[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
AE最賣得的鞋款就是PA,也是如果我買AE的話,唯一會買的款。
Size其實在鞋廠來說是最齊的,可惜香港無得揀闊窄。連記有得試就去試啦,做乜要估?
Drop93 - Carmina NOS
輕磅linen唔會好飄好淋 冇乜褲型?
點都好過短褲先啦

Chad Park個rtw都出過呢啲輕磅麻鬆鬆褲(其實平平地無印都有),見過人著幾好睇,襯麻恤loafers
我有個迷思
到底linen長褲 係應該要有drape重磅麻去維持個褲型好 定係輕磅,飄,軟身嘅linen去追求舒服好
Thanks巴打!

今日去試下先
係db整過條輕身麻褲 唔知係咪整得唔夠鬆身 同埋太輕身咁唔drape咁琴日去order左條irish linen褲睇下效果如何
睇你要咩feel姐,你要正經啲feel咁梗係重既好,做suit就重啲好既。但casual出街褲、鬆鬆褲梗係用輕既飄飄下先岩feel架啦。

無話邊個絕對好啲,各自適合唔同野。
你用得輕麻,點會追求drape呢?正如追求飄逸你都唔會用tweed啦⋯⋯
一言驚驚夢中人
但我拎左黎返工著
拎輕麻做番工衫呢個係人既問題
所以呢排係咁整 無返工衫好多野in progress緊
Rtw 長褲仲有冇推介
淨造裇衫西褲中環有冇介紹? 都係Suitsupply?
仲有冇其他介紹?
有巴打之前推介過港島有間洗衫鋪
小弟無save低
求鋪名
Jeeves?
恤衫600蚊應該幾多選擇
至於fitting,揀有得試身的鋪會好一D。
恤衫不似西裝,很難「避重就輕」
600蚊其實都係得db house fabric揀 利申未整過 但摸過我覺得house fabric硬係爭d 我覺得加少少可以揀thomas mason d料都好硬淨 整過幾件 返工一流

上次同frd上anthology都訂左幾件TM 價錢圍返其實同係db整TM差唔多 睇相我諗Anthology d恤衫應該都整得唔錯 有機會都想試下
Tm都唔係加少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞