[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我自己有套 tux 係用william halstead escorial / mohair 造,整體都ok嘅,不過我自己就覺得呢個 blend 唔係好夾,無咗escorial嗰種接近cashmere嘅手感,又唔似 mohair 咁乾爽,整體變咗彈得嚟有少少拮嘅感覺

利申:鍾意 pure escorial 同 mohair 布
其實點樣睇finishing高低?平時睇貴鞋通常淨係覺得皮靚啲
唔會係我想要做既料,不過呢個好主觀。如果你想要咪做囉,都係果句,why not? Btw,唔理吉唔吉肉既問題住,雖然mohair blend既野好挺,但因為纖維剛性太強,後背大縫容易爆線。可以執得番,不過通常一到兩年就要番鋪一次。
Finishing呢樣野包左好多範疇,上爭、熨邊、皮面、車線、包邊、收口、角度等等樣樣都包,用文字講打天光都未寫得完。

一句話總結就係,你對鞋腳睇落有無「高級精品」既感覺,finishing佔既比重最大。
我係想問條褲 打漏左
最簡單講圖入面個例子,內側處理、綁帶位個包邊同埋兩行平行車線間距偶爾不一致、綁帶開口位收結部分既處理、鞋邊都唔似係四千樓上零售價既野既水準同處理方式。
其實張圖入面條褲無論係做工定剪裁都係乜都睇唔到⋯⋯個款咪最basic間間都識做既有cuff西褲囉⋯⋯
沖乾淨再用leather soap囉⋯⋯仲可以點
用手捽過唔甩,用水洗我驚冇得退
果個位唔是好睇到就算啦,自己搞通常都會愈搞愈衰
有時坐低條褲縮都會見到卦
諗緊換好唔好
運費自付wo老細,都好貴下
諗住話有瑕疵,睇下有冇得waive
所以desmond巴同牛巴都係推薦3ply個隻100% escorial多過mohair blend?

想整件3pc...但係未整過vest用呢d traveling suit布整double breasted 有lapel既vest會唔會好怪同無機會著到定都係安分守己整返single breasted無lapel個d好
謝謝
I don’t think it’s wired, just do whatever you want.
唔計鞋頭有心用深色鞋油抹左幾野
鞋身上左少少delicate cream 都深色左
刷得幾靚仔
Some fitting is carrying on...
點解整雙摺?好奇問下
通常後脾個位咁係正常定係多左布 要點同個裁縫講?要patpat收返起d布?次次整褲都唔識表達 求教
坐底應該舒服d
有時收太緊 行大步d /執下地下野或者坐低個陣
輕則條褲會sir左落去
重則會爆

利申:試過
我之前個tailor話雙摺係肥人先做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞