《徘徊在似直又攣之間》

550 回覆
120 Like 14 Dislike
快啲快啲!
「我地幾時做左情侶?」我問。

「Dickson,你唔記得左啦,你琴日同我表白呀嘛。」

「我同你表白?」

「琴日收工嗰陣,你拎住扎花嚟到我公司樓下同我示愛嘛。」

琴日我喺公司OT到十點幾,點會去左佢公司同佢示愛?

「你肯定你琴日見到嘅嗰個係我?」

「拿,你自己睇下啦。」圓圓打開電話,展示一張我同佢嘅合照,「琴日你咪拎住呢扎花嚟表白囖。」

合照上嘅我著住一件黑色衛衣,拎住扎花,同圓圓頭貼頭,並展露出幸福嘅微笑。

「喂,Dickson,你係咪後悔同我表左白,依家想唔認數呀?」圓圓問。

呢刻嘅我好疑惑,究竟係咩一回事?我再睇清楚一下張合照,入面嗰個人的確生得好似我,但我琴日OT完就返左屋企,都無到過圓圓公司更加無同佢表白。

不過,點解我會出現喺張相入面,唔通圓圓搵人Key我個樣上去,想屈我同佢表左白?定係我表完白之後失左億?

「睇你咁嘅樣,你唔係想唔認數下話?」圓圓好似有啲失望。

「圓圓,我琴日真係同你示愛?」

「係呀.」

「點會咁嘅...」我滿腦問號。

過左一陣,圓圓問:「Dickson,我問你,你係咪鐘意我?」

「我......」

「算啦,我當你琴日飲大左亂講嘢。」圓圓露出失落嘅神情,「唔阻你啦,我走先。」

圓圓轉身離開,啱先佢失落嘅表情令我諗起以前Sam叫我走嗰陣個樣,臉上同樣都係充滿無奈同傷心。

我猶豫左一陣,決定追出去。

點知圓圓並無走得太遠,佢企左喺樓梯口等我。

圓圓無講嘢,只係雙眼汪汪咁望住我。

我都唔知講咩好,我倆對望左一陣,跟住佢突然提議話去睇午夜場。

於是我就同左佢去睇戲,全程我都喺度諗點「tum」返圓圓,但睇完戲之後,圓圓好似當咩事都發生過咁,用返以前朋友嗰種語氣同我講嘢。

「屌,頭先套戲都唔好睇嘅,Dickson,你話係咪呀?」

「Er…係…的確麻麻地。」

「睇完戲依家好撚肚餓呀,不如我地去食宵夜囖?」

「好,好呀。」

跟住我地去左食宵夜,而全程圓圓都有講有笑,好似真係當啱先嘅事無發生過一樣。

食完宵夜,送完圓圓返屋企,我都回家休息,而我腦海中不斷回放緊頭先發生嘅事,我諗緊係咪有另一個我同圓圓表白,又諗緊圓圓啱先係咪喺度強顏歡笑?

沖完涼之後,舞子就笑騎騎咁問我:「你啱先同圓圓拍完拖返嚟呀?」

「點解你會咁問嘅?」

「頭先我喺樓下見到你同圓圓一齊行,我想八卦下你兩個係咪去左約會行街街姐。」

「今日圓圓突然走上嚟,佢話我琴日同左佢表白,又話我地係情侶,但問題係我根本就無同佢表白,不過佢手機又有我地嘅合照,究竟係咩一回事?」

舞子無端端喺度偷笑,「咁你地依家係咪有情人終成眷屬?」

「無呀,圓圓話我表完白唔認數,仲直接咁問我到底鐘唔鐘意佢,我嗰陣答唔出口,佢仲好似嬲左我,只但係,隔左陣佢又當無事發生,同我去睇戲食宵夜,我都唔知依家係咩情況。」

「下!你有無搞錯呀!你表完白唔認數?你知唔知咁樣好hurt人架?」

「咁我真係無同佢表白呀嘛,你要我點認姐?」

「咁人地啱先問你鐘唔鐘意佢,你應該答佢鐘意呀嘛,你點會答唔出口架?」

「我知佢鐘意我,但係…但係…我唔肯定自己係咪鐘意佢…」

「唉,你都唔係男人嚟!三番四次令到圓圓失望!枉我仲……」舞子講到一半就停左。

「枉你咩呀?頂!你唔好話俾我聽我同圓圓表白呢單嘢係咪你搞出嚟架!」

「咩呀,關我咩事呀?」

「睇你個樣咁心虛,就知又係你做嘅好事啦,你快啲講,係咪又係你喺度搞搞震?如果你唔講真話,我以後就唔開笑波子俾你睇!」

「Er…呢個…Er…」

「唔好Er,快啲講。」

「係呀,係我叫鐵男將個人造人公仔改頭換面變成你咁嘅樣,然後走去同圓圓表白。」

「頂,我都估到係你地兩個搞鬼架啦,你地點解要咁做?」

「圓圓等左咁耐都係想同你一齊,咁我咪個辦法撮合你地兩個囖。」

「有無搞錯呀,你地又問都唔問過我就搞啲咁嘅嘢,咁依家你話點收科呀?」

「唔知呀,既然你唔鐘意佢,咁咪繼續同佢做朋友囖。」

「你兩條友成日喺度搞搞震,獲獲新鮮就獲獲甘!」

「對唔住囖。」

「對唔住有鬼用咩,唉,我訓教先啦,仲有,我警告你地唔好再扮成我個樣去搵圓圓呀,再有下次我就趕你地走,知唔知?」我厲聲警告。

「知啦。」
我攤上床合埋眼,個腦仲諗緊頭先發生嘅事,又諗起啱先圓圓嗰個失落嘅表情,我好似又傷害左一個鐘意我嘅人。

呢晚我成晚都輾轉反側,訓極訓都唔著,一時諗下圓圓,諗起佢之前喺我失意嘅時候點樣開解同幫助我,一時我又諗起究竟自己仲要考慮幾耐先決定到要變直定係變攣,又反複思量自己到底鐘唔鐘意圓圓,諗諗下就天光了。

我起身刷牙,跟住換衫返工。

返工期間我係咁恰眼訓,好彩今日無咩嘢做,可以準時收工返歸抖下。

但係,阿威突然嚟接我收工,佢死lur住我,話自己真係頂唔緊好想出火,要我同佢老婆搞嘢。

我話我好攰同埋接受唔到自己同一個大肚婆搞嘢,但佢死纏爛打,係都要拉我返別墅,最後喺佢苦苦糾纏之下,我勉為其難咁跟左佢返去。

佢條友真係買左張情趣椅,仲拎左部攝錄機出嚟拍我地。

「喂,你搞咩呀?」我問。

「陣間我錄低你地搞嘢嘅過程,以後我緊火嗰陣就拎條片出嚟打飛機。」

「唔係掛,咁都得?」

「係呀,拿拿臨啦,我已經硬曬啦。」阿威除左條褲,喺度劣碌賓周。

而Kelly全身赤裸,雙腳分開,攤坐喺張凳上面。

雖然頭先Kelly幫我含撚,含到我硬曬,但我好快轉左做基佬mode,對住佢又軟返曬。

我眼尾睄一睄阿威,望一望佢啲腹肌同胸肌,並且慢慢咁chok碌賓周,chok硬左之後就隊入去Kelly個閪度。

我仲未完全插入去,Kelly就嗌定先:「啊~~~好爽啊~~~啊~~~~」

阿威單手拎住部cam,zoom近埋嚟影住我同Kelly,另一隻手就喺度打飛機。

我望一望阿威嘅胸肌,碌鳩硬一硬,但喺Kelly個閪度插兩下,又軟一軟,我就係咁硬一硬跟住又軟一軟,呢個狀態維持左大約十分鐘,然後我又轉返做直男mode。

嚟緊呢十五分鐘我可以對住Kelly扯返旗,不過抽插嗰陣我都盡量唔望Kelly個肚,因為一諗到自己同緊個大肚婆搞嘢,我會忍唔住軟左落嚟。

我將視線聚焦喺Kelly對吸手波度,而阿威喺隔離好似AV導演咁嗌我揸Kelly對波。

我雙手放上去Kelly對波度,條腰前後前後咁郁。

Kelly繼續發出激烈嘅叫床聲,「啊~~~好正啊~~Dickson你好勁呀~~~好舒服啊~~~~啊~~~」

之後我加快抽插速度,我想快啲射出嚟,盡早結束呢場只有阿威一個人覺得high嘅性愛,但我個心越係想射就越係射唔出。

過左十五分鐘,我都仲係射唔出,跟住我又從直男模式轉返做基佬,依家嘅我每十五分鐘就轉一次性向。

我好快又軟左,而Kelly仲係嗌到拆天,但我已經郁到好攰,我諗住求其再插多幾下扮射左。

「射啦,我要射啦!」阿威掹咁chok。

我插多三四下就停落嚟,跟住就掹返碌賓周出嚟。

同時間阿威都射左,完事之後,Kelly沖個涼就訓教,佢依家真係九點鐘就上床訓教。

至於阿威,佢突然收到一個電話,聽完電話之後佢面色一沉,仲急忙咁著返曬啲衫,好似要趕住出門口咁。
條線終於去返阿威度 好興奮
快啲快啲
文呢
我問佢發生咩事,佢話佢間酒吧出左事,Dickson反鎖左自己喺廁所,仲喺入面割脈自殺,佢要拿拿臨趕去睇下到底係咩情況。

佢間酒吧個Dickson咪姐係Sam個老公?點解佢會自殺?

我同阿威一齊趕去酒吧了解情況,現場嚟左大批警察同救護員,阿威捉住個經理問到底發生咩事。

個經理話:「Dickson無啦啦反鎖自己喺廁所,叫極都唔開門,隔左陣我地見到有血從門嚹底滲出嚟,我懷疑佢喺入面自殺,所以即刻報警,班警察同救護員都係啱啱先到。」

幾名救護員好快將Dickson從廁所抬出嚟,佢面青唇白,神志不清,而且手腕有明顯被割傷嘅痕跡。

「點解佢會自殺架?」我問個經理。

「點Q知姐,佢呢排個人神神化化,情緒又唔穩定,都唔知係咪有精神病。」

「精神病?」

「佢成日都對住空氣講嘢,有時又走入廁所對住塊鏡喊,我懷疑佢係精神錯亂。」

「你話佢情緒一直都係咁唔穩定,從來無好轉過?」

「由佢條仔死左之後就一直係咁啦,依家仲搞到要割脈自殺,」

過左陣,一名警察過嚟同酒吧經理錄口供,而我同阿威跟埋去醫院睇下Dickson嘅情況。

主診醫生話好彩搶救及時,經治理過後,Dickson已無大礙。

我地去病房探望Dickson,佢神情呆滯,雙眼通紅,同上次我見到嘅嗰個佢一樣,深邃嘅眼神載著無以名狀嘅哀傷。

醫生話佢受過重大打擊,導致出現輕微思覺失調同抑鬱症嘅徵狀,已經唔適合再喺酒吧工作。

阿威即場開左一張六位數嘅支票俾Dickson,當作係遣散費,仲幫佢俾埋住院費,同埋叫個主診醫生將Dickson轉介去精神科。

Sam嘅死似乎喺Dickson心入面留低左一道難以磨滅嘅疤痕,見到佢咁樣,我都好難受,可惜我都幫唔到佢乜嘢,畢竟佢可唔可以從傷痛嘅回憶中抽離,呢啲嘢都只能睇佢自己嘅造化。

離開醫院後,阿威親自車我返屋企,佢喺架車度播Radiohead既In Rainbows專輯,我依家先知原來阿威都鐘意聽Radiohead。

從側面睇,阿威同Sam真係有幾分相似,我喺度諗,如果Sam返生,咁咪可以治愈Dickson心中嗰道瘡疤,但可惜死左既人係唔會返生。

琴晚成晚無訓過,依家嘅我已經好攰。我望住阿威個側臉,伴著Radiohead既音樂,我慢慢咁瞇埋眼,喺架車度訓著左。
劇情好豐富,樓主加油啊💪🏻
「Dickson,到啦。」阿威叫醒我。

我伸一伸懶腰,然後行落車。

「小心!」

我行出車門無幾步,突然間,一個啤酒樽從天而降,喺距離我大約三米嘅位置降落,玻璃碎四濺,我連忙退後,一唔小心差錯腳拗左柴,跪左喺地下。

頭先如果我再行前小小,個樽好有可能砸中我個頭。

「Dickson,你點呀?」阿威即刻走埋嚟扶起我。

「拗左柴…好痛…」我隻左腳感受到一股劇烈嘅痛楚。

「你無嘢呀嘛?洗唔洗我車你去睇跌打?」

「依家都成十二點,啲跌打師傅都訓曬教啦。」

「咁車返你去私家醫院睇骨科?」

「唔洗啦,依家好似又唔係好痛,我返上去『卒』啲藥酒應該就無事架啦。」

「拗柴可大可小,都係去醫院睇下穩陣啲。」

「細拗嚟姐,無嘢嘅,搽啲藥酒過幾日無事架。」

「咁好啦,我扶你上去啦。」

我搭住阿威個膊頭,佢扶住左我條腰,我地兩個慢慢咁行上樓。

「都唔知邊條友咁仆街dum個玻璃樽落街,好彩你行得慢,咁先無打中個頭。」阿威好小心咁扶住我上樓梯。

「我諗可能樓上有人飲大左,周圍掟嘢落街。」

「飲大左就可以亂掟嘢咩,掟玻璃樽隨時都會掟死人架。」

「大難不死必有後福,呢次我避過一劫,話唔定遲啲我會中六合彩。」

「哈,拗左柴你都仲有心情喺度講笑。」

「到門口啦。」我打開門,慢慢咁坐去張床度。

阿威打開我個雪櫃,拎左一排冰出嚟,佢用毛巾包住啲冰,然後遞過嚟俾我,「你先用冰敷下個傷口。」

「好呀,唔該。」

「你啲藥酒擺喺邊呀?」佢問。

「喺嗰邊嗰個綠色櫃度。」

阿威喺個櫃度摷左一陣,搵到左支藥酒,「你隻腳好似腫得幾犀利,係咪好痛?」

「OK啦。」

阿威拎開個冰袋,抬起我隻腳,「等我嚟幫你『卒』啦。」

「唔洗麻煩你啦,你自己嚟得啦。」

「唔麻煩,我嚟幫你啦。」

阿威好大咁幫我「卒」,痛到我標眼水,「阿威,唔該你細力啲,我好痛。」

「我諗你聽日都係要去睇下跌打搵陣啲wor。」

「應該係細拗嚟姐,過幾日會慢慢消腫架啦。」

「係就最好啦。」

阿威著住件灰色緊身運動Tee,身上嘅肌肉線條若隱若現,我望住佢幫我「卒」腳,唔覺意咁扯左旗。

我立刻用手擋住,唔想俾佢見到我扯旗。

阿威幫我「卒」左十幾分鐘,「卒」完之後佢擺低支藥酒,入廁所洗個手行出嚟,「好啦,你今晚唔好沖涼住,聽朝先沖啦,同埋唔好周圍走,好好攤喺張床度休息。」

「知啦,唔該曬。」

「客咩氣呀,時間都唔早,我走先啦。如果過幾日你隻腳情況無好轉,記得去睇醫生,有需要嘅話我可以陪你一齊去。」

我點點頭,「知啦。」

「早抖。」

阿威走左之後無幾耐,「陳鐵男」拎住支啤酒行入屋。
從13頁開始差唔多個個cm都有一個負皮
可能係負評王掛
正常
負皮王呢排有咩故推介??
「Dickson,你搞乜呀?隻腳腫成咁嘅?」鐵男問。

「啱先有個玻璃樽跌落街,差啲打中我個頭,啲玻璃碎飛到周圍都係,嚇到我縮左幾步,結果就唔小心差錯腳,搞到拗柴。」

「噢…」鐵男將手上嘅酒樽擺喺身後。

「喂,鐵男,你手上嗰支酒同啱先擲落嚟嗰個樽有啲似wor,你唔好話我聽啱先係你高空擲物。」

「其實呢,頭先我喺天台飲酒,唔小心整跌左個玻璃樽,不過好好彩,無打中你個頭。」

「頂,就係你條仆街你搞到我拗柴!」

「對唔住對唔住,陣間先傾,我依家好急尿,我去個廁所先。」

鐵男擺低支酒,急急腳跑入去廁所,佢足足屙左半個鐘嘅尿。

「你做乜嘢呀?屙督尿屙咁耐嘅?」

「啱先飲左成打啤酒,依家咪屙返曬出嚟囖。」

「你一條友飲成打啤酒?但你好似一啲都無醉咁嘅?」

「呢個人造人模型唔係人類嚟,所以飲幾多都唔會醉。」

「見你個樣苦口苦面,仲飲咁多酒,你唔開心?」

「唉—」鐵男歎一口氣,飲一啖酒,「我都唔明,我都整到自己成個吳彥祖加金城武咁嘅樣,點解Anna都仲係唔肯接受我?」

「慢慢嚟啦,終有一日佢會接受你嘅。」

「唉—」

「咪住!你飲左成打啤酒?你邊度有錢買啤酒呀?」

「我咪喺綠色個櫃拎曬啲散紙買囖。」

「頂,你又趁我唔喺度偷我啲錢?」

「Dickson,我依家要誠意有誠意,要樣又有樣,唯一欠缺嘅就係銀紙,呢個年代無錢真係溝唔到女,你資助少少錢俾我,等我可以請Anna食下飯睇下戲。」

「我依家咁窮,邊度有錢俾你?」

「唉,我都明嘅。」鐵男又飲一啖酒。

「你明就好,不過我警告你,你無錢都唔好做啲衰嘢去呃錢或者偷人錢,最多我遲啲出糧借幾舊水俾你洗。」

「哇,真係架?」

「係呀。」

「多謝!」

我打一個喊露,「我好眼訓,麻煩你幫我熄曬啲燈,我要訓教呀。」

「無問題。」

鐵男幫我熄曬啲燈,我平躺喺床上,合埋眼兩秒就訓著左。

但係我訓到半夜,隻腳突然劇痛,痛到我扎醒左。
系威威啊
樓主 我都好鍾意In rainbows, Reckoner
呢隻碟真係好正
好好睇
樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞