《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
快啲啦師兄
去咗邊
第一次追連登故追到咁入神
Pish
五日了
召喚樓主

BTW 樓主有冇聽 fake plastics tree
第二日,當我醒嚟嘅時候,圓圓已經走左,留低件白tee同波褲。

我刷完牙落街食個早餐,然後就搵師傅上嚟維修個水龍頭。師傅搞左半個鐘,同我換左個水龍頭,收左錢就走左。

間屋又剩返我一個人,我攤喺床度,個腦諗返起琴晚同圓圓扑嘢嘅情形,又諗起我地一齊踩單車、睇日落,諗起我唔開心嗰陣佢講爛gag引我笑,又諗起佢用萬幾蚊撲張黃牛飛,請我去睇Radiohead…

我一諗起佢,個心就會噗噗噗咁跳得好快,但係之後嗰幾日圓圓都忙住搞去英國嘅嘢,所以都無嚟搵我。

我無見佢幾日,個心就囉囉攣,好掛住佢。

圓圓臨飛去英國嘅前一日,我地幾個約出嚟食飯當係同佢餞行。

圓圓話佢聽日搭朝早六點鐘機,叫我地唔洗嚟送機,一諗到有一段時間都見佢唔到,我就有啲sad,而且真係唔捨得。

散席後,我送圓圓去車站搭車,佢問我:「Dickson,點解你成晚都好似心不在焉咁嘅?」

「係咩?無呀。」

「係咪見我要去英國所以就唔開心呀?」

「Er…呢個…Er…」

「哈哈,第時得閒你咪過嚟英國探下我囖。」

「好...好呀...」

「咦,有車嚟啦。」

一架巴士緩緩咁駛埋站。

「你記住呀,你隻腳未完全好返架,無乜嘢都唔好周圍走呀,知唔知呀?」圓圓叮囑我。

「知啦。」

「咁我走啦,你仲有無嘢想同我講架?」

我望住圓圓,個心跳得好快,腦海一片空白都唔知講咩好,「我…」

個「我」字剛出口,圓圓一下攬埋嚟,佢話:「Dickson,保重啦。」

佢好快咁攬完,跟住就行上巴士。

佢喺巴士上同我揮手道別,我喺度諗,我係咪應該追上巴士叫佢留低。

但諗下諗下,嗰架巴士已經駛走,並從我視線中消失。

返到屋企,我同舞子喺度睇YouTube,舞子睇得好開心,而我對眼望住個mon但個心就諗緊圓圓。

「Dickson,你做咩呆左呀,呢條片完左啦,播放下一條啦。」

「下?你講咩話?」我諗得太入神,無聽到舞子講嘢。

「我叫你㩒下一條片,你做咩呀,成晚都心事重重咁嘅,係咪有咩煩惱呀?」

「我好似…鐘意左圓圓…」

「哇,真係架?咁你有無同佢表白呀?」

「無呀,佢聽日就要去英國啦。」

「下?咁你仲等咩呀,趁佢去英國之前快啲同佢表白啦。」

「但係我應該點講呀,直接同佢講我鐘意佢?定係學鐵男咁寫情信呀?我洗唔洗送埋花俾佢呀?」

「只要你直接講出你嘅心意,圓圓就會接受你,唔洗搞咁多嘢。」

「真係?」

「人地鐘意左你咁耐,就係等你開口表白渣嘛。」

「但佢要去英國,我驚佢會…」

「驚咩呀,只要你叫佢唔好走,咁佢就會留低架啦。」

「係咪架?」

「梗係啦。你唔好諗咁多,人地就嚟走啦,快啲去表白啦。」

喺舞子嘅鼓勵之下,我決定趁圓圓走之前同佢表白。

凌晨三點幾,我嚟到圓圓屋企樓下,見到佢拖住個gip行出嚟。

「Dickson,你點解會喺度嘅?」佢有啲愕然,「都話唔洗嚟送我機。」

「我唔係嚟送你,而係...」

「咁係做咩呀?」

我行到佢面前,好真誠咁對住佢講,「圓圓,我鐘意你。」

圓圓呆左咁望住我,「你…講咩話…」

「我鐘意你。」

「你鐘意我?」

「係,呢幾日我腦海諗嘅全部都係你。我鐘意你。」

圓圓無講嘢,雙眼汪汪咁望住我。

「我唔捨得你走,你可唔可以留低唔好去英國呀?」

圓圓一下攬住我,「你真係唔想我走?」

「係,我唔捨得你。我想同你一齊,想日日都可以見到你」

圓圓雙手攬實我,「我唔走,因為我都唔捨得你…...」

就係咁,我同圓圓喺埋左一齊,我咁大個人都係第一次同女仔拍拖,我發現無論係同性戀定係異性戀,嗰種愛情嘅感覺都係一樣。

畢竟,鐘意一個人係無分男女,鐘意就係鐘意。

同圓圓一齊左之後,我決定使用嗰個「吸光安全套」,諗住將體內道「同志之光」吸出嚟,從此做一個直男。
幾日無文,同大家講聲sorry先
呢首都算係佢哋既hit song,當然有聽過
睇黎跟住gay緣巧合,吸咗道直男之光出黎
可唔可以比個happy ending
唔好吸錯光
咁圓圓咪好慘
大家都睇你頭
唔會吸錯既..應該...
係,個故其實鳩流流
唔好吸錯啦 圓圓會好慘
千祈唔好吸錯啊
起碼感受唔到你對gay有任何惡意,支持你啊巴打!
即係咁 如果唔係有條女埋身而家有條仔 而Dickson又ok嘅 就繼續做gay?

中咗兩重光(某種意義上嘅bi)嘅下一次拍拖係咩性別 之後成世都袛可以同嗰個性別拍拖?
雖然未必係特登
但係feel到樓豬無意識中設定咗異性戀=正常
咪咁撚玻璃心啦
咪係囉
我作為hehe,反而睇得幾舒服
我諗呢位巴打都無惡意既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞