《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
留名支持
快d同舞子扑野
二菇二菇
可夠可以加重啊威既戲份
凌晨五點,我返到屋企,連涼都無沖就訓左。

我訓左兩個鐘,就被「陳鐵男」嘈醒左。

佢琴晚通宵達旦喺天台寫左十幾封情信,佢想讀俾我聽,要我俾下意見,我話訓醒先俾意見,跟住舞子又過嚟同我投訴鐵男,佢話鐵男唔肯讓返個人造人模型出嚟俾佢上身。

兩條友晨咁早就喺度吵鬧,但我實在太眼訓,我用枕頭「cum」住個頭,唔理佢地繼續訓。

我一直訓,訓到晏晝一點先起身。

睜開眼見到鐵男仲喺度寫信,而舞子就嬲爆爆鼓埋泡鰓,背對住鐵男坐喺地下。

「Dickson,你醒啦?呢沓係我琴日寫嘅信,你睇下寫得好唔好,俾小小意見。」鐵男拎左一沓差唔多有成吋厚嘅A4紙俾我睇。

「哇,你寫左咁多呀?」

「Dickson!」舞子行過嚟大嗌,「之前講明我地係一人輪一日,但鐵男依家霸住個公仔唔俾我上身,你快啲叫佢讓返個位出嚟!」

「等我再寫多幾封信先啦。」鐵男同舞子講。

「唔得呀,我今日約左人睇戲,就嚟夠鐘,我要出去呀。」

「咩話?約左人睇戲?你約左咩人睇戲呀?」

「講你都唔識架啦。」

「條友金毛仔嚟,一睇個樣就知唔係好人。」鐵男說。

「阿傑係好人嚟,你唔知就唔好亂講啦!」舞子駁斥鐵男。

「你快講,嗰條友全名係咩?住邊度?讀緊書定做緊嘢?」

「你做咩問咁多,我識啲咩人關你咩事姐?」

「我驚你唔知群埋啲咩人學壞曬。」

「都話阿傑係好人嚟架囖。」

「你仲入世未深,點會識分邊個係好人邊個壞人。」

「我前日見到條金毛仔送你返嚟嗰陣又攬又錫,抽曬水咁,好明顯想『呃蝦條』。」鐵男說。

「條友咁猖狂?舞子,我唔准你再上呢隻公仔身,以後你無得再去見嗰個金毛阿傑。」

「有無搞錯呀?」

「無搞錯呀,以後得鐵男可以上人造人嘅身。」

「哼!你地兩個大蝦細,我以後都唔彩你地!」舞子扁曬嘴,嬲爆爆咁飄走左。

「喂?你咁都發脾氣?」

「Dickson,你唔好理佢住,你快啲睇我啲信寫成點先啦。」鐵男好心急。
我隨手執起一張信紙,睇左幾眼,佢封信係咁寫嘅:

「親愛的Anna,

自我第一眼看見你,我就喜歡上你,自我喜歡上你,我就無法忘記你。你的一動一靜、一笑一顰深深地刻在我腦海裡面。不論是從前還是現在,你都是我最喜歡的那個女人。然而,喜歡一個人是一件奇怪的事,當你越是得不到,你就越是喜歡,大概就是這個原因,令我喜歡了你二十年。

我知道二十年的時間很漫長,回頭再看,很多東西早已物是人非,或者你已經不是當初的那個你,而我亦不是以前的那個我,但只要你願意,我們可以再重新認識一次對方,不過若果你不願意我也不會強逼,因為我知道感情的事是無法勉強的。

以前的我是一名編劇,我最喜歡的就是將自己幻想出來的故事寫出來,而當中每個故事的女主角都是你,那時候我一邊寫一邊跟自己說,在現實中我得不到不要緊,至少在虛構的故事中我和你是一起的。殊不知,有次我喝醉了,不小心把這個創作的初衷說了出口,而且被我當時的老婆聽到,她非常生氣,她還想跟我離婚,最後她看著孩子的份上,還是原諒了我。我當時很惱怒自己,我怪責自己為什麼結了婚生了孩子,都還是忘不了一個跟她只聊過一次天的人,其實,我不是沒有嘗試過去忘記,但能否忘記一個人,這種事也是無法勉強的。

說了這麼多,其實我只是想表達我對你的喜愛之意,最後只想說一句,Anna,我喜歡你,你能接受我嗎?

九月五日
鐵男 」

「點呀,呢篇你覺得我寫成點呀?」

「我諗佢已經唔會記得二十年前嘅嘢,就算你用鐵男嘅名義寫信俾佢,佢都唔會記得你,同埋你點解無啦啦提你老婆?你寫情信俾人點解講自己結過婚?」

「我都覺得提起我老婆好似有啲奇怪,但我如果唔用鐵男嘅名義,咁用咩身份寫好?」

「咪用一個普通傾慕者嘅身份囖。」

「呢點我要再考慮一下,呢度仲有其他信,你睇下有邊啲寫得好,快啲評價一下。」

「得啦,等我刷完牙,碌個麵先慢慢睇啦......」

之後,我睇左一個幾鐘先睇曬佢寫嘅信,佢有好幾封都寫得幾好,但鐵男本人就好似仲係唔多滿意。

佢丟低寫過嘅信,拎一沓白紙上天台繼續寫,務求寫出一封真摯動人以及情深滿載嘅情書。

而我就繼續上網搵工,一直以嚟我都唔知自己想做啲咩或者係適合做啲咩,畢業左兩三年,我最長嗰份工都只係做左七個月,最短嗰份就做左一個禮拜。

我每份工都做唔長,個CV都花曬,都唔知仲有無公司肯請我。

我send左一日CV,見個肚有啲餓,諗住落街食晚飯,咁啱舞子「頭dup dup」咁飄返入嚟間屋,仲叫我開笑波子俾佢睇。

我問:「你又話以後都唔彩我嘅?依家又叫我開笑波子俾你睇?」

「哼!你唔俾我同阿傑睇戲,咁我咪唯有留喺度睇笑波子囖。」
舞子咁順攤嘅係咪搞左咩大頭佛先翻黎
推 好故應該多d人欣賞!!!
「我咁做都係想保護你,唔想你俾人搞呃渣。」我話。

「你唔好咁多口水啦,快啲開電腦啦。」

我開Youtube俾佢睇,跟住佢又話:「頭先我喺樓下見到圓圓,佢企左一陣,好似諗緊上唔上嚟。」

「跟住呢?」

「跟住,佢猶豫左一陣就走左。見佢呢排好似無乜點搵你,我諗應該係上次佢見到我出現喺你屋企,誤會我地有嘢,所以佢就呷醋唔開心,呢排就唔嚟搵你。」

「呷醋?佢無端端呷咩醋?」

「Dickson,你唔好扮啦,你點會睇唔出人地鐘意你?佢見到你同第二個女仔一齊,係女人都會呷醋啦。」

「你唔好喺度懶醒。」

「我唔係懶醒,我地女人就最清楚女人啦,我睇得出佢好鐘意你。」

「你得嗰八歲都叫自己做女人呀?」

「係呀,唔得咩?人地對你咁好,又咁鐘意你,你都俾返啲表示人啦。」

「都唔知你講乜,我依家肚餓,落街食飯,你自己留喺度睇笑波子啦。」

「哦,咁你快啲去食飯啦。」

我著好鞋,一打開門,就見到圓圓棟喺門口。

「你…要出街呀…」圓圓問。

「見肚餓諗住落街食飯,你呢?你嚟搵我呀?」

「咁啱經過咪上嚟探下你。」圓圓探頭張望,「你嗰個舞子呢…佢唔係屋企呀?」

「Er…...你食左飯未,不如同我一齊去食飯呀?」

「淨係我地兩個?」

「係呀,行啦。」

我同圓圓一齊去附近嘅茶餐廳食飯。

佢無咩點講嘢,心不在焉咁望住餐廳嘅電視。

「其實上次嗰個舞子…我同佢其實唔係嗰種關係…」我率先打破沉默。

「嗯?」

「佢只係我一個遠房親戚,佢嗰次同屋企人鬧左交,玩離家出走所以先嚟我屋企住兩日,佢依家已經搬返屋企架啦。」

「真係?你同佢只係親戚關係?」

「係呀。」

「哦…原來係咁…」圓圓嘴角微微向上揚,好似係度偷笑。

「咁你搵到工未呀?」佢問我。

「未呀,原來依家搵工真係好難。」

「我話左架啦,上次嗰筆遣散費你洗曬未呀?如果你等錢洗可以同我講wor。」

「得架啦,我仲應付到。」

「你有咩困難記得同我講,我會幫你架。」

「知啦,啲嘢食嚟啦,我地食嘢先啦。」

食完飯後,我送圓圓去搭車。

等車期間,巴士站隔離有一對情侶喺度好大聲咁鬧交。男嘅染曬金毛,劉海遮眼,成個mk仔咁,女嘅個頭染到五顏六色,個妝化到鬼五馬六,同條仔襯到絕。
「…呢個舞子邊個嚟架?佢做乜約你睇戲?」嗰個MK妹大聲質問男友。

「我同佢唔係好熟,網友嚟架渣。」金毛mk仔解釋。

「阿傑,你係咪又背住我搞三搞四?」

「幾時有呀,我都話上網傾下計囖,係咪咁都唔得呀?」

「我就唔信淨係傾下計咁簡單啦?」

「唔係掛,你咁都唔信我?條女約我出嚟睇電影我都無去啦,而且今日我仲陪左你成日,街上啲女撩我我都無理佢地,咁你就知我淨係鐘意你一個啦,我只係一時無聊先上網搵人傾計架渣。」

「真係?」

「係呀!我發誓!如果我蕭傑頭先講過半句假話,我就天打雷劈!」

「好,咁我就信你啦。」

睇嚟呢條金毛mk仔就係舞子識嗰個阿傑,唔怪得舞子咁乖返屋企睇笑波子啦,佢應該係知道左阿傑係一個有女朋友都周圍撩女嘅賤男。

「嗰對情侶講嘅舞子會唔會就係你嗰個遠房親戚?」圓圓問。

「可能係掛。」

「我問你,你覺得舞子靚啲定我靚啲?」

「你靚啲,你IG女神嚟架嘛,有咁多人鐘意你,梗係你靚啲啦。」

「哈,都算你有啲眼光。」

等左幾分鐘,巴士到站,我目送圓圓上車。

巴士駛走之後,巴士站隔離突然嚟左幾個警察,佢地圍住金毛mk仔阿傑同佢條女。

「蕭傑先生,我地依家懷疑你同一單強姦案同盜竊案有關,我地想請你返去協助調查」

「你講咩話?我強姦?你咪撚屈我wor!」

「有個叫舞子嘅日本女人報案話你琴晚喺酒店迷姦佢,而且仲偷左佢個銀包同手袋,我地依家想請你跟我地返去協助調查。」

「屌!你無撚嘢呀,我幾時強姦人同偷嘢?總之我就無犯法,我係唔會跟你地返去架!」

「你地係咪搞錯左呀?阿傑佢點會迷姦人呀?」

「蕭傑先生請你合作,我地依家只係請你返去調查,同埋錄一份口供,如果你真係無犯事,我地係唔會冤枉好人。」

「唔得!我唔會跟你地返差館!」

「如果你唔合作我地會告你阻差辦公,同埋我地唔排除使用武力押你返去......」

舞子報案話阿傑強姦佢?佢依家唔係應該喺屋企睇緊笑波子架咩?點解無端端走左去報案?

之後,警察強行拉走阿傑,而我偷偷地跟埋去差館,睇下發生咩事。
加推
live咗
圓圓好撚慘
留名
舞子好波
舞子: #metoo

主角間劏房係麗瑤邨附近?
Lm
嚟到差館,我見到隻人造人公仔翹曬手坐喺度,舞子果然又上左呢隻嘢嘅身。

佢一見蕭傑俾捉左返嚟,即刻好激動咁企起身指住對方講一堆我聽唔明嘅日文,而隔離個翻譯員就幫忙翻譯:「就係呢個人。係佢琴晚喺酒店強姦我,你地快啲捉佢去坐監。」

「仆街!舞子你條八婆竟然屈我強姦!」蕭傑極度憤慨。

「喂!呢度係差館!麻煩你講嘢細聲啲!」一個警察拎住口供紙行埋嚟蕭傑度。

我就走埋去問舞子:「喂,你喺度搞乜嘢?」

「Dickson...你...點解…你會喺度嘅...」舞子一臉驚訝,細細聲咁同我講。

「應該係我問你點解會喺度,你唔係應該喺屋企架咩?」

「Er...我...」

呢個時候,一名女警走過嚟問我,「咦,呢位先生,你識呢位小姐架?」

「係呀,我可唔可以同佢傾兩句?」

「可以。」

跟住,我就拉舞子到走廊一邊嘅角落頭,質問佢今次搞邊科。

「點解你又會上左呢隻人造人身架?」

「我見鐵男從個模型身上脫離左出嚟,咁我咪趁機偷偷地上左隻嘢身...」

「咁你依家係咪屈個金毛仔強姦你?」

「我無,我無屈佢。」

「你琴日都無上身,個金毛仔點強姦你呀?你快啲講,你點解要屈佢?」

「哼!鬼叫佢一腳踏兩船呀,佢有女朋友仲想呃嚟我感情,呢啲賤男梗係要俾教訓佢!」

「咁多嘢唔玩你玩啲咁嘅嘢?你知唔知報假案係犯法架!」

「驚咩姐,陣間我對住班差人大喊一場,只要我流曬馬尿扮成受害者咁樣,佢地就會信曬我講嘅嘢啦。」

「雖然阿傑一腳踏兩船,但你都唔洗咁樣整蠱佢下話?你咁樣砌佢生豬肉,你想玩死佢咩?」

「哼!呢個賤男玩弄我嘅感情,我就係要玩死佢!」

「舞子,做人唔可以咁架,人地無做過嘅嘢你就唔可以屈人,你快啲同警察解釋清楚呢個只係一場誤會。」

「唔得!」

「咁你唔好怪我啦...」我一手除左舞子頂帽,跟手喺佢頭頂快速拍左幾下。

「Dickson,你想點......」

眨眼間,個人造人模型就縮返細變返個只有手掌咁大嘅公仔。

同時間,剛才嗰位女警走過嚟問我。「咦?舞子小姐呢?佢去左邊呀?」

我拿拿臨收埋個模型,「佢…啱啱走左...」

「走左?我地仲想同佢錄多次口供添。」

「唔洗啦,舞子佢話全部只係一場誤會,佢決定唔告入面嗰個阿傑。」

「下?真架?」

「係呀,所以你地可以放走嗰個男人,唔洗查落去啦。」

「既然係咁,咁我地就銷案啦。」

「好,麻煩曬。」

離開警局之後,我同舞子一齊返屋企,佢已經從模型中抽離出來。

一路上佢都嬲爆爆咁樣,擺明發我脾氣。

「喂,你又發脾氣?」

「哼!」

「屈人係唔啱架,你知唔知呀?」

「佢呢啲一腳踏兩船嘅賤男,屈佢唔咪屈佢囖。」

「條友擺明唔係啲咩好人,但係當初你又『盅』個頭埋去?你依家無蝕底到俾佢都算係咁啦。」

「今次係我走漏眼,我下次會謹慎啲架啦。」

「你仲想有下次?我講過唔會再你俾上人造人嘅身,你唔洗旨意有下次!」

「哼!唔上咪唔上囖,好巴閉咩!」講完,舞子自己一個飄走左。
咁兒戲
我返到屋企,開左燈,見到邱比特呢個白髮鬼佬坐左喺我張床度。

「哇,你做乜擅自入我間屋呀?」

「我打算趁你唔喺度就爆你格呀嘛。」

「唔好講笑啦,你諗到點樣將我變返做正常人未呀?」

「諗到啦。」邱比特遞出一包condom。

「你俾包condom我做咩呀?」

「呢個condom唔係一般嘅condom,佢可以幫你吸走你體內其中一道光。」

「下?姐係點呀?」

「你只要笠住呢個condom扑嘢,到你射精嗰刻,呢個condom除左會接收你射出嘅精液,而且仲會順勢吸走你體內其中一道光。」

「當真?」

「係!呢個係我最新嘅發明,叫做『吸光安全套』。我絞盡腦汁,不眠不休終於俾我發明到呢個condom嚟吸走你體內嘅光。」

「你話呢個condom會吸走我身體其中一道光,咁佢會吸走邊道光?」

「你同人搞嘢嗰陣,體內能量較弱嗰度光就會被吸走。」

「講清楚啲啦。」

「你依家之所以會不停改變性取向係因為呢兩道光能量不斷轉換,紫光較強嗰陣你就變直男,粉紅光較強你就係基佬。換言之,當你處於直男狀態嘅時候,紫光嘅能量會比粉紅光強,你喺嗰個時候射精嘅話,個condom就會吸走粉紅色嘅『同志之光』,相反你處於基佬狀態嗰陣射精,咁紫色嘅『直陽之光』就會被吸走。」

我陷入沉思,消化緊佢講嘅嘢。

「其實你只要笠住呢個套射精,佢就會吸走一道光,所以如果你笠住佢打飛機都無問題,同埋呢個套我係根據岡本0.02超薄安全套設計嘅,可能會比較窄同薄,會適合你地黃種人嘅size。」

「按照你啱先嘅意思,姐係如果我要做基佬嘅話,我就喺處於基佬狀態嗰陣射精,但如果我要做直男,就喺處於直男狀態嗰時射精?」 我問。

「係,無錯,總之你要變攣定係變直,完全係取決於你自己。」

「咁我明啦。」

「咁你依家想做基佬定係做直男?」邱比特問。

「呢層我......」

呢刻嘅我都唔知自己想變返攣定係變成直?

「睇你個樣就知你未諗好啦,唔講住啦,呢個套你自己袋穩,慢慢考慮清楚要射走邊道光啦,bye bye。」邱比特將個安全套交到我手,然後就消失離開左。

我望住個套,再次陷入沉思。

做直男定係基佬,我應該點樣揀?

屌屎忽好爽,但屌閪都好爽,你要我二揀一,一時間我都真係唔識揀。

如果諗深一層,同女人搞嘢既可以屌閪又可以屌屎忽,但同男人搞就只可以屌屎忽,不過我一生出嚟就係鐘意男人,理應我要選擇做返個基佬。

我諗左成個通宵,睇左好多套基片同男女色情片,我想知依家自己鐘意男人多啲定係鐘意女人多啲,但諗左成晚我都仲未得出答案。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞