唔會同Sam分手,如果我無同Sam分手,佢就唔會同嗰個Dickson結婚,咁佢就唔會喺荷蘭嘅禮堂被火燒死。

話雖如此,但我都無怪兩隻鬼,因為我覺得呢啲嘢都係整定。

我地再諗深一層,如果當日Sam堅持唔俾我放假,我就唔會同Kelly佢地去大阪,咁我咪唔會遇見兩隻小鬼,之後嘅所有事都唔會發生。

所有嘢都係冥冥中注定,如果要怪,咁只可以怪個天,怪佢喺度玩鳩我。

「叩叩—」有人喺度敲門。

「Dickson,我係阿威呀。」

阿威?點解佢會無端端搵上門?

我打開門俾佢入嚟,「阿威點解你知我住呢度嘅?」

「Kelly話我聽囖。」

我擔張摺櫈俾阿威坐,「地方淺窄,唔好介意。」

「點呀你,你無嘢呀嘛?」

我苦笑一聲,反問佢:「你搵我有咩事?」

「無,聽Kelly講,你個ex死左,而且你最近又被人炒左,我諗住過嚟睇下你點,順便講件喜事俾你知姐。」

「喜事?咩喜事?」

「Kelly佢有左呀。」

「真係?有左幾耐呀?」

「兩個禮拜左右啦。」

「咁…個bb…係咪…」

「係,個bb應該係我嘅。Kelly依家有左,遲啲佢見肚嗰陣,你一定要嚟同佢搞嘢,我好想睇我老婆大住肚被人搞。」

「癡線,大左肚點搞嘢呀,你唔好咁癡線啦。」

「好似又係,Kelly依家大左肚,好似有好多姿勢都唔方便做。」

「梗係啦,話時話,個bb係男仔定女仔?」

「唔知呀,醫生話要過多兩個月先知。我諗好英文名架啦,如果係仔我就叫佢Peter,女嘅話就叫Paula,但中文名我就未諗,你係bb個契爺,你幫手諗下改咩名?」

「下?我幾時做左bb嘅契爺?」

「生產過程你都有份參與架嘛,你做bb個契爺就最啱啦,你有無咩好名建議呀?」

「等你知道係仔定係女,我先幫你諗啦。」

「都好。」

然而,Peter呢個名令我諗到嗰個以前追唔到Kelly跟住跳樓死左嘅Peter。

我諗佢依家已經投左胎,唔知會唔會就係投胎做Kelly同阿威個仔?

講起投胎,諗諗下,點解鐵男同舞子好似唔洗投胎,仲可以留喺人間?

唔通日本嘅鬼唔洗投胎?

「你呢排無工返,如果你等錢洗,你同我聲,我借啲俾你洗。」

「多謝你一番好意,我仲有啲積蓄,可以捱一段時間。」

「如果你有咩需要幫手,記得搵我。」

「得啦。」

「唔講咁多啦,我陣間仲要陪Kelly去睇bb衫,係咁先。」

「我送你出門口。」

送走阿威後,我又攤返去床上,望住天花板發呆,望望下慢慢就合埋雙眼,訓著左。

我發左個夢,夢見自己對住電腦打飛機,碌賓周一時變粉紅色一時變紫色,而部電腦一時播基片,一時就播男女扑嘢片。

之後,畫面一轉,Sam出現喺屏幕上,佢同我講再見。一秒之後,畫面換成係圓圓個樣,跟住係Kelly、阿威、Linda仲有其他人,佢地個樣好似走馬燈咁閃現喺屏幕上。

最後畫面定格左,屏幕顯示嘅係我自己個樣。

我望住自己個樣,幾秒之後,個屏幕忽然全黑,而我亦都醒左。

我唔知訓左幾耐,當我睜開眼嘅時候,見到個天已經黑曬。

舞子同鐵男咁啱呢個時候返嚟屋企。
個夢
新人留名 好睇
想屌圓圓
「哇,Dickson,你又成日無出街匿喺屋企訓教呀?」舞子飄上張床度。

我揉揉睡眼,「係呀。」

「你都頹左好多日,仲諗住頹到幾時?」鐵男問。

「唉—」我深歎一口氣。

「Dickson,你再唔返工好快就無錢交上網費,上唔到網咁我以後就無得睇笑波子啦。」

「唉,得啦得啦,我過多幾日就會去搵工。係啦,頭先我諗到一個問題想問你地。」

「咩問題?」

「點解你地可以仲留喺人間,你地唔洗去投胎咩?」

「要,但仲未輪到我地。」鐵男說。

「未輪到?」

「因為日本少子化問題越嚟越嚴重,日本人依家都唔生仔,出生率好低,我地呢啲鬼魂如果想投胎做人係要等好耐先輪得到架。」舞子解釋。

「咁你等左幾耐?」

「耐到我唔記得啦。閻羅王會按照每個人生前積累嘅功德而安排輪候嘅次序,我雖然死得早,但係我得八歲命,生前無做過咩好事,所以排到好後好後,加上每日都有人死,新死嗰啲人如果佢嘅功德高過我,佢就可以打尖排喺我前面。就係咁,我等到依家都未輪到去投胎做人。」

「其實你可以投胎去做豬做狗,我諗嗰條隊應該會比較少人排。」

「我唔要做豬,我要做人!」

「但係你地排排下隊走左去,會唔會俾人取消資格架?」

「我諗應該唔會掛,不過我已經等左好耐,如果再輪唔到我,我可能就會被捉去強制投胎做畜生,之前啲鬼差試過強行拉我走,好彩鐵男當時挺身而出幫我解圍。」

「其實,做人都唔係咁好姐。」

「我八歲就死左,我好想投胎活長命啲,試下做大人嘅滋味。」

「當你做左大人,你可能就會想變返做細路。」

「唔一定嘅。其實今日我同鐵男落左去香港嘅地府,諗住求下呢度個閻羅王俾我地呢兩隻日本鬼喺香港投胎做人,但佢話我地唔係香港人,佢話只有香港人先有資格喺香港嘅地方投胎。」

諗唔到香港嘅閻羅王咁有本土意識,不過依家咁多新香港人喺香港生仔,就算死係香港鬼,投左胎都可能就變左『新新香港人』。

「咁你地喺地府有無見到Sam?」我問。

「我唔係好認得出你個Sam咩樣,你問下鐵男有無見到?」

「鐵男,你有無見到Sam?」

鐵男諗一陣,「有,好似有,佢好似已經過左奈何橋。」

「Sam過左奈何橋,飲左孟婆湯,咁姐係佢已經唔得左我。」

「係架,有時有得投胎都唔係一件好事,因為你會忘記左前世發生過嘅人和事。」鐵男對我講。

「咕咕—」呢個時候,我個肚餓到喺度打鼓。

與此同時,門外又有人敲門。

今次上門探訪嘅係圓圓。
Live
特登夜媽媽上嚟睇吓你有冇出文
我可以安心瞓喇
Sam會唔會做左kelly個bb
圓圓送上門
文呀

好撚正呀
佢有咩功德可以打尖
可能救左成間教堂嘅人
啱喎
Push
好撚多粗口
鐵男同舞子見到圓圓行入嚟,佢地就自行散去。

「點解你會上嚟嘅?」我問。

「放工之後無嘢做又咁啱經過附近,咪買啲嘢上嚟同你一齊食,順便探下你囖。」

「你買左壽司呀?呢間嘢啲壽司好似好貴架wor?」

「唔貴,好撚平架渣。」

「真係?」

「係呀,不過點解你間屋連檯都無張嘅?」

「地方細呀嘛,平時會收埋張檯。」我從角落頭拉出一張摺檯。

圓圓將袋外賣放上檯面,「呢間壽司幾好食架,你快啲試下啦。」

「既然咁好食,咁應該唔平得去邊啦。」

「得啦,你咪撚咁多嗲啦,我請你呀,唔洗你俾錢,你理得係貴定係平姐,快啲食啦!」

我同圓圓坐低一齊享用晚餐。

過左一陣,圓圓從手袋取出一張支票,「呢筆錢係公司俾你嘅遣散費。」

「遣散費?我好似仲未過試用期,公司炒左我可以唔洗補水。」

「唔好理啦,總之呢啲就係公司俾你嘅,你袋穩呀。」圓圓將張支票塞落我個褲袋。

「多謝。」

「舉手之勞姐,唔洗講多謝,我都係咁啱經過呢頭,順便上嚟俾張支票你姐。」

「都係一句姐。」

「我地食嘢先啦,呢舊三文魚壽司幾好食,你試一舊呀。」

「好呀。」

「係啦,你諗住幾時搵工呀,我有個大學同學喺廣告公司度做,聽講佢地依家請緊人,洗唔洗我叫佢介紹你入去做?」圓圓一邊咀嚼口中嘅飯糰,一邊講。

「唔洗啦,我自己搞得掂。」

「依家市道唔好,好難搵工架。」

「得啦,無問題嘅。」

「你呢排無返工,有咩做呀?」

「都係食飯、訓教、睇YouTube囖。」

「咁咪好悶?」

「Ok啦。」

我同圓圓食完飯,傾左一陣計,我見時候唔早,於是我話:「都差唔多十點啦,你聽日仲要返工,早啲返去沖涼休息啦。」

「依家仲係好早姐,你咁快想就趕我走呀?」

「唔好咁講,我提下你姐。」

「得啦,你驚我會留喺度過夜咩?」圓圓哄埋嚟,佢對波掂到我個手踭。

「呢度咁細,你想過夜我都無地方俾你訓啦。」

「我同你孖鋪咪得囖。」

「又孖鋪?」

「乜你唔鐘意同我訓咩?」圓圓眼定定咁望住我講。

「始終男同女訓埋一齊都唔係咁方便嘅。」

「睇嚟你都係鐘意同男人訓多啲,算啦,我都係走啦,唔阻你啦。」圓圓拎起手袋,準備離開。

「我送去你搭車呀。」

我同圓圓行落樓,佢話:「唔洗送啦,我知巴士站喺邊。」

「咁你路上小心。」

圓圓離開後,我返上樓,拎頭先佢俾我張支票出嚟睇下,上面嘅銀碼係五萬蚊。

我只係一個未過試用期嘅員工,我唔信公司會俾五萬銀我當遣散費。

如果無估錯,呢筆錢應該就係圓圓私人俾我嘅。

我攤喺床上,望住張支票,諗緊點解圓圓對我咁好,雖然佢以前同我表過白,但中學到依家都過左咁耐,佢無理由仲鐘意我架?

同埋我到依家都唔知道,當時中學嘅佢點解無端端會鐘意左我?

我同佢以前雖然喺同一班,但彼此其實無乜交流,直至佢同我表白但被我拒絕左之後,我地先慢慢熟絡,然後先變成左好朋友。

圓圓中學嗰陣就已經好大波,如果我唔係基佬,或者真係會接受佢。
「叩叩—」今日之內,第三次有人敲門。

打開門,我見到一個白髮鬼佬,佢係上次主持阿威同Kelly個婚禮嘅神父,亦姐係嗰個邱比特。

「你搵我啊?」我問。

「咦,呢度唔係301咩呀?」

「呢度係401,你想叫雞就落樓下。」

「哈哈,我搞下笑姐,我係神嚟,點會叫雞呢?我梗係嚟搵你啦。」邱比特行入嚟坐低。

「你係咪已經諗到方法將我體內兩道光拎出嚟?」

「無,無方法。」

「你有無搞錯呀,咁我以後點算?」

「唔洗擔心,我發明左一個『雙性別』嘅人造人俾你。」邱比特從衫袋拎出一個手掌咁大嘅模型。

個模型好似嗰啲動漫figure,但個樣同外形就十分奇怪。

「睇住啦,呢個人造人呢,如果你擰轉正面佢就係一個女人,擰去後面就係男人,而且仲識講嘢,同埋佢地嘅樣同身材仲可以隨你喜好嚟調校。」

「下?咩話?」我一頭霧水,唔知佢噏乜。

邱比特搖一搖手上嘅模型,之後個模型就放大成一個約莫有五尺七吋高、全身赤裸嘅「人」。

呢個「人」嘅正面係一個面目模糊嘅女人,背面係一個有賓周嘅男人。

「依家放大左你就睇得清楚啦,呢一面就係女人,上圍、腰圍、外貌你想要咩樣,我可以根據你嘅要求作出調整,以後當你係直男嗰陣就可以同女人呢面搞嘢,而當你想同男人搞嘢嗰陣,你又可以擰轉去第二面,咁樣一個活靈活現嘅男人就會出現喺你面前,如果你鐘意佢多啲肌肉嘅話,我都可以幫你加啲肌肉落去。你以後可能會五分鐘就轉一次性取向,有左呢個雙性別人造人之後,你咪可以隨時轉換,輪流同男人或者女人搞嘢,你話呢個設計係咪好正呢?」

我呆左咁望住呢個雙面怪胎人造人,完全唔知俾咩反應。

「同埋,下面個窿會根據情況而改變,你同女人呢面搞嘢,咁個窿就會變成陰道,當你同男人呢面搞嘢,咁就會變成屎忽窿,呢個設計係咪好人性化呢?不過,唯一有樣唔好就係你唔可以同佢地玩狗仔式,我遲啲可能會改良一下。」

「頂!你玩嘢呀?我要你將我變返正常,唔係叫你搞啲咁嘅嘢出嚟!」

「不過,我真係諗唔到方法拎走你體內兩道光,呢個人造人其實都唔差呀,佢真係識講嘢架,不過依家淨係識講『早晨』、『我好爽』同埋『晚安』。但你只要以後同佢地講多啲嘢,佢地好快學會更多詞彙同句子,咁你以後就可以同佢地有更多交流。」

「頂,姐係你要我對住呢舊咁嘅嘢過世呀?」

「聽你嘅語氣,你好似唔係咁鐘意咁wor。」

「梗係啦,我點會鐘意呢舊嘢呀?你快啲諗方法將我變返做正常人啦。」

邱比特拍一下人造人嘅頭頂,一瞬間嗰個人造人就變返手掌咁大嘅尺寸。

「你話想變返正常,你講嘅正常姐係點?」邱比特問。

「正常咪姐係…姐係…」俾佢咁樣問一問,一時間我都唔係好識答。

「正常係指直定係攣,定還是係雙性戀?」佢追問。

「總之我就唔想繼續一時直一時攣,你快啲諗方法搞掂佢。」

「得啦,我會再同你諗辦法架啦。」

「係啦,你之前係咪去過荷蘭主持婚禮?」

「係呀。」

「咁結婚嗰對新人係咪gay couple?嗰間教堂係咪火鐲?」

「點解你會知嘅?」

「當時教堂發生火鐲點解你唔救火,你知唔知我個朋友佢被火燒死左?」

「我有救呀,但火勢蔓延得好快,場面好混亂,我救左幾個人出嚟之後,個教堂已經變成火海,我都無力回天。」

「點解你呢個神咁廢,咩都做唔到?」

「咁又唔好咁講,我發明嘢好叻架,同埋我可以射啲愛情之箭俾夫婦,加深佢地彼此嘅愛,令佢地可以永遠咁相愛。」

「中左你嘅箭就會永遠相愛?如果係咁,點解依家啲離婚率咁高?」

「依家大部分人嘅愛情太淺薄啦,就算中左我啲箭,佢地嘅愛都仲係停留喺好薄弱嘅層面。」

「咁你講曬啦。」

邱比特望一望手錶,「哎呀,我都唔同你講住啦,我要去美國主持一個婚禮,我走先啦。」

「喂,等一等......」

佢啪一啪手指,跟住消失唔見左,只留低一片白羽毛同嗰個人造人模型。
今日出住咁多先,今晚去睇John Mayer
雙面公仔 笑撚死
enjoy
圓圓
我要圓圓阿
個變性公仔令我諗起呢兩條片

https://youtu.be/NDfLqSz91Ec
https://youtu.be/FqgggSvSZtk
圓圓好正啊
利申:HEHE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞