[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
好奇一問 如果件jacket係casual 用 裏面通常着t shirt 咁個手袖口應該去到咩位?應該唔使好似suit咁要露件shirt出黎?
穿住去 師傅自然會同你講佢想點改
唔識就問
Sport jacket 都係差唔多長度,最多長多1-2cm
朋友手整的Prototype
N&F Chambray
有冇巴打西裝整過Douglas Brothers New Fine Worsted 既布?點睇呢隻布?
未整過 淨係整過dugdale既tropicalair 不過NFW算係fresco既替代品 無咁鞋身 不過我應該會揀fresco lite 好似差唔多手感但平d
嗰次行A記pedder見到有,不過我冇用過
上網睇過下但都未係好明
Fresco 其實係一種織法 定係一種布既名?
NFW唔算係Fresco 既一種?

利申:新手 多多指教
Fresco普遍係指hfw hardy minnis既Fresco III本野既入面既布 咁入面有幾隻既 有d重身d最原始個隻fresco就比較鞋身 有d 3ply都好鞋身 有d係fresco lite 比較輕身 再薄d同滑d

你指個隻織法係open weave既織法既travel suiting fabrics 特色係類似crease resistant 又透氣之類

差唔多個個牌子都有呢類既織法既布 fresco應該係比較多人用同比較早期d就出現既open weave所以就好多人都會咁叫掛 NFW同tropicalair都係dugdale出既open weave 另外仲有H&S既Crisparie, Smith Woollens既Finmeresco都係比較多人提

利申9up 有咩錯唔好屌 請指正

另外想問下巴打 話說Taylor & Lodge係咪都出左隻LGB high twist我睇#1大陸個blog搞團購
CXL用水係咁刷泥
長知識
謝謝巴打

著左幾年西裝都冇咩講究
最近追post先整左套NWF 同 VBC
希望冇中伏效果ok
最緊都用fresco lite整左套double breasted同一條西褲其實呢d布香港地最啱著 我冬天都唔洗特登著厚野有咩搞唔掂整多件overcoat就得
香港都冇冬天既
唔好話整厚布,我兩套都整左half-lined. 個人比較怕香港既熱多d 成日行番office 已經頂唔順 熱到要除左件jacket
麂皮袋中左水漬可以點清
Suede cleaner
HFW腍身好多,我會話佢似平版crispaire多過似fresco。fresco本身都係三百零蚊,一碌買試買二百左右,同dugdale nfw差唔幾
NFW
LGB隻紗線靚過上面其他幾個咁多,無得比架wo
SUEDE ERASER得唔得
其實係 唔算好中意crisparie隻手感dugdale都係tropicalair先似fresco 但係我覺得著落都係好焗
之前見到大陸呢隻布開團 好有興趣但無途徑join
腍身指冇咁挺身?
Open weave 係唔係suppose 應該係透氣d?
腍身應該係講緊似返d worsted wool既手感 fresco個d你摸上手係乾d鞋d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞