《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
Sam點呀
「你搵我有咩事?」我問。

佢打開電話,俾左一段新聞我睇,好細聲咁講左一句:「Sam佢走左。」

佢俾我睇呢段新聞,我早兩日好似喺電視睇過,新聞話荷蘭有一間教堂發生大火,當時有一對新人喺教堂舉行婚禮,唔知係咪電線短路定係有人故意縱火導致火災,大火燒傷左好多觀禮嘅賓客以及兩位結婚嘅新人,而當中一個人因為嚴重燒傷最後不治身亡。

我認得死者嗰幅相,佢個樣好似Sam。

我堂當打左突,我問Dickson新聞報道死左嗰係咪Sam,佢一時哽咽,說不上話,喺我面前細聲啜泣。

佢喊左幾分鐘,等心情稍微平復左,先緩緩開口講:「係,新聞講死左嗰個就係Sam。」

聽完呢個消息,我呆左五秒鐘,「你話...Sam...佢死左?」

「我地喺荷蘭舉行婚禮嗰時,突然發生大火,當時火勢好大,情況非常混亂,Sam同我都被火燒傷左。我手腳受左傷,但Sam佢就嚴重燒傷,而且仲傷及內臟,當地醫生已經盡力搶救,可惜最後都係救唔返……」

講到呢度Dickson又忍唔住啜泣。

呢刻嘅我,腦海一片空白,幾秒之後,眼淚偷偷咁從眼角流出嚟。

「當時發生咩事?無端端教堂點解會火燭架?」

「警察懷疑…係當地幾個吸左毒嘅癮君子…一時興起…所以...所以就縱火燒教堂……」

Dickson泣不成聲,咖啡店嘅其他客人望住我地兩個大男人喺度喊。

佢喊左好一陣,喊到聲都沙曬,跟住佢同我講:「Sam死嗰陣,佢好細聲咁喺度嗌『Dickson』、『Dickson』,我以為佢係嗌緊我個名,原來唔係,原來佢係嗌緊你個名。」

佢停頓幾秒,繼續講:「我琴日打開佢部電話,發現原來佢有另一個IG Private Account,上面淨係follow左一個人,嗰個人就係你。我依家先知原來你都係叫Dickson,而且你仲係佢個前男朋友。你知嗎,佢電話相冊全部都係你地嘅合照,而佢同我嘅合照就只得一張。之前,我見到佢成日拎啲聊天記錄嚟睇,我嗰陣以為佢係因為工作需要,所以佢要check返同客人傾計啲record,原來唔係,佢係睇緊你地以前嘅聊天記錄,佢保留左你地由第一日相識直至分手嗰日所有對話記錄。Sam,佢一直都無忘記過你…」

呢一刻,我嘅眼淚好似決堤咁湧出嚟。

「原來我只係你嘅代替品,Sam最愛嗰個一直都係你。」

我垂頭痛哭,啲眼淚好似落雨咁滴喺檯面上。

Dickson雙眼通紅,遞俾我一包紙巾,「後日係佢出殯,你記得嚟送佢最後一程。」

講完呢句,佢就走左,之後我一個人喺咖啡店喊左好耐。

我形容唔到呢刻嘅心情,我淨係知啲眼淚係咁流出嚟。

我無諗到當日我同Sam禮服店門前嘅相遇,會係我地最後一次見面,亦無諗到當時佢匆匆離開嘅身影,係佢留俾我嘅最後一幀畫面。

無諗到佢連再見都無講一聲,就拂塵而去。

直至去到Sam嘅喪禮嗰刻,我都未完全接受到佢死左呢個事實。

我希望我只係發緊夢,第朝一覺醒來,我會收到佢嘅Video call,直播自己同老公Dickson喺度親熱,然後佢好得戚咁同我講,佢依家好幸福,幸福過同我一齊嗰陣一百倍。

可惜,呢一切都唔係夢,Sam真係走左,而且佢以後都唔會返黎。

我以為我地可以一齊步入教堂,結果係我獨自行入佢嘅靈堂。

我以為我地做唔成情侶都可以做朋友,就算做唔到朋友都可以做一對喺街見到都扮唔識嘅陌路人,估唔到我地依家係一對陰陽相隔嘅陌路人。

我以為喊完之後,眼淚會沖走所有悲傷,但原來哭光所有眼淚後,剩低嘅係欲哭無淚嘅悲痛。

靈堂內愁雲慘霧,Dickson跪喺地上,喊得好淒厲。

我拖著沉重嘅腳步,慢慢咁行到Sam嘅遺照前,鞠左三個躬。

Sam,一路好走。

我正打算轉身離開,但突然間,耳邊好似響起一首歌。

「情愛 就好像一串夢,夢醒了 一切亦空—」

有人喺我耳邊哼《儂本多情》。我認得出,呢把係Sam嘅聲音。

「或者是我天生多情 方給愛情戲弄—」

佢以前最鐘意就係喺我耳邊哼呢首歌。

「同你 在追逐一個夢,夢境 消失歲月中
唯有 在愛中甦醒時,方知愛情非自控—」

聽見Sam把聲,眼淚一瞬間模糊左我嘅視線。

「我渴望自由 讓我衝天飛
當初的我太衝動,日後我要是仍想到你 應信當初情深種—」

我環顧四周,但都唔見Sam嘅蹤影

「情愛 就好像一串夢,夢境生於意念中
如你共我心不相同 一生愛情都白送—
Dickson主人,奴家要走啦,再見。」

Sam,再見。
晚睡的小子有故睇

睇到我都想喊
Sam同男主Dickson都好慘
Sam
Sam呀!!!
sam
喂呀佢真係好慘呀
點解最後無得同返sam一齊
Sam會唔會變成第三隻小鬼
我正想咁講
玩完Dickson唔夠咩 要玩死埋啊Sam

樓主
不錯不錯

但圓圓真係太癡情喇
樓主今日放假會唔會得閒d出文
Sam
推爆佢
睇到好sad
Peter Rip
Geroge rip
Diu 睇到好sad
lm
推~
多謝大家留言支持,聽日應該會update
「原來我只係你嘅代替品,Sam最愛嗰個一直都係你。」 CLS 超SAD
樓主!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞