[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
件衫咁長嘅。。。。。
又出血
又嚟?無限彈藥喎
要賣身了
成日話唔岩腳又係咁買
好難唔買呢對
Mahogany Shell 1998年
頭先第一次著Berwick 對boots, 硬到
Berwick break in好痛苦
我著左十幾次對jumper boot都仲好硬
EG trunk show
咁整要拆個patch pocket la
唔係真係想叫巴打去改衫 係想睇下改左圖個比例大家覺得會唔會好睇d咋
Massdrop做緊carmina rain last semi brogue oxford,用jr底送shoe tree都係二千幾
第二水黎 之前都已經見過有開不過semi brogue唔係咁啱口味 但價錢唔錯
想問呢 如果係皮鞋個腳爭位著落啲凡士林 會唔會整傷塊皮
我都諗緊,價錢好吸引不過隻色麻麻地,想要再深啲既啡色,好似espresso色咁

btw j fritzpatrick 都有sneaker同chukka既sale, ex VAT唔洗一千,不過運費好貴要成五舊水
佢對sneaker/chukka個last好修,我著同Nike同一個碼(比一般皮鞋大)。
想對鞋深色,刷鞋果陣用深一度既shoe cream 就okay
shoe cream唔係專for染色,效果始終有限,唔可以由light brown變dark brown或者由dark brown變espresso,同埋好難上得好勻循
要咁樣轉色應該要用dye先得
落KY好D,認真,石油製品唔得
要用就加Heel Pad
至少要Common Projects大一碼
基本同Carmina Simpson Last咁窄
係倫敦試過,要UK7,平時著UK6.5/CP 40
之前喺md都落左單,平時rain/376著UK7都乖乖地size up到UK8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞