《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
Push
「Dickson,對唔住,我唔係想推開你。但係…我感覺好似...好似有啲嘢唔妥…」

「你…嗰道光…去左你…」我欲言又止,唔知點講好。

「光?咩光?」

「我體內嘅『同志之光』…好似…轉移左去你度…」

「你話咩話?我唔明你講緊咩……」

我將體內兩道光以及吸光避孕套嘅事一一話俾圓圓知,我同佢講我諗住用個避孕套將道「同志之光」吸出嚟,從此變成一個直男,咁就可以一心一意咁對佢。

圓圓聽完我咁講,佢好感動,但係我留意到佢望我嘅時候,眼神好似有啲唔同左。

「咁你個意思係我中左嗰道光,依家就變左同性戀...?」

「好有呢個可能…」

「哈哈,你講笑咩,無端端我點會變左Lesbian?」圓圓笑住咁講,「我肯定自己仲鐘意男人同埋好鐘意你。」

講完之後,佢哄個頭埋嚟,諗住嘴對嘴錫我,但當佢哄到好近嗰陣,猶豫同停左一下,幾秒之後佢瞇埋眼錫左我塊面一啖。

「好啦,我眼訓呀,訓教啦。」圓圓熄左床頭燈,合埋眼訓教。

啱先佢錫我嗰陣,佢臉上好似有一絲抗拒同不情願。

我喺度諗佢會唔會真係變左Lesbian?

第二日訓醒,我地一齊去茶餐廳食早餐,過程中圓圓都無講嘢,而且佢琴晚似乎訓得唔好,有好大對熊貓眼。

「你琴日係咪訓得唔好?」我問佢。

「唔係呀。」

「但你個黑眼圈好大wor。」

「係咩?無呀…」圓圓迴避我嘅眼神。

食完早餐我就送圓圓左返公司,之後我就去左間連鎖服裝店見工。

呢排我send過好多份cv,大部分都無回音,得呢間鋪頭肯in我。

售貨員嘅入職要求唔算高,基本上有手有腳唔係啞嘅都會請,我填完form,店長問左個幾個問題就請左我。

然而,跟住嗰幾日我都無見到圓圓,佢話公事繁忙所以唔得閒見面。

只但係,佢無到英國讀書,職位維持無變,照計佢嘅工作量應該都無增加到,點解突然間忙到無時間見面?

完全變成直男嘅我對圓圓好上心,幾乎無時無刻都惦掛住佢,無見佢幾日我個心就已經囉囉攣好想見佢。

於是,呢日放工後我就嚟到佢公司搵佢。之前我喺呢度都返過工,啲同事我都識,有幾個舊同事埋嚟同我打招呼,我問佢地圓圓去左邊,佢地話圓圓請左病假,呢幾日都無返工。

病假?唔通佢病左?但點解佢無同我講嘅?

我立即打電話俾佢,但我打第一次無人聽,第二次先打得通。

「圓圓,你依家喺邊呀?」

「我…我依家喺屋企。」

「你啲同事話你請左幾日病假?你無事呀嘛?」

「無事,嚟m姐。」

「你唔舒服點解唔同我講嘅?我依家即刻上嚟探下。」

「唔洗啦,我都無咩事,你唔洗專登上嚟啦。」

「但我地幾日無見,我好掛住你,想見下你呀嘛。」

「我都…我都想見你…不如…下個禮拜日呀?下個禮拜日我地出嚟睇戲食飯?」

「下?仲要等下個禮拜?」

「係呀…我…我聽日有個遠房親戚嚟香港,之後個幾日我都要陪佢去玩呀,所以抽唔到時間出嚟見面。」

「哦…咁好啦…」

「對唔住呀。」

「唔緊要,你唔舒服就早啲休息啦。」

「咁我收線啦,bye bye。」

「Bye bye。」
出住一千字蒲下頭先,呢排有啲嘢煩緊+無乜idea,所以會出慢左,望大家見諒
加油
極度懷疑樓主係gay嘅,所以拗直左之後唔知點寫落去
慢慢,最緊要唔好爛
嬲咗樓豬
為何生氣
因為樓豬搞到圓圓唔開心
樓豬 你快啲同我搞返掂佢
出文味
樓主文呢等緊你啦
屌呀
咁快live 左
文呢
Push push
見唔到圓圓嘅日子係十分苦悶同無聊,好彩現今通訊科技發達,俾我可以隨時隨地咁同佢Whatsapp,返工無嘢做或者平時得閒嗰陣我都會message圓圓撩佢傾計,佢有時覆得快有時就覆得慢,而且好少主動搵我。

然而,最近搵得我最多嗰個係阿威,佢話Kelly個肚越嚟越大,情緒就越嚟越唔穩定,好似有左產前抑鬱咁,成日郁啲就發脾氣,有時又會過分焦慮,搞到佢好煩。

呢日收左工我嚟到別墅探下佢地,其實係因為阿威要全天候陪住Kelly,想搵人吐苦水但又行唔開,所以先叫我嚟聽佢呻。

夜晚十一點,Kelly已經訓左,我同阿威兩個坐出嚟別墅嘅屋頂露台飲酒傾計。

「老婆大肚真係好煩,又無得出火又要受氣,唉…」

「忍下啦,聽講女人懷孕嗰陣會荷爾蒙失調,所以導致脾氣暴躁同焦慮,生完之後就好啲架啦。」

「呢樣我都知,佢係我老婆,無論佢點我都要忍架啦。但係到時生完之後,Kelly又要花好一段時間嚟恢復身體,睇嚟有一排我都要睇片打飛機,無得睇你地即場扑嘢,唉…」阿威飲一啖紅酒。

「Er...我諗我以後都唔會再同Kelly搞嘢。」

「下,點解呀?」

「因為我依家拍緊拖,我唔可以同女朋友以外嘅女人搞嘢。」

「你唔講佢唔知啦。」

「唔得,就算佢唔知,我瞞住佢同第二個女人搞嘢,我都會覺得內疚。」

「咁我咪又要搵第二個人嚟代替?」

「佢係你老婆,你應該自己親身上陣。」

「你唔明架啦,我要睇人搞我老婆先扯得起…」

呢個時候,別墅嘅管家行上嚟同阿威講:「少爺,啱先少奶發噩夢扎醒左,依家喺度扭計要你落去呵返佢。」

阿威放低酒杯,「又要tum老婆啦。」

我同阿威落返樓下,Kelly佢雙眼通紅,好似俾個噩夢嚇到喊,而阿威就盡好老公嘅責任,安撫返老婆嘅情緒。

過左一陣,Kelly平靜落嚟,突然間佢又話想食宵夜,要阿威落去九龍買腸粉同牛雜俾佢。

阿威無對Kelly嘅要求say no,立刻帶司機落九龍買宵夜,而我都見時候唔早,都係時候要返歸,走嗰陣Kelly問我係咪同緊圓圓拍拖,仲講左一件事俾我聽。

「圓圓早幾日嚟搵過我,佢問可唔可以轉介個性治療師俾佢,咪話我八卦,你地兩個係咪性事唔協調呀?」

「佢去搵性治療師?」

「係呀,咪就係我以前介紹過俾你嗰個囉。你係咪做基佬做得耐,唔識同女仔做,所以圓圓要請教治療師點樣配合你呀?」

我無回答,腦海淨係諗緊點解圓圓要去性治療師。

佢因咩事要睇治療師?同埋點解佢無同我提過佢去搵治療師呢件事?

我有好多疑問,未等到星期日我就忍唔住要搵圓圓,想問個明白。

第二日,我請左半日假,一朝早就嚟到圓圓屋企搵佢,但佢好似好早就出左門,我㩒門鐘但無人應門,我打佢電話又飛左去留言,我去佢公司搵又搵唔到佢。

最後我就嚟到嗰個性治療師嘅辦公室睇下佢喺唔喺到,結果我一行入去就見到佢。

「Dickson?你…你點解…會喺度嘅…」佢一臉愕然。

「呢句應該係我問你,你點解會喺度?」

「我…我…」圓圓望住我,唔知講咩好。

跟住,我地搵左間咖啡室坐低,圓圓坐喺度諗左好耐先肯坦白,「Dickson…我…好似變…變左同性戀…」

嗰陣喺酒店我見到嗰道粉紅色嘅「同志之光」喺佢小腹度閃下閃下,當時我就猜測佢有無俾道光影響左變左同性戀。

結果係佢真係俾拗攣左。

我呢刻心情好複雜,思緒好混亂。

圓圓變左Lesbian意味住佢唔單止唔再鐘意男人,亦意味住佢唔會再鐘意我。

我想以後一心一意咁愛佢所以先要吸走嗰道「同志之光」,但係無諗到個condom竟然穿鬼左,仲漏左道光去佢嗰度。

「我請病假唔係因為我m到,而係嚟睇性治療師,想佢諗辦法將我變返以前咁。我話我唔得閒其實都係呃你,依家嘅我唔識點面對你。我好鐘意你,不過嗰種鐘意嘅感覺逐點逐點咁流逝緊。我好驚,我驚自己唔再鐘意你,好驚就咁失去你,但係我控制唔到自己,我對男人完全失去左感覺,我覺得呢個自己好陌生,我好唔知點算好…」圓圓雙手遮面,表情苦澀。

我明白佢嘅感受,我俾拗直左嗰陣我都覺得無奈,見到佢咁樣我個心都好難受。

「對唔住,係我搞成你咁,嗰日我唔應該用個吸光condom,個套無穿嘅話嗰道同志之光就唔會去左你度,咁你就唔會…」

圓圓沉默左幾秒,「其實,嗰日個套戲係我吉穿。」

「係你整穿個condom?」

「我知道自己無法得唔到你完整嘅心,我諗住只要我有左BB你就會同我結婚,咁就可以永遠留住你個人,但無諗到事情會變成咁…」

「可能呢啲就係天意弄人。」

「我遲啲會去做催眠治療,話唔定我好快就會變返以前咁。」

我知道嗰道光入左去身體,就好難再拎返出嚟,圓圓極有可能以後都會變成Lesbian,從此離開我而去。

要將圓圓變返原本咁樣,唯一嘅辦法都係向邱比特求救,但係每次都係佢嚟搵我,而我都唔知去邊度搵佢。
終於有文
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞