《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
當事人話唔吿,差佬做少單案闊佬懶理
好垃圾
反映事實
天光了,我收返埋個condom,去廁所屙督尿,諗住陣間訓返幾粒鐘休息下。

屙完尿出嚟眼尾無意中睄到旁邊個垃圾桶底下攝左張信紙。

我執起嚟睇下,原來呢張係鐵男寫嘅情信,之後我再打開個垃圾桶,見到入面有一堆信紙,全部都係鐵男寫嘅信。

我心諗就算啲信寫得唔滿意都洗『dum』曬落垃圾桶下話,我將啲信拎返出嚟,擺返喺檯面。

「咦,你係度搞咩呀?」鐵男忽然飄入間屋,佢個樣睇落去好似好頹。

「我幫你執返啲信囖,呢啲信你寫得咁辛苦,就算寫得唔好都唔洗『dum』曬佢呀?」

「我發覺自己真係好渣,做左咁多年編劇,依家竟然連一封信都寫唔好。」

「係你要求太高姐。」

「唔係,係我寫得唔夠好。」

「既然用唔到『質』取勝,咁你咪用『量』嚟打動對方囖,你每日寫一封俾佢,試下慢慢用誠意打動佢。」

「嗯?你呢條橋好似都行得通wor。」

「你咪試下囖。」

「好,一於咁話,呢度有咁多封信,我就每日寄一封。係啦,你嗰個人造人公仔呢?」

我拎返個模型出嚟,搖幾下放大個公仔,「你琴晚點解離開左個公仔身?舞子趁你走左,上左呢隻嘢身走去報警屈人強姦。」

「琴晚寫信寫到無曬靈感,咪飄上天放鬆下,同埋去301偷望下Anna。」

「你以後唔上身嗰陣就收返埋個公仔,費事舞子又上身,周圍去搞搞震。」

「得啦。」鐵男上返隻公仔身,拎返走成沓信紙。

從呢日開始,鐵男就每日攝一封信喺Anna個門口,至於舞子,佢足足嬲左我地成個月先下返啖氣。

佢砌唔到阿傑生豬肉,於是就成日扮冤魂索命嚇阿傑,據說阿傑同佢條女俾舞子嚇到唔敢留喺香港,返左大陸避兇。

而我都搵左成個月先搵到工,係喺船務公司做打字文員,人工低福利差,但呢個時勢搵到份工已經算唔錯,諗住做住先遲啲再搵過第份。

我每日返工除左打字、入賬,其餘時間就係喺度思考自己究竟要做返一個基佬定係做直男。

我都唔知自己點解猶豫左咁耐都做唔到決定,我越嚟越唔明白依家嘅自己。

我有諗過擲公字嚟決定,擲到公就做基佬,字就做直男,但咁做又好似太草率。

我都有問過鐵男同舞子嘅意見,鐵男就話做直男屌女好,舞子就話做咩都好,唔好做三心兩意嘅賤男。

我諗我仲需要考慮多一排先可以作出決定。

今日係十月二十四號,呢日係圓圓生日。

每年我、Kelly同Linda都會同佢食飯慶祝,今年都唔例外,收左工後我嚟到一間高級西餐廳同大家一齊慶祝圓圓嘅生日。
差人先生 佢話告喎
紋曬身大家都知咩事架啦
係咪要屌圓圓啦
快架啦
樓主係咪俾阿威吊緊快D出呀
樓主
神貼
lm
食飯嗰陣,Kelly猛向我地吐苦水,不停講自己陀b陀得幾辛苦,佢依家有左兩個幾月身孕,就快會見肚,阿威呢段時間成日叫我上去同Kelly搞嘢,但我仲未說服到自己搞一個大肚婆。

而Linda就話自己最近又升職,人工多左一個double,見到Linda撈得咁好,我心入面真係有啲妒忌。其實四人入面撈得最唔掂嗰個就係我,大家都係讀同一間中學,都係大學畢業,人地就搵幾皮一個月,我就搵得萬幾蚊,我覺得自己好無用。

食完飯,我地幾個齊唱生日歌、切蛋糕,慶祝圓圓生日快樂,「...happy birthday to you,happy birthday to 圓圓,happy birthday to you!」

「圓圓快啲許個願吹蠟燭啦。」我說。

圓圓瞇埋眼,雙手合十許左個願,跟住吹熄蠟燭。

Kelly問:「圓圓,你頭先許左咩願望呀?」

「無呀,都係世界和平嗰啲嘢啦。」

「乜你次次都咁講架啦,究竟你許左咩願姐,講嚟聽下啦。」

「你唔好咁撚八掛啦,蛋糕切好左啦,大家快啲食啦。」

「等等先,圓圓,呢份禮物係送俾你嘅,生日快樂!」Kelly從手袋中拎出一個盒仔。

圓圓拎上手,打開個盒,見到入面係一條名貴嘅手鏈。「哇,條鏈好靚呀,多謝Kelly!」

「生日快樂,呢份禮物係我送俾你嘅。」而Linda就送出一個名牌銀包。

「呢個銀包我想買好撚耐架啦,多謝!」圓圓好開心咁收下兩份禮物,「Dickson,你份禮物呢?」

我就只係送出一對好普通嘅耳環俾圓圓,「生日快樂。」

呢對耳環只係五百幾蚊嘅貨色,同另外兩份禮物完全無得比。

「多謝!」雖然對耳環只係一般貨色,但圓圓收到都十分歡喜,仲即刻戴上去。

到左夜晚十點幾,我地食埋個蛋糕就各自返歸。阿威嚟接Kelly,Linda自己揸車走,而我就送圓圓搭車返屋企。

圓圓佢好似有啲意猶未盡,我地行到半路,佢突然提議去附近間清吧飲酒。

雖然聽日要返工,但今日係佢生日,我見佢咁開心都唔想掃佢興,於是就陪佢一齊去。

清吧嘅人唔算多,場內有幾名男士一見到圓圓呢位靚女,全都好主動過嚟請佢飲酒,不過圓圓有禮貌咁拒絕左對方。

之後圓圓飲多兩杯,飲到醉醺醺,塊面紅卜卜,佢問我:「知唔知我頭先許左個咩願呀?」

「唔知呀,係咩願望呀?」

「就係希望可以同鐘意嘅人喺埋一齊。」

「呢個願望應該唔會好難實現姐,以你咁嘅條件,你鐘意得嘅人應該都會鐘意你。」

圓圓笑一笑,飲一啖威士忌,「但呢個願望我許左好多年都仲未實現,我始終都未等到嗰個人同我一齊。」

「可能你同佢緣分未到姐。」我飲一啖啤酒。

「咁你呢?你依家有無鐘意嘅人?」佢問我。

「我依家一時直一時攣,根本無法專心鐘意一個人。」

「咁你直嗰陣,有無試過對某個女人心動呀」圓圓又飲一啖酒,用曖昧嘅眼神望我一眼。

「我都唔知wor,可能有掛。」

「咁嗰個女人係邊個?」

「Er...我都唔係好記得啦...」

「咁都唔記得?」

「係呀,話時話,依家都差唔多一點啦,我地聽日都要返工,不如埋單走人囖。」

「頂,再坐多陣啦。」圓圓飲完手中杯威士忌,又叫多一杯。

「你仲飲呀?你都飲左好多杯啦wor。」

「都唔係好多姐。」

「你陣間唔好醉到斷曬片要我抬你返屋企就得啦。」

圓圓笑一笑,然後醉意盎然咁望住我,「Dickson,你覺得我點呀?」

「幾好呀,對人又好,對朋友又有義氣。」

「就係咁?」

「仲有你又靚女,身材又好,份人又唔計較,不過有時就鐘意講粗口...」

「我係問你,你覺得我點呀?」

但我明明答左佢,點解佢仲要問多次,睇嚟佢真係飲大左,有小小神志不清
砌圓圓未
有冇圓圓示意圖
希望三千字以內去到呢個位
快啲出啦
無,sorry
OK,好快

我心目中既圓圓
幾時砌啊威
邊撚度有E
推~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞