《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
雖然圓圓依家變左Lesbian,但我地都繼續好似普通情侶咁一得閒就出嚟見下面、食下飯。

不過同一般情侶唔一樣嘅係,我地幾乎無任何親密行為,就連身體接觸都好少。

其實,喺呢段期間佢去左睇唔同醫生,接受左各種治療,但都係無法變返原來嘅性取向。

隨住時間一日一日咁過,正如圓圓所講嘅,佢對我嘅愛正逐點流逝,相反,我嘅愛就好似越嚟越濃烈,我幾乎無時無刻都係諗緊佢,每次見到佢我個心都仲係怦怦怦咁跳個不停,而且好渴望同佢做愛,想同佢達至靈與慾嘅結合。

無奈現在我地兩個嘅愛無法同步,所以也無法結合。

依家我唯有等邱比特出現,等佢幫手諗辦法,條友好耐都無蒲頭,我仲驚佢會唔會以後都唔出現,點知琴日就俾我巧遇佢。

琴日我同圓圓去某間西餐廳度撐檯腳,咁啱就撞到Linda同佢一名男性朋友喺度。相請不如偶遇,既然難得碰見,我地四個於是就一齊共進晚餐。

Linda嗰位男伴係黑髮碧眼年約五十左右嘅鬼佬,我第一眼望佢就覺得有啲面善,望多幾眼就認出對方正是邱比特,而佢亦都無隱瞞身份。

趁兩位女士去洗手間補妝得返我地兩個嗰陣,佢就用廣東話問我:「喂,你用左我俾你嗰個吸光避孕套未?」

「邱比特,果然係你,我都知係你架啦,點解你個頭黑左咁多嘅?」

「無呀,出嚟同網友見面,咪執返後生個樣囖。」

「你同Linda係喺上網識嘅?你堂堂一個神父,又係天神,咁樣周圍溝女好似唔係咁好wor。」

「唔係我溝女,係Linda溝我。我早排上網寫書評,Linda喺下面留言,讚我文學見解獨到,又不斷約我出嚟,話想同我面對面討論下十九世紀嘅英國文學作品。如果唔係佢多番邀請,我都唔想出嚟。」

「寫書評?睇嚟你唔單止係發明家,而且仲係文學評論家添wor。」

「我都係得閒睇完本書求其上網寫幾句姐。喂,你仲未答我呀,你用左個condom未呀?」

「唉,用左啦,你唔見依家我下面得返一道光咩?」

邱比特探頭望一望我褲浪,「係wor,你家陣只係淨返一道紫光,證明我個吸光condom係有用架啦。」

「唉,係就係有用,只不過…」

「不過咩呀?」邱比特剛問完,圓圓同Linda行返埋位,佢就即刻轉返tone講英文。

Linda望住邱比特嗰陣,雙眼發光,好似好冧佢咁。

散席嗰陣,我靜靜行過去,叫邱比特送完Linda之後就嚟我屋企搵我,我話遇到麻煩嘢要佢幫手解決。

但係,琴晚佢無出現,直至到今日下晝佢先蒲頭。

「你琴晚去左邊呀?我叫你送完Linda返屋企就過嚟架嘛。」我問。

「Sorry,一時唔記得左。」

「唔記得?真定假呀?定係琴晚同Linda有其他嘢做呀?」

「真係唔記得呀,講返正題啦,你遇到咩麻煩嘢要我幫手呀?」

我將安全套穿左同圓圓中左「同志之光」嘅事一一話俾佢聽,並求佢諗辦法將圓圓拗返直。

佢聽完之後,問:「唔係掛?我個套啲用料咁好,無理由會穿架wor。」

我歎一口氣,「係圓圓佢整穿嘅。」

「下?點解佢要整穿個套?」

「呢個遲啲先解釋你聽,你有無方法拗返直圓圓?」

「Er…呢個…好似難啲wor…」

「你之前都發明左個吸光condom吸走我體內嘅光,咁照計你都有辦法整走圓圓體內度光?」

「你要俾啲時間我研究一下。」

「好,無問題,不過最好就快啲。」

「盡量啦。」

跟住嗰兩個星期,邱比特發明左好幾樣嘢嚟嘗試將圓圓拗返直,但無一樣嘢係奏效。

其中有樣嘢叫「電流蛋」,係一個類似震蛋咁嘅物體,邱比特話當電流同「同志之光」融合,就有機會變成「直陽之光」,結果不但唔成功,仲電親圓圓,搞到佢嬲鬼左我,話我搞埋曬啲怪力亂神嘅嘢。

邱比特話自己已經無曬辦法,實在諗唔到點樣將圓圓變返原來咁樣。

「呢鋪我可能真係幫唔到你,sorry。」邱比特坦言。

「唔會嘅,你再諗下啦,一定有辦法嘅。」

「嗰道光去左佢子宮度,吸都吸唔走,而‘電流蛋’已經係我最後一招,依家我真係無曬計啦。」

「咁點算呀?即係圓圓以後都係gay,以後都唔會鐘意男人?」

「睇怕係啦。」

「你再諗下辦法啦,我唔想失去佢呀!」

「如果你真係好鐘意圓圓,好想以後都同佢一齊,其實都仲有一個辦法。」

「仲有咩辦法呀?」

「圓圓變左Lesbian佢依家鐘意女人,如果你變成女人,咁你咪可以同佢一齊囖。」

「下?」

「你諗下自己願唔願意為左鐘意嘅人變性啦。」

「我相信仲會其他辦法嘅。」

「唔知呀,我再幫你諗下啦,不過你都唔好抱太大期望。」

雖然邱比特咁講,我心入面仲尚存一絲冀望,寄望佢能諗到方法將圓圓變返做異性戀者。

而圓圓都嬲左我好幾日,最近都唔聽我電話又唔覆message,見佢好似仲未下啖氣,於是我諗住送扎花俾佢tum返佢。

晚頭黑我收左工,走去花店買花,我揀左一束艷麗嘅紅玫瑰,俾完錢我就拎住扎花行出門口。

一行出嚟我睄到圓圓喺對面街,佢同一個疑似TomBoy嘅女子走埋一齊,二人有講有笑,好似好熟絡咁。

我偷偷地跟住佢地尾,睇下佢地去邊。個TB同圓圓行得好埋,而且仲對圓圓毛手毛腳,睇到我眼火爆。

我一路跟到佢地返屋企,個TB仲想上埋圓圓屋企,但圓圓話唔方便婉拒對方。

同時間,眼利嘅圓圓亦都發現左我喺後面偷偷跟蹤佢。
Live
都話 LGB 都講完就講 T 㗎啦!
可唔可以圓圓係同女人有野,而唔係同tb有野啊?
都得既,不過tb其實都係女人黎
等…
等TB離開後,我拎住扎花行上前,「啱先個Tomboy邊個嚟架?」

「你做乜跟蹤我呀?」圓圓反問。

「我唔係跟蹤你,我係特登嚟搵你,只不過咁啱撞到你同個TB一齊姐。」

「你手上扎花係送俾我架?」

「係,呢扎花係送俾你架,你唔好再嬲我啦。」我遞給花束。

圓圓望我一眼,又望一望扎花,臉上擠出笑容,「多謝。」

「咁你係咪唔嬲我啦?」

「有乜好嬲呀,你搞咁多古靈精怪嘢都係想我變返之前咁。要嬲都係我自己啦,唔係我咁傻吉穿個condom,我都唔會搞攣自己。」圓圓從我手上接過玫瑰花。

「唉,唔好咁講啦,嗰日我唔應該用個吸光套。只但係,既然你都無嬲我,咁點解最近都唔覆機嘅?」

「因為我個電話壞左呀嘛,早幾日拎左去整,今日先拎返部機,啱先嗰個阿玲咪就係我整電話嗰陣識架囖。」

「阿玲?你話啱先個TB?條友正仆街嚟,你地識左無幾日,佢就摸身摸勢,猛咁抽你水。」

「一般身體接觸姐,都唔算係抽水啦。」

「總之無乜嘢你都唔好同佢見面啦。」

「得啦得啦,食左飯未呀?唔好講啦,我地一齊去食飯啦……」

然而,圓圓的確遵守承諾,無再搵個TB,但嗰個TB就不斷嚟纏繞佢,幾乎日日都去搵圓圓。

圓圓依家係女同性戀,我驚佢俾個TB tum兩tum就把持唔住鐘意左人。

我唔想俾個男唔男女唔女嘅TB撬墻腳,我一定要諗辦法趕走佢。

而最直接嘅方法就係搵佢出嚟,喺佢面前宣示主權。我特登去TB阿玲返工嗰間手機鋪搵佢,並用圓圓男朋友嘅身份當面警告佢唔好再騷擾圓圓。

點知條八婆串柒柒咁款,完全唔放我在眼內,講到明要從我手上搶走圓圓。

「先生,圓圓擺明就係鐘意女人,我贏硬你架,你收皮啦。」TB阿玲話。

「你收皮啦,想搶走我嘅女人,無咁易呀!」

「哈哈,我已經feel到最近圓圓對我開始產生好感,我相信佢好快就會愛上我,哈哈哈!」

「哼!放心啦,我係唔會俾條八婆得逞嘅!」

「哈哈哈,睇下點!」

「好!就睇下點!」我離開手機鋪,心情極之不爽,同時間心入面又有陣強烈嘅不安,我擔心圓圓真係會俾呢條八婆TB搶走。

最衰係邱比特佢束手無策,諗唔到方法拗返直圓圓,如果再係咁落去圓圓真係有可能俾個TB溝走。

我唔可以俾呢件事發生,但係,我又唔知用咩方法擊退個TB。

呢日放假,我留喺屋企諗辦法,而八卦嘅舞子飄過嚟問:「Dickson,你煩緊咩呀?」

「諗緊辦法點樣整走圓圓身邊隻死TB!」

「有人想同你爭圓圓?」

「係呀,係條男人婆Tomboy嚟,你快啲一齊幫手諗下點樣趕走條友。」

「咁樣呀...」舞子單手托頭,陷入思考。

呢刻我留意到佢手腕上好似多左一條白色嘅手帶,我問:「你手上條帶咩係嚟架?」

「下?你依家先發現呀?呢條叫做『索魂帶』。」

「有咩用架?」

「輪到我投胎嗰陣,呢條帶就會變紅色,而且會牽引我去地府投胎。」

「投胎?你地返日本投胎呀?」

舞子搖搖頭,「唔洗返日本,就喺呢度投胎。」

「嗯?但你之前唔係話香港地府唔俾你地日本鬼喺度投胎咩?」

「係呀,不過依家時勢唔同左啦。」

「有咩唔同呀?」

「大灣區融合呀嘛。」舞子話。

「咩呀?大灣區融合關你地咩事呀?」

「呢度嘅地府都因應香港同廣東省大灣區融合,於是都作出左合拼,原本香港嘅閻羅王被降左一級,依家話事嗰個叫『粵港澳大灣區閻羅王』,咁啱呢個新嘅閻羅王願意開放俾外來鬼投胎,大發慈悲咁允許我地做未來嘅大灣區人。」

「所以你同鐵男好快就要去投胎?」

「係呀。」

「但係鐵男放得低Anna走去投胎咩?」

「唉,鐵男佢又寫信,又變成靚仔,仲用左好多錢去追Anna,但都係唔成功,佢已經心灰意冷,放棄左架啦。」

「佢鐘意左Anna咁耐,就咁就放棄?」

「呢個我都唔清楚呀,可能佢係諗通左掛。」

「算啦,唔好講呢筆住啦,你有無方法幫我趕走圓圓身邊個TB呀?」我問。

「有,有呀,你俾我諗多陣,我就嚟諗到架啦…」
故事開始進入收官階段
樓主加油
希望更新速度快返啲,追咁耐驚爛尾
Live咗 個故好鳩但又幾好睇
可唔可以good end 基唔基我都ok
利申非gay
樓又話tb其實都係女人,轉個頭又話唔男唔女
一時間諗唔到用咩形容tb,所以就話唔男唔女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞